3.01.2020

HOROR U BAJCI

Film: Marica i Ivica (Gretel and Hansel)
Režija: Oz Perkins
Scenario: Rob Hejs
Uloge: Sofija Lilis, Samuel Liki, Čarls Babalola
Trajanje: 87 min
Proizvodnja: Kanada/SAD/Irska, 2020.

Svi znaju priču o Ivici i Marici ili barem neku od njenih verzija. Prema priči braće Grim, Ivica i Marica su brat i sestra siromašnog stolara. Njihova maćeha uspeva da nagovori oca da decu ostavi u šumi jer nemaju dovoljno hrane za četvoro usta, međutim deca su bila domišljata i za sobom su ostavljali kamenčiće tako da su se brzo vratili kući.

Drugi put kada su odvedeni u šumu nisu više imali kamenčiće i bacali su mrvice hleba koje su ptice pojele tako da ovaj put nisu pronašli put natrag već su ostali u šumi. Ova priča nije nešto čime su se plašila deca već je realnost siromašnih porodica u XIX. veku, jer nije bio redak slučaj da se ovako nešto zaista i desi u nižim staležima srednje Evrope.
horor film recenzija
Strahota koja se deci dogodila u ovoj priči nije dovoljna već su oni u šumi tragajući za hranom pronašli kuću starice koja ih prima u svoj dom. Međutim njene namere nisu čiste, već od Marice pravi svoju služavku, a Ivicu želi da nagoji kako bi ga pojela. U nekim verzijama koje su pričane nama kad smo bili deca, kuća prevrtljive starice, odnosno veštice je od čokolade, kolača i raznih slatkiša.

Osnovna premisa ove priče je već horor. U radnji filma „Marica i Ivica“ su određene stvari izmenjene, dodate i oduzete. Ovoj poprilično jednostavnoj priči autori su dali jaku bajkovito-jezivu atmosferu sa mnoštvom detalja koji nemaju veze sa originalnom pričom, ali se zadovoljavajuće uklapaju sa njom. Film ima određene segmente koji se ne uklapaju u glavnu ranju već narativno štrče, međutim mogu takvi i da ostanu jer nam oni prikazuju čudnovat bajkoviti svet u kojem se odvija glavna radnja.
horor film recenzija
Lik veštice koji tumači Alis Krige je autentična veštica iz filklora koja ima svoje moći i žei druge da podučava veštičijim znanjima. Ona nije samo jednostavno zla, već je zla u odnosu na prostu logiku protagonista, odnosno prosečnog čoveka. Međutim njena logika je ispravna i nužna, gledana sa strane nekog ko vlada prirodom uz pomoć nečistih sila.

Moguće je povući paralelu izeđu likova veštice u filmu „Veštica“ (The Witch, 2016), filma Hagazusa: Pagansko prokletstvo (Hagazussa, 2019.) pa čak i „Antihristom“ (Antichrist, 2009) Larsa von Trira.

Dijalozi su izuzetno sadržajni i prema tome scenaristički deo posla me je ovde veoma prijatno iznenadio tako da sam posle projekcije na prvu loptu bio poprilično zaveden njima, videvši „Maricu i Ivicu“ kao daleko bolje od mojih prvobitnih očekivanja. Odnos između Marice (Sofija Lilis) i njenog mlađeg brata Ivice (Samuel Liki) su prožeti etičkim načelima brato-sestrinskog odnosa koji će kulminirati na samom kraju i odrediti akciju likova pri peripetiji.
horor film recenzija
 Pored ovog, na mene koji nisam neki bog zna kakav ljubitelj specijalnih efekata, čak šta više uglavnom ih prezirem, a najviše mi smeta kada izgledaju neuverljivo i kada ja vidim da je to neka animacija koja hoće da mi se predstavi za nešto realno. „Marica i Ivica“ imaju efekte uz koje sam uživao koliko su dobri, ili je to sve možda zbog bioskopa sa pet zvezdica u kojem sam gledao film.

Mana filma, koja će možda zasmetati gledaocu jeste njegov tempo. Spor je za nešto što nam je svima dobro poznato kao priča. Ništa vas u filmu od radnje neće iznenaditi, pa čak ni sam kraj za koji bismo mogli da kažemo da je potpuno predvidiv i naivan. Možda previše sladunjav i pretenciozan.
horor film recenzija
Naravno da je film mogao da odstupa od originalne priče, iako bi se i onda našli oni koji bi to zamerali. Međutim autori su odabrali da isprate u većoj meri originalnu priču samo su na sve to nadenuli otkrivanje porekla veštice. I to je deo koji je potpuno nepotreban i uzaludan. Deo koji pravi pometnju i čak ne uspeva da se uklopi u priču.

Sve u svemu, ovo je dobra adaptacija Grimovih Bajki koja vraća priču u njenu originalnu brnšu. Bajke su užasne i to treba da ostanu. Ja se iskreno nadam da će „Marica i Ivica“ otvoriti talas sličnih adaptacija jer je to mnogo bolje od gledanja hiljaditog nastavka nečega od čega smo se smorili još pre deset godina. 
Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment