3.22.2020

FILMOZOFSKI VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

Preživeli smo prvu nedelju karantina, i želimo da nastavimo u tom duhu predstavljaljući vam nekoliko interesantnih i manje poznatih i popularnih, survival horora. Ovaj podžanr horor filma, iako nikada nije imao popularnost, npr. slashera ili paranormalnog horora, uvek je uspevao da iznedri veoma uzbudljive primerke horor kinematografije.

Survival horor je deo većeg žanra i potpada pod survival film. Najprostije rečeno, to je filmski žanr u kome pratimo glavne junake kako ulažu izuzetne fizičke napore da bi prevazišli vanrednu situaciju u kojoj su se našli. Ove avanture su mnogo manje romanticizirane nego u drugim žanrovima, stavljajući akcenat na mračniji aspekt borbe za život protagonista u ekstremno brutalnim okolnostima. Ovaj žanr se često prepliće sa avanturističkim filmom, dramom, trilerom, čak i komedijom.

I unutar užeg okvira survival horora, ovaj podžanr uzima mnoge oblike i može se naći u kombinaciji sa drugim podžanrovima horora. Kroz nekoliko filmskih predloga, bacićemo pogled na različita lica koje ima ovaj podžanr.

KO MOŽE DA UBIJE DETE (¿QUIÉN PUEDE MATAR A UN NIÑO?, 1976.)

ULOGE: Luis Fajander, Prunela Rensom
REŽIJA: Narciso Ibanez Serador

Ovaj naslov će verovatno biti poznat našim starijim čitaocima. Reč je o Seradorovom drugom i poslednjem filmu namenjenom bioskopskom prikazivanju, snimljenom prema romanu Huana Hoze Plansa "Dečija igra". Film kombinuje elemente misterije i slashera, i iako po današnjim standardima može delovati umereno, ovaj film vredi pogledati kao horor klasik.

horor film recenzija

Priča počinje snimcima u maniru mondo filma koji prikazuju uticaj rata na decu, nakon čega počinje radnja filma smeštna u mali ostrvski gradić u Španiji. Pratimo bračni par Toma (Luis Fajander) i Evelin (Prunela Rensom) koji ovde dolaze na odmor pre rođenja njihovog trećeg detetea. Nakon kraćeg lutanja otkrivaju da su jedine osobe koje sreću deca, a užas i borba za život počinje kada otkriju šta se desilo sa odraslima.

EDENSKO JEZERO (LAKE EDEN, 2008.)

ULOGE: Keli Rajli, Majkl Fasbender
REŽIJA: Džejms Votkins

Ovaj britanski film je survival horor u maniru klasika žanra, poput Ves Krejvenovog "Poslednja kuća sa leve strane" (The Last House on the Left, 1976.). Kako to obično biva u ovom žanru, i ovde pratimo par koji odlazi na odmor u ruralnim predelima engleske. Na stranu kliše, film ima interesantan politički podtekst, i daje komentar o klasnom stanju u Velikoj Britaniji.

horor film recenzija

Pratimo učiteljicu Dženi (Keli Rajli) i njenog momka Stiva (Majkl Fasbender) koji se odlučuju na kampovanje u šumovitom delu Engleske. Njihovu idilu na obali jezera će poremetiti grupa tinejdžera koji su odlučili da se provedu u blizini mesta gde su naši junaci postavili šator. Nevolje počinju kada sledećeg jutra Stiv otkrije da su delinkventi isekli gume na njegovom automobilu.

PANDORUM (PANDORUM, 2008.)

Ovaj film sam tek nedavno pogledao, i jedno je od prijatnijih filmskih iznenađenja koje sam imao. Iako pratim horor scenu, i jedna sam od osoba koja je zavolela žanr zahvaljujući "Osmom putniku" (Alien, 1979.) , za ovaj film sam saznao potpuno usput i slučajno, da bih kasnije saznao kako postoji čitav kult obožavalaca ovog filma. Reč je o SF hororu, smeštenom u daleku budućnost, gde se čovečanstvo bori za opstanak. Atmosferično i mračno, sa odličnim preokretima.

horor film recenzija

Priča prati dvojicu članova posade ogromnog transportnog broda negde u dubinama svemira. Oni se bude iz hipersna sa gubitkom sećanja, dok otkrivaju da je cela posada nestala. Ali i da je još nešto na brodu sa njima.

PLEN (CRAWL, 2019.)

ULOGE: Kaja Skodelario, Beri Peper, Morfid Klark
REŽIJA: Aleksandre Aža

Kada smo kod prijatnih iznenađenja, ovo je film za koji sam saznao pre svega zato što je sniman u Beogradu. Ispostavilo se da je ovo odličan sleeper hit u režiji francuskog horor veterana Aže, koji je na budžetu od oko trinaest miliona zaradio preko devedeset na svetskom nivou. Ovaj film je punokrvan B horor, bez ikakvih pretencioznih ambicija, ali pun napete i uzbudljive akcije.

horor film recenzija

Film prati mladu plivačicu Hejli (Kaja Skodelario). Zaplet počinje kada sazna da je uragan pete kategorije na putu prema Floridi, gde ona živi i studira, i mora da napusti zemlju. Na nesreću,njenu evakuaciju poremeti činjenica da se njen otac, koji takođe živi tu, ne javlja na telefon, nakon čega ona odlučuje da istraži šta mu se desilo i da ga pronađe.

UŽAS IZ DUBINE (THE DESCENT, 2005.)

ULOGE: Šona Mekdonald, Natali Mendoza, Aleks Rid
REŽIJA: Nil Maršal

Jedan od najboljih britanskih horora po mišljenju mnogih, ovom filmu nije trebalo mnogo vremena da postane kultni klasik. Nil Maršalovi filmovi su često promašaji, ali ovaj čovek zna da režira napet horor. Ovaj film je noćna mora svakog klaustrofoba, a reditelj tu činjenicu koristi na sjajne i inventivne načine, gradeći suspens, ali i dinamičnu akciju.

horor film recenzija

Opet imamo grupu likova koji su na izolovanoj lokaciji, ovog puta je to šest žena u brdima Severne Karoline. Njihov hobi je speleologija i one su namerile da se spuste u dubine Apalačkih planina. Nakon spuštanja, ulaz u pećinu se urušava i one ubrzo shvataju da su zarobljene u sistemu pećina koje ne poznaju. Ali to je tek početak njihovih problema koji će se pretvoriti u borbu za goli život.

KOCKA (CUBE, 1997.)

ULOGE: Nikol de Boer, Moris Din Vint, Dejvid Hjulet
REŽIJA: Vinčenzo Natali

"Kocka" je kanadski horor film iz nezavisne produkcije, koji je vrlo brzo stekao kultni status, i dobio dva nastavka koja nisu prošla baš slavno. Reč je o inteligentnom survival filmu, sa odličnim splatter momentima. Čar ovog filma je i u misteriji nadrealne situacije u kojoj se glavni junaci nalaze, a koja je narušena nastavcima.

horor film recenzija

Počinjemo sa pet neznanaca iz različitih sfera života i koji se bude u prostoriji futurističkog izgleda, za koju ubrzo saznaju da je opremljena zamkama. Dok rešavaju zagonetku misteriozne konstrukcije, istovremeno razotkrivaju i misteriju toga zašto je svaki od njih zarobljen ovde.

TRIDESET DANA NOĆI (30 DAYS OF NIGHT, 2007.)

ULOGE: Džoš Hartnet, Melisa Džordž, Deni Hjuston
REŽIJA: Dejvid Slejd

Za survival horor nije neophodno uvek da grupa lakomislenih ljudi poseti neki izolovani lokalitet, nekada izolacija dođe sama. To možemo videti u ekranizaciji stripa "Trideset dana noći" autora Stiva Najlsa i Bena Templsmita. Takođe, ovaj film je odličan primer toga kako survival horor može dobro da funkcioniše sa drugom podžanrovima, u ovom slučaju vampirski horor.

horor film recenzija

Priča počinje u gradiću Barou na Aljasci. Žitelji ovog grada se psremaju za godišnji događaj "trideset dana noći", koji predstavlja tridesetodnevni period neprekidne polarne noći. Samo ove godine ovo mesto će pasti pod vampirsku opsadu, a njegovi građani će morati nekako da opstanu do prvog dnevnog svetla.

*        *        *

I eto sedam filmova, za sedam dana do našeg sledećeg članka. Nadamo se da će vas junaci ovih filmova inspirisati da lakše preživite vreme krize, ili će vam bar njihove avanture prekratiti vreme provedeno u izolaciji. U svakom slučaju, kako eksperti za preživljavanje savetuju: ostanite pozitivni i sačuvajte svoju ljudskost.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment