2.24.2020

NAJGORI FILMOVI 2019. GODINE

Prošlu godinu obeležilo je mnoštvo dobrih filmova i naša lista najboljih na kojoj se tradicionalno opredelimo za šest naslova ove godine je proširena na čak deset naslova. Horor žanr zadobija sve veću popularnost i u moru različitih pokušaja da se budžeti koji inače budu mnogostruko manji nego u drugim produkcijama umnože u ovoj godini iznedrio je dovoljno loših filmova da naša lista najgorih obuhvati deset naslova takođe.

Postoje dve kategorije loših filmova sa kojima se srećemo na ovoj listi: protraćene prilike i potencijali i beskrupulozna eksploatacija i nedostatak brige za celokupni ishod ostvarenja.


10. DEVOJKA SA TREĆEG SPRATA (GIRL ON A THIRD FLOOR)

ULOGE: C.M.Pank, Triste Keli Dan, Sara Bruks
REŽIJA: Trevis Stivens

Ovaj film je ono što bi amerikanci nazvali beautiful disaster: ima prilično originalnu priču u duhu Klajva Barkera i odlične praktične specijalne efekte i kasting koji bi savršeno funkcionisao u jednom B filmu, ali u praksi celo pakovanje deluje trapavo sklopljeno i prepuno elemenata koji će testirati vaše strpljenje. Iako nije toliko loš da je negledljiv kao neki drugi filmovi sa ove liste, nije ni toliko loš da bi bio zabavan. Ovaj film je vrlo lako mogao spasiti kompetentniji reditelj koji bi ga gurnuo u bilo koji od ova dva pravca i time mu dao bar malo šarma.

horor film recenzija

Priča prati bivšeg advokata sa kriminalnom prošlošću Dona Koha (C.M.Pank), koji dolazi u predgrađe Čikaga. On želi da restaurira kuću koju je kupio, u kojoj bi započeo novi život sa svojom trudnom ženom Liz (Triste Keli Dan). Od komšija saznaje da je kuća imala mračnu prošlost i počinje da se suočava sa natprirodnim događajima.

9. ILAJ (ELI)

ULOGE: Čarli Šotvel, Keli Rajli, Maks Martini
REŽIJA: Kiran Foj

Ponekad deluje kao da će Netflix postati ono što je produkcijska kuća Canon bila osamdesetih godina prošlog veka sa svojom hiperprodukcijom najraznovrsnijih naslova. Nekada su ti naslovi izuzetni, nekada su potpuno nepodnošljivi, a nekada, kao u ovom slučaju izgleda kao da su na samom setu planirali šta će snimati. Ovaj film je krcat raznim idejama koje mu daju svojevrsnu originalnost, ali neverovatno loša gluma i dijalozi će vas sprečiti da nastavite gledanje, čak iako vas priča zainteresuje. Još jedan potencijalni biser B filma, koji je zbog nekoliko izuzetno loših odluka negledljiv.

horor film recenzija


Ilaj je dečak koji pati od retke genetske bolesti koja izaziva burnu alergijsku reakciju na spoljni svet, zbog čega je primoran da živi izolovan u sterilnoj sredini. Jednog dana, njegovi roditelji ga odvode na kliniku specijalizovanu za slučajeve poput njegovog, gde će započeti terapiju koja bi trebala da otkloni bolest. Ali nakon početka terapije, ne samo da mu se stanje pogoršava, nego počinje i niz misterioznih događaja koji će ukazati na to da klinika nije ono što se čini.



ULOGE: Zoi Margaret Koleti, Majkl Garza, Gabrijel Raš
REŽIJA: Andre Ovredal

Ovaj horor nastao je po knjigama strašnih priča utemeljenih na folkloru i urbanim legendama iz pera Alvina Švarca. Sama ideja da se ove legende koje predstavljaju neko opšte mesto većini žanrovske publike bar u SAD pretvore u film nije nova, revolucionarna, ali ni loša po sebi. Puno je uloženo u to da film dobije dobre osnove, od talentovanog reditelja do promocije čija je perjanica del Toro u ulozi producenta, a po malo i scenariste. Takođe knjigu od postanka prati javna debata o prigodnosti za uzrast kome je namenjena i dosta je polemika izazivala u javnosti i pre filma. Ipak nešto je omanulo.

horor film recenzija


U njvećoj meri to što film, iako cilja pre svega na mlađu publiku u suštini pati od nedostatka profila. Ne može da se odluči šta želi da bude. Sve u svemu, jedna površna producentska igra na sigurno, koja gađa emocije gledalaca štimungom na najbanalniji način i stvarima koje su već sigurno dobro prošle na drugim mestima, tako omaž nije omaž već rip off atmosfere koju možemo videti u filmu „To“ (It, 2017.) ili u „Sabrininim uzbudljivim Avanturama“ (ChillingAdventures of Sabrina, 2018.).

7. POSLEDNJE VREME (ENDZEIT)

ULOGE: Marko Albreht, Trine Dirholm
REŽIJA: Karolina Helsgard

Ova godina je bila dosta siromašna po pitanju zombi horora, ali sem par ozbiljnijih naslova, dobili smo i jedan test izdržljivosti iz Nemačke. Ovaj film je zamišljen kao feministička priča smeštena u okrilje zombi apokalipse, i iako na papiru premisa deluje interesantno, samo izvođenje je veoma usporeno i neupečatljivo. Čak iako izdržite gledanje ovog filma, vrlo brzo će vam ispariti iz sećanja. Kao so na ranu, ako ste došli zbog zombija, oni se sve zajedno pojavljuju nekih 5 minuta u celom filmu.


Dve godine nakon što je epidemija virusa inficirala sve sem dva nemačka grada, Vivi (Gro Svandž Kolhof) i Eva (Maja Lerer) napuštaju Vajmar da bi stigle do bezbednijeg utvrđenja u Jeni.


ULOGE: Majkl Ili, Džesi Vilijams
REŽIJA: Dejvid M. Rozental

Najveća misterija ovog filma je to zašto je neko pomislio da je ovaj rimejk neophodan. Originalna "Džejkobova lestvica" je film koji je stekao status kultnog horora sa fenomenalnom atmosferom i inteligentnom pričom, ali nikada nije imao popularnost mainstream horor franšiza, niti je koncept koji bi se dopao širem broju ljudi. U svakom slučaju odluka je pala, i prošle godine svetlost dana je ugledala sterilna verzija ovog filma koja neuspešno pokušava da osavremeni ideje originalnog filma, čime smo dobili još jedan naslov koji će biti zaboravljen brže nego što je bilo potrebno da bude stvoren.

horor film recenzija


Nakon što izgubi brata u ratu u Afganistanu, Džejkob Singer (Majkl Ili) se vraća kući. Usled trauma koje je doneo sa sobom, počinje da dobija napade paranoje, koji bivaju sve gori, a koji eskaliraju u deluzivni svet halucinacija u kome se bori da razluči stvarno od nestvarnog.

5. HELBOJ (HELLBOY)

ULOGE: Dejvid Harbor, Mila Jovović, Jan Mekšejn
REŽIJA: Nil Maršal

Najnovija filmska iteracija ovog strip junaka donosi nam još jednom avanture veće od života, sukob sila dobra i zla, ljudskog i natprirodnog i borbu protiv moćne čarobnice koju je nemoguće ubiti. Helboj je od uvek smatran horor stripom koji se bogato oslanja na folklor i mitologiju u kome se glavni junak i sam poreklom iz senki bori protiv čudovišta koja prete ljudskom rodu.

horor film recenzija

Helboj se za više od 25 godina svog postojanja afirmisao kao klasični horor junak, što nije previše iskorišćeno u prethodnim filmovima. Ovaj naslov je obećavao drugačije, ali ni ovoga puta horor aspekti nisudovoljno iskorišteni. Osim nekolicine horor scena koje u sebi sadrže ogroman potencijal scenario obiluje brojnim pozadinskim pričama koje samo odvlače pažnju gledaoca i razvodnjavaju tenziju stalnim objašnjavanjem ili uvođenjem elemenata radnje koji u sklopu priče nemaju nikakavu svrhu. Taj osećaj posebno je jak u prvom delu filma gde su autori pokušali da strpaju na neki način sve prepozantljivo helbojevsko u niz situacija i likova koji su dotaknuti radnjom (bezrazložno), a na kraju nisu uopšte dobili payoff niti su pomogli tome da priča bude bolje i efikasnije ispričana.


4. TIŠINA (THE SILENCE)

ULOGE: Stenli Tući, Kirnan Šipka, Miranda Oto
REŽIJA: Džon R. Leoneti

Kada je pretprošle godine izašao film "Tiho mesto" (A Quiet Place, 2018.), bio je revolucionaran na mnogo načina, i na instant način je postavio svog autora u koordinatni sistem horor autora. A onda se neko zapitao: "Možemo li sve ovo, ali loše?". Iako je baziran na istoimenom romanu iz 2015. autora Tima Lebona i solidno produciran od strane Netflixa, ovaj film deluje kao da je mockbuster napravljen da eksploatiše uspeh svog uspešnijeg prethodnika (Ironično, na scenariju je sarađivao jedan od pisaca poznat po mockbusterima). Premisa je gotovo identična, ali u ovom slučaju umesto suspensa imamo samo dosadu.

horor film recenzija

Zaplet počinje kada iz podzemne mreže pećina na površinu izađe drevna vrsta sleplih letećih bića, koja ubijaju sve što vide i koje privlači zvuk. Eli (Kirnan Šipka) je devojka oštećenog sluha koja će povesti svoju porodicu na sigurno pred nadolazećom apokalipsom. A ako vas zanima šta se dešava dalje, ipak pogledajte "Tiho mesto".


ULOGE: Vera Farmiga, Patrik Vilson
REŽIJA: Gari Dauberman 

Film sam predstavlja treći u nizu spin off-a o Anabel, ukletoj lutki, koja se prvi put pojavljuje u "Prizivanju zla" (Conjuring, 2013.) Treći deo konačno bavi se sudbinom Anabel od trenutka kada je preuzmu Ed i Lorejn Voren i odvedu na sigurno u svoj “podrum čudesa” u kome su tokom godina skladištili različite uklete i druge artefakte iz svojih poduhvata tokom karijere.

horor film recenzija
Ideja da se ceo film zatvori u jednu kuću je produkcijski domišljata pre svega jer je jeftina, ali kreativno je sterilna i neiskorištena, film pati od razvučenosti, preeksplikacije nebitnih likova i jeftinih jump scareova uzrokovanih uglavnom zvučnim napadima na gledaoca. Više je nego jasno da sve u vezi sa ovom franišizom usmereno je na mužu para na osnovu slave koju su zadobili prvi filmovi serijala "Prizivanje zla".


ULOGE: Linda Kardelini, Rejmond Kruz
REŽIJA: Majkl Čaves

Još jedan "hit" Conjuring-versa koji je doživeo debakl i u bioskopima, što nam govori da ni fanovi franšize nemaju beskrajno strpljenje za ceđenje suve drenovine. Ceo film pati od izrazito linearnog pripovedanja bez obrta i predstavlja usputan pokušaj da se uzme još neki dinar na mistifikaciju navodnih stvarnih događaja utemeljenih na narodnoj legendi, ovog puta sa teritorije Južne Amerike.

horor film recenzija

Radnja se odvija u Los Anđelesu sedmadesetih godina dok jedna majka, istovremeno i socijalna radnica pokušava da zaštiti svoju decu od meksičke utvare oličene u prokletom duhu pokojnice koja jeca po svetu i vreba decu. Film je formulaičan, neinventivan, često nedosledan u mnogo čemu sličan "Anabel 3", od toga da je većina radnje smeštena u jednu jedinu kuću do načina pisanja koje nam stalno objašnjava nešto umesto da pokaže, naravno sa dodatkom pre svega zvučnih jump scareova i neuverljvih likova kojima je zadatak da istovremeno budu i čvrsti, neustrašivi i duhoviti, dok su glumački ozbiljno neuverljivi... Daleko od toga da priča o ženi u beloj haljini nema potenijal da uspe, ali kada se neko zaista potrudi... u surotnom dobijete plačljivicu a ne plašilicu!

1. HARPUN (HARPOON)

ULOGE: Munro Čejmbers, Kristofer Grej, Emili Tajra
REŽIJA: Rob Grant

Defintivno najnepodnošljiviji film godine, o čemu svedoči to da nam je trebalo tri pokušaja da ga odgledamo. Autor ovog dela je osmislio solidan koncept, koji je upropastio veoma nedopadljivim likovima, čiji karakteri i motivacije će vam biti toliko iritatntni da će samo biti pitanje u kom trenutku ćete poželeti da zaustavite film i izađete na svež vazduh jere se osećate prljavo jer ste bili u njihovom društvu. Ali najgori ukus ostavlja pretencioznost ovog filma koji smatra za sebe da je mnogo inteligentniji nego što jeste.

horor film recenzija

Logično, film koji misli da je ovoliko inteligentan, počeće sa citatom o prijateljstvu iz "Nikomahova etike", tik pre nego što ćemo upoznati troje najgorih ljudi na svetu. Ričard (Kristofer Grej) je sin superbogatih roditelja, koji na svoj rođendan želi da vodi najboljeg prijatelja Džonu (Munro Čejmbers) i devojku Sašu (Emili Tajra) na krstarenje svojom jahtom. Ali prvo će fizički napasti Džonu jer sumnja da postoji nešto izmedžu njega i Saše. Nakon što ga razuvere, poklanjaju mu naslovni harpun kao rodjendanski poklon, koji će, naravno, imati odsudnu ulogu u njihovoj avanturi na otvorenom moru.

Nina Stefanija Blažević i Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment