3.21.2021

IZBOR NAJGORIH HOROR FILMOVA 2020. GODINE

Prošle nedelje smo bacili pogled na filmove koji su ostavili najbolji utisak na nas u 2020. godini, a sada je red na one najgore. Da se podsetimo pravila: na ovu listu ne ulaze filmovi koji su namerno napravljeni da budu trash, ili koji izgledaju loše zbog ograničenja u resursima njihovih kreatora. Ovde su filmovi koji su proizvod bahatosti i jeftine eksploatativnosti studija, loše kreativne direkcije koja je iskasapila originalnu viziju autora i sličnih čari konzumerističke filmske produkcije lišene duše.

Iznenađujuće, prošle godine i nije bilo toliko filmova koji su nas iznervirali dovoljno da nas nateraju da pišemo o njima, štaviše, morao sam se ozbiljno potruditi da skupim dovoljan broj loših filmova da popunimo svih deset mesta na listi. Što uopšte nije loša stvar.

 

10. NOVI MUTANTI (THE NEW MUTANTS)

Uloge: Mejsi Vilijams, Anja Tejlor-Džoj, Čarli Hiton
Režija: Džoš Bun

Na ovom kraju liste nalazimo filmove koji nisu počinili najozbiljnije zločine. "Novi mutanti" su dobra ideja kombinovanja superherojskog žanra sa horor-misterijom. Ono što je film raščerečilo na sve strane i učinilo ga gotovo negledljivim je uplitanje filmskog studija i dovođenje pisaca i konsultanta koji su trebali da "unaprede" viziju originalnih autora. Šteta što je relativno uspešna franšiza poput Foxovih "X-ljudi" završila na ovako neslavan način.


 Priča prati Deni Munstar (Blu Hant), koja je jedina preživela devastaciju indijanskog rezervata u kome je živela od strane tornada. Ona se budi u neobičnom medicinskom institutu u kome upoznaje doktorku Sesiliju Rajs, koja joj saopštava da su u njoj otkrili mutantski gen i da bi zbog bezbednosti svih bilo najbolje da ostane u institutu dok ne sazna kakve joj moći on daje. Kako vreme prolazi, Deni upoznaje i druge “pacijente” instituta, ali i saznaje da niko od njih nije u mogućnosti da ga napusti. 

9. BEBISITERKA 2 (BABYSITTER: KILLER QUEEN)

Uloge: Samara Viving, Džuda Luis, Džena Ortega
Režija: Mekdži

Još jedan manje ozbiljan slučaj, ovaj film bi sigurno prošao nezapaženo da nije pokušao da bude nešto što nije trebalo da bude. Originalna "Bebisiterka" (Babysitter, 2017.) bila je izuzetno duhovita horor-komedija sa ironičnim osvrtom na stereotipe žanra, ali i sa sjajnim omažima istom. U nastavku sve to nestaje i dobija format prazne tinejdžerske komedije. Ali što je još gore, na silu poništava poentu priče prvog filma i na kraju ne uradi ništa sa tim.


Film nastavlja priču prvog dve godine nakon napada satanističkog kulta na Kola (Džuda Luis), tinejdžera koga je bebisiterka pokušala da žrtvuje. Kol je traumatizovan događajem, ali još gora stvar je što mu niko ne veruje u postojanje kulta. Jedini ko mu veruje je njegova prijateljica Melani, sa kojom, nakon što sazna da će ga roditelji poslati u mentalnu instituciju, beži na žurku na obali jezera, gde će sresti neke stare poznanike.

8. KNJIGE KRVI (THE BOOKS OF BLOOD)

Uloge: Brit Robertson, Freda Foh Šen, Nikolas Kembel
Režija: Brenon Braga

 Ovaj film je na ovoj listi u najvećoj meri zato što je u njegovo stvaranje upleten Klajv Barker. Za one mlađe koji možda ne znaju ovaj britanski autor je osamdesetih godina prošlog veka postao horor institucija: ne samo da je režirao neke od kultnih horora poput "Gospodara pakla" (Hellraiser, 1987.) i "Noćne vrste" (Nightbreed, 1990.), nego su i njegove priče ekranizovane u desetinama filmova i ponekoj video igri. Iako već dugo vremena nije bio direktno uključen u stvaranje filmova, njegov comeback u "Knjigama krvi" je rezultovao filmom koji je u najbolju ruku televizijskog kvaliteta sa početka dvehiljaditih. Drvena gluma, neuverljivi dijalozi i CGI iz prošlog veka čine da u drugi plan padne ono što bi inače bila odlična horor priča.

“Knjige krvi”, prvobitno planirane kao antologijska serija, a sada spakovane u jedan film, priča tri odvojene priče koje se prepliću i formiraju zajednički narativ. Prva priča prati Dženu (Brit Robertson), devojku koja je nakon traumatičnog događaja razvila mizofoniju, stanje u kojoj joj zvuci okidaju neprijatne emocionalne i fiziološke reakcije. Ona beži od kuće jer je roditelji ne razumeju i na svom putu sreće mnoge neobične likove. Druga priča govori o Meri (Ana Fril) koja upznaje vidovnjaka Sajmona (Rafi Gavron) koji tvrdi da može da ostvari vezu sa njenim pokojnim detetom. Zaplet počinje nakon što se njih dvoje upuste u romansu. I poslednja priča prati Beneta (Jul Vaskez), koji je u potrazi za artifaktom velike vrednosti po imenu “Knjiga krvi”, a čija će priča objediniti dve prethodne...manje ili više.

 7. IZOLOVAN (ALONE)

Uloge: Tajler Posi, Samer Spajro
Režija: Džoni Martin

Prvi film na ovoj listi koji se za svoje mesto izborio svojom nepotrebnošću. "Izolovan" je američka verzija filma "#Sam" (#Saraitda, 2020.) nastala nakon uspeha istog. Na žalost ničega što je davalo šarm korejskom filmu, nema u američkom pandanu. Dok smo u prvom pratili simpatičnog, nesposobnog gejmera koji uz pomoć štapa i kanapa pokušava da preživi zombi apokalipsu, sada imamo sveameričkog heroja, lepuškastog, zgodnog, švalerčinu, koji je spreman da zgrabi palicu u ruke i probije se do svoje plavuše u susednoj zgradi i spasi je od hordi zombija. Moglo je i bez toga.

 

Nakon izbijanja virusa koji pretvara ljude u zombije, Ejdan (Tajler Posi) se zaatvara u svoj stan u kome pokušava da preživi sve dok ne počne da mu ponestaje hrane i vode, nakon čega će biti primoran da izađe i potraži resurse, ali i druge neinficirane.

6. KLETVA (THE GRUDGE)

Uloge: Tara Vestvud, Džanko Bejli, Dejvid Lorens Braun
Režija: Nikolas Pesi 

Nastavljamo sa nepotrebnim filmovima, a ovaj put je reč o rimejku kultnog japanskog horora starog skoro dvadeset godina. Nema ničega suštinski lošeg u izvođenju ovog filma, ali pravo pitanje je ko je zaista tražio još jednom gotovo identičnu priču već ispričanu kroz tri rimejka i dva direktna nastavka? Možda će se ova misterija rešiti u budućnosti kada Pesi izbaci crossover sa "Krugom" (The Ring, 2002.), a možda smo čak i svedoci nastanka nečeg nalik na Marvelov filmski univerzum u horor izvođenju. Ono što sigurno znam je da neću biti zainteresovan sve dok se Kajako i Sadako ne sretnu sa Tetsuom.

 

Priča počinje 2004. godine kada medicinska sestra Fiona Landers (Tara Vestvud) napusti Tokijo i vrati se u Ameriku progonjena kletvom Kajako Saeki. Ipak, Fionu kletva stiže i ovde i ona ubija svoga muža i ćerku, nakon čega oduzima sebi život. Odavde u narativ bivaju uvučeni mnogi likovi, ulkjučujući detektive Gudmana (Demijan Bišir) i Vilsona (Vilijem Sedler), trgovce nektretninama Ninu (Beti Gilpin) i Pitera Spenser (Džon Čo) i stari bračni par Fejt (Lin Šej) i Vilijama Metisona (Frenki Fejson).

 5. MOJA SMRT (DEATH OF ME)

Uloge: Megi Kju, Luk Hemsvort
Režija: Daren Lin Bozman

Polako ulazimo u teritoriju pravih smrdljivaca. Ne želim da vređam, ali čini mi se da nikada nisam gledao dobar film u kome glumi Megi Kju. Ako ovako nastavi, njena pojava će mi postati lakmus test za kvalitet filma.Ovo je prvi od dva filma u kome ona glumi na ovoj listi, a reč je o natprirodnoj horor-misteriji sa solidnom premisom, ali sa izvođenjem koje je toliko trapavo i nezanimljivo da ubija svaku želju za gledanjem. A ako dok gledate misteriju osetite na pola filma da i ne morate da saznate rasplet, onda znate da je film negde ozbiljno omanuo.


Radnja filma prati američki par Kristinu (Megi Kju) i Nila (Luk Hemsvort) na odmoru na izolovanom ostrvu na teritoriji Tajlanda. Nakon što se pred kraj odmora obeznane, sledećeg jutra dobijaju neobičan video u kome Kristina biva ubijena od Nilove ruke. Pošto se ne sećaju ničega, kreću da rekonstruišu događaje prethodne večeri pokušavajući da reše misteriju video snimka.

4. TREBAO BI OTIĆI (YOU SHOULD HAVE LEFT)

Uloge: Amanda Sajfred, Kevin Bejkon
Režija: Dejvid Kep


Zamislite da prvi put gledate “Isijavanje” (The Shining, 1980.), ali na samom početku vam je sva misterija razotkrivena kroz ekspoziciju i najnaivnije dijaloge koje je moguće zamisliti. Nijedan lik ne zvuči kao neko iz stvarnog sveta, dok robotski izgovaraju linije teksta dizajnirane da pomere radnju u potpuno predvidljivom smeru. Tužno je što ovaj film na papriu zvuči odlično: tu je odlična glumačka ekipa, iskusan pisac i reditelj, premisa koja može biti veoma zabavna, ali samo izvođenje deluje kao da je autor student završne godine režije koji je dobio milionski budžet za svoj diplomski rad. 


Bivši bankar Teo (kevin Bejkon) i njegova žena Suzana (Amanda Sajfred) u pokušaju da pobegnu od svakodnevne užurbanosti i provedu porodično vreme sa svojom ćerkom, zakupljuju ogromnu kuću na izolovanoj lokaciji u Velsu. Kako se razotkriva Teova mračna prošlost sa kojom ne uspeva da se izbori, razotkriva se i mračna prošlost kuće koju su iznajmili.

3. OSTRVO FANTAZIJA (FANTASY ISLAND)

Uloge:Majkl Penja, Megi Kju, Lusi Hejl
Režija: Džef Vadlou

Jasno mi je šta su želeli da urade sa ovim filmom, ali mislim da su to uradili na najgori mogući način. Ovaj film ima dobre ideje, ali ih sprovodi na način koji uspeva da deluje mnogo jeftinije nego što jeste. To uspeva tako što neprestano potcenjuje intelekt gledaoca i deluje kao da je napisan od strane adolescenta. Pored toga, reditelj uspeva da izvuče ono najgore iz sasvim solidne glumačke ekipe. Konačni utisak je kao da gledamo jeftinu parodiju iz ere “Mrak filma” (Scary Movie, 2000.) ušminkanu da izgleda kao mainstream horor. Mislim da ova vrsta definitivno ima svoju publiku, ali bi i oni trebali da budu svesni njegovih objektivnih kvaliteta.

Nakon dobitka na izvesnoj nagradnoj igri, grupa Amerikanaca iz raznih slojeva društva dolazi na zagonetno ostrvo Fantazija. Na ovom mestu, kako domaćini navode, svakome od njh će biti ostvarena po jedna fantazija. Zaplet počinje kada dobitnici počnu da otkrivaju da su njihove fantazije mnogo mračnije nego što su očekivali.


2. DEČAK 2 (BRAHMS: THE BOY II)

Uloge: Kejti Holms, Oven Joman, Kristofer Konveri
Režija: Vilijem Brent Bel

Jedan od filmova koje smo najviše voleli da mrzimo 2016. godine dobio je svoj nastavak, i verovali ili ne, prevazišao je naša očekivanja. S obzirom na to da je ovo drugi deo, nivo besmislenosti je proporcionalno udvostručen, na kvalitativan i kvantitativan način (vidi: večno vraćanje istog). Sve u svemu, nastavak koji nikom nije trebao i niko nije želeo.


 Liza (Kejti Holms) i njen sin Džad (Kristofer Konveri) su preživeli napad dva provalnika u njihovu kuću. Npad ih je ostavio traumatizovane, a mladi Džad je od traume izgubio moć govora. Lizin muž Šon (Oven Joman) predlaže da se presele na neko vreme na selo da se oporave. Naravno, kuća u koju dolaze ima mračnu istoriju, vezanu za lutka koga će uskoro naći i koji će im promeniti živote.


1. ŠTA LEŽI ISPOD (WHAT LIES BELOW)

Uloge: Ema Horvat, Troj Ivata, Mina Suvari
Režija: Brejden R. Dumler

Definitivni pobednik ovog takmičenja je film koji me je iznervirao na tako mnogo načina da je taj utisak trajao danima. Apsurdna premisa, karikaturalni likovi, narativ koji je pun rupa i završnica koja vas tera da se zapitate: "Zašto sam potrošio sat i po svog života na ovo?." garantuju kompletan paket Filma koji morate preskočiti po svaku cenu™. Verujte mi, ovo nije zabavno loše, već samo loše. Ako želite jeftinu zabavu odaberite bilo koji drugi film sa ove liste, ako pogledate ovaj, samo ćete biti povređeni. Upozoreni ste.


 Šesnaestogodišnja Liberti (Ema Horvat), nakon povratka kući sa kampovanja saznaje da njena majka Mišel (Mina Suvari) ima novog dečka. Kako vreme odmiče, sve se više čini da čovek da tako lep, inteligentan i šarmantan čovek, nije uopšte čovek. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment