3.15.2020

LJUBAV (PREMA HORORU) U DOBA KORONE

U trenutku svetske pandemije Covid19 i sveže proglašenih vanrednih mera i u našoj zemlji, ako kapitalizam dozvoli i niko ne slaže, smeši nam se jedan mali odmor od svakodnevne prekomerne efikasnosti i postizanja natprosečnih radnih rezultata. Da prekratimo vreme mi sa Filmozofije imamo predlog i rešenje za vas!

Spisak filmova koji vam mogu pomoći da se zabavite, prekratite vreme, suočite sa svojim strahovima i proživite ih u kontrolisanim uslovima (što inače jeste "zadatak" horora) te se opet zabavite i konačno, možda vam mogu pomoći i da se snađete u nekoj od nadolazećih situacija za slučaj da ovo poprimi dimenzije globalne zombi katastrofe.

Ipak da se ogradim, nije mi bio cilj da predlažem i objašnjavam zombi filmove (još uvek), hajde prvo da vidimo neke naslove koje se primarno bave epidemijama zaraznih bolesti, a za kasnije ćemo videti!

Da krenemo sa nekim osnovnim pristupom:


ZARAZA (CONTAGION, 2011) 


ULOGE: Met Dejmon, Kejt VInslet, Džad Lou
REŽIJA: Stiven Soderberg

recenzija horor film

Ovaj film u trenutnoj svetskoj situaciji najviše koincidira sa stvarnošću. Pokretač radnje je lik u filmu koji tumači Gvinet Paltrou koja nakon poslovnog puta u Aziju dolazi kući. Ima sve simptome neke blage prehlade za koju se ispostavlja da je smrtonosna infekcija koja će ubrzo nakon nje odneti i njenog sina. Za tren oka milioni ljudi na planeti su zaraženi i svet je suočen sa pandemijom i globalnim izazovom. Ovaj film ima za scenario istorijski trenutak u kome svet nije bio spreman na tako nešto. Srećom film je izašao na vreme i čini se da je globalna svest, kao i odgovornost danas su na mnogo većem nivou nego u filmu.

PONTIPUL (PONTYPOOL, 2008) 


ULOGE: Stiven Mekheti, Liza Houl, Džordžina Rajli
REŽIJA: Brus Mekdonald

recenzija horor film

U trenucima globalnih kriza jedan od najbitnijih resursa je tačna i jasna informacija. Danas u vreme interneta stvari se saznau brzo, lako i često pogrešno, i to nam dokazuje da ni sa mnoštvom informacija nije lako. Ali šta kada je događaj smešten u maleni grad, daleko od svetskih očiju i interesovanja, bar u startu, i tročlana posada lokalnog radija mora da nađe način da izveštava o novonastalim događajima koji ukazuju na epidemiju, a o kojima saznaje samo putem radio veze i telefonskih javljanja svedoka sa ulica.

Panika i haos iz ugla onih koji do nas dopremaju informacije predstavljaju svežu perspektivu za filmski izraz, iako je sama tema prvobitno obrađena u romanu, lako i možda bolje mogla da bude pozorišna predstava, a postoji i kao 58-minutna radio drama. 



* * *

recenzija horor film

BONUS SADRŽAJ: Ukoliko vam se dopadne ideja da preko radijskog voditelja slušate priče koje su na granici zdravog razuma bacite oko/uvo na misteriozni gradić Najt Vejl i njihov podkast koji zvuči kao da su Zona sumraka i Tvin Piks imali dete koje je zatm ušetalo samo u park za pse.

SLEPILO (BLINDNESS, 2008)

ULOGE: Džulijen Mur, Mark Rafalo, Gael Garsija Bernal
REŽIJA: Fernando Meirelis

recenzija horor film

Film nastao po sjajnom romanu nobelovca Žoze Saramanga. Nije baš horor po definiciji, ali evo žmurim na jedno oko jer je knjiga po kojoj je napravljen jedna od najboljih koje sam čitala i odnosi se vrlo blisko na situaciju iznenadne epidemije i globalne panike te militantnih mera vlade i reakcija koje to budi u ljudima, sa iznenađujućim preokretom.

Govori o situaciji u kojoj se gradom momentalno širi epidemija belog slepila. Jedina imuna je žena lekara koji je jedan od prvih žrtava. Ona upeva sa njim da pođe u karantin koje su vlasti organizovale u staroj bolnici za mentalne bolesti i biva svedokom urušavanju svih ljudskih vrednosti u situaciji koja solidarnost i ljudskost stavlja na probu. 

 
Mnogi bi se složili da je film po vrednosti daleko ispod knjige, ali može biti zanimljivo vizuelno štivo, pogotovo što je dvoje glumaca u naslovnim ulogama zaista dalo mnogo od sebe da velika pitanja koja je flim uzeo na sebe predstave što bolje, osim toga - pročitajte knjigu!


LUDACI (THE CRAZIES, 1973.)

ULOGE: Lejn Kerol, Vil Mekmilan, Harold Vejn Džons
REŽIJA: Džordć Romero

I original i rimejk u centru radnje imaju male američke gradiće u koima se širi zaraza do kraja nejasnog porekla.
recenzija horor film

U originalnom filmu, Romerovom, radi se o bojnom hemijskom oružju koje izmiče kontroli i donosi ludilo i nemire u tihi gradić dok situacija ne ekslira u potrebu za vanrednim merama, gde uskoči vojska i tek tu se sve iskomplikuje. Naravno radi se o užasno nikobudžetnom ostvarenju sa tipično romerovski rasejanim političkim i društvenim komentarima.
recenzija horor film

Rimejk iz 2010. goidne u režiji Breka Ajznera se fokusira više na akcione scene, gde gledamo Timoti Olifanta u ulozi šerifamalog grada koji pokušava da se izbori sa vanrednom situacijom nakon što se u blizini grada dogodi neočekivana avionska nesreća. Ispostavlja se da pad aviona oslobađa misteriozni virus koji ljude pretvara u manijakalne ubice i oni koji uspeju da ostanu nezaraženi i dalje moraju da se bore za goli opstanak.

BESNILO (RABID, 1977.)


ULOGE: Merilin Čejmbers, Frenk Mur, Džo Silver
REŽIJA: Dejvid Kronenberg
 

horor film recenzija

Original se nadovezuje na film majstora telesnog horora Dejvida Kronenberga Drhtavica (Shivers, 1975.) u kome nas upoznaje sa događajima nakon što ludi naučnik pusti na ljude u jednom soliteru pužolikog parazita koji ih pretvara u seksom zaluđene bezumne zombije. Besnilo se nadovezuje na ove premisu o zombijima, samo sada zaraza uspeva da se širi kroz ceo grad, nakon što se glavna junakinja podvrgne eksperimetalnoj plastičnoj operaciji nakon tragične saobraćajne nesreće. Posledica je da stekne otvor ispod pazuha koji se hrani krvlju njenih žrtava i pretvara ih u krvožedne zombije. 


recenzija horor film

Slično se stvari odvijaju i u novoj verziji koju su režirali Džen i Silvija Soska, gde naslovna junakinja nakon pada sa motora prolazi kroz niz bolnih eksperimentalnih zahvata da bi promenila svoje unakaženo lice. Kako sve, pa i lepota dolaze uz neku cenu, Rouz će ubrzo otkriti da kompleksni medicinski tretmani imaju kontra efekte koje su propustili da joj spomenu. S obzirom na ukupnu recepciju ovog filma i njegovu (za sad ograničenu distribuciju) pitam se da li je bolje da smo propustili ovaj rimejk.


GROŽĐE SMRTI (LES RAISINS DE LA MORT, 1978)

ULOGE: Meri Žorž-Paskal, Feliks Marten, Serž Markan
REŽIJA:Žan Rolin

horor film recenzija

Kad smo kod uvrnutih, erotičnih i za žanr nekarakterističnih zombija tu je i "Grožđe smrti"  koji govori o širenju zaraze u malom francuskom gradu koju inicira pesticid kojim prskaju grožđe u tom mestu. Sa izobiljem akcije, dinamičnom radnjom i gomilom kravavih scena ovo je možda prvi francuski "gore" horor. 
 
28 DANA KASNIJE (28 DAYS LATER, 2002)

ULOGE: Kilijan Marfi, Naomi Heris, Kristofer Eklston
REŽIJA: Deni Bojl

horor film recenzija


Film koji je revolucionarizovao estetiku zombi filmova i definitivno utemeljio tezu da ako se desi neka zombi apokalipsa – biće to zahvaljujući nekom virusu koji izmakne kontroli laboratorijskih uslova. Na njega se nadovezuje i film "28 nedelja kasnije" (28 weeks later, 2007.)

KOLIBA STRAHA (CABIN FEVER, 2002.)


ULOGE: Džordan Led, Rajder Strong, Džejms Debelo
REŽIJA: Ilaj Rot

horor film recenzija

"Koliba straha" proboj na komercijalno tržište reditelja i scenariste Ilaja Rota o kome smo ranije pisali na našem blogu. U filmu grupa prijatelja sa fakulteta kreće na izlet u šumi i sve plazi naopakonakon susreta sa beskućnikom koji je zaražen nekom misterioznom infekcijom.

Potom filmovi franšize "Pritajeno zlo" (Resident evil, 2002.), sva doba dana sa Romerovim zombijima... ali sada već polako zadiremo u teritoriju do koje u našoj realnosti još nismo došli, a to je apokalipsa sama, niz događaja koji se bez povrata odmotava jednom kada kontrola isklizne iz ruku čovečanstva...

BONUS 2: Super jezivo jer je po istinitim događajima iz 1972. godine u Beogradu, domaće ostvarenje koje će definitivno zaseniti veliki broj ovih naslova gore, baš zbog svog izvora i blizine nama – "Variola vera", Gorana Markovića iz 1982. godine. 
horor film recenzija


Za početak ovom listom, želeli smo da akcentujemo zarazu samu, njen početak i identifikaciju širenja. Ono što u ovom trenutku može izgledati strašno i što možemo kontrolisano proživeti do najstrašnijeg trenutka, a potom isključiti ili se okrenuti nečemu drugom. Ima tu još mnogo naslova koje nismo ni spomenuli, ima mnogo podela i stanovišta koje bismo mogli zauzeti o zarazama kao temi u hororu, po poreklu, po efektima, prostoru i ulozi koji u filmu ima sama zaraza ili reakcija na istu ili nešto treće čime autor bira da se bavi. I ako potraje ovo vanredno stanje, a vama bude zanimljivo, možda i uspemo da pokrijemo sve uglove.

A kada vas smore sve te ozbiljne priče, možda da malo amortizujete strah i stres i da se opustite dok gledate "Šona živih mrtvaca" (Shaun of the Dead, 2004) – tragikomediju pojedinačne egzistencije "malog" čoveka kome zombi apokalipsa pomrsi planove, "Anu i kraj sveta" (Anna and the Apocalypse, 2018) – komični horor mjuzikl o odrastanju i pronalaženju vlastite svrhe i mesta u svetu, srpsko-hrvatsku udruženu produkciju koja uzvraća udarac svim nacionalnim podelama filmom "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" (2018.)


* * *

Za šta god da se odlučite samo jedno je bitno: nemojte dopustiti da strah i panika u svakodnevici dopru do vas: Slušajte savete lekara, stručnih lica i svetske zdravstvene organizacije, perite ruke, ne dodirujte lice i svoje bližnje bez preke potrebe i ukoliko se ne osećate dobro, ostanite kući i pozovite lekara da se konsultujete šta dalje, te izbegavajte mesta velike frekvencije ljudi. Više informacija o virusu Covid19, relevantnih za naše područje sa brojevima telefona nadležnih službi možete dobiti na istoimenom sajtu covid19.rs.


Nina Stefanija Blažević







No comments:

Post a Comment