5.01.2022

PUT OKO SVETA KROZ HOROR FILM, DEO PRVI

Horor film je, za većinu običnih ljudi, ono što dolazi sa engleskog govornog područja, a ostatak sveta kao da nikada nije doprineo žanru. Tako većina lista horora koja se bave onim što Amerikanci smatraju "stranim" filmom, uvek nabraja 10 istih naslova, koji uglavnom dolaze iz Japana, Koreje ili eventualno sa španskog govornog područja. Ostatak sveta izgleda nikada nije napravio horor. To jeste, sve do danas, kada ćemo vam kroz seriju članaka tokom maja, otkriti neke od naših omiljenih internacionalnih horora. Vodimo vas na horor put oko sveta, pri čemu ćemo pokušati da vam za razliku od drugih ne otkrijemo "Suspiriju" (Suspiria, 1977.), "Krug" (Ringu, 1997) i druge horore koje već i vrapci na grani znaju.

Film: Laku noć mama (Ich seh, Ich seh )
Režija: Severin Fijala, Veronika Franc
Scenario: Severin Fijala, Veronika Franc
Uloge: Lukas Švarc, Elijas Švarc, Suzan Vist
Trajanje: 99 min
Proizvodnja: Austrija, 2014.

Kada se pomene Austrija, horor film je verovatno poslednja asocijacija koju ćete imati. Štaviše, ako u Google pretraživač ukucate frazu "austrijski horor", prvih nekoliko stranica pretrage će zauzeti razne analize ovog filma, pa tek onda dolazimo do Mihaela Hanekea, koji je previše jeziv za prosečnog ljubitelja horora. Severin Fijala i Veronika Franc su doveli svoj nacionalni horor u međunarodne vode, pa čak i u Holivud.
 
Iako dvojac Fijala/Franc nema preširok opus, sve što su napravili vredi pogledati. Ovi autori imaju mainstream horor izraz, ali svakom filmu uspevaju da upumpaju dozu evropskog senzibiliteta, što njihove filmove izdvaja iz mora sličnih naslova.

Na ovom blogu smo već govorili o njihovom poslednjem dugometražnom filmu "Loža" (The Lodge, 2019.) i njihovim doprinosu horor antologiji "Atlas zla" (The Field Guide of Evil, 2018.), ali njihov prvi i najbolji film smo propustili da pomenemo. Nagrađen sa preko dvadeset nagrada na raznim međunarodnim filmskim festivalima, ovaj psihološki horor definitivno vredi pogledati.
 
 
Film prati blizance Elijasa i Lukasa (Elijas i Lukas Švarc). Njihova majka (Suzan Vist) se oporavlja od rekonstruktivne operacije lica i insistira na tome da prozori uvek budu zamračeni i da ne bude buke u kući. Blizanci počinju da primećuju da majka počinje da se ponaša čudno iz načina na koji se ophodi prema njima i počinju da sumnjaju da se ispod zavoja na licu ne nalazi njihova majka.

Film: Hronos (Cronos )
Režija: Giljermo del Toro
Scenario: Giljermo del Toro
Uloge: Federiko Lupi, Ron Perlman, Klaudio Bruk
Trajanje: 95 min
Proizvodnja: Meksiko, 1993.

Danas je malo ljudi koji ne znaju ko je Giljermo del Toro, ali davne 1993. bio je tek mladi autor koji je režirao svoj prvi dugometražni film. Mnogo pre dva Oskara, desetina nagrada i svetske slave, del Toro je odlučio da se otisne u svet horora sa svojom vampirskom pričom. Iako je zasenjen njegovim skupljim i uspešnijim projektima, ovaj film je već dovoljan da pokaže da je na pomolu vrhunski reditelj. Bogata i originalna priča, odlično pripovedanje i stil kome će ostati dosledan do danas su ono što vas očekuje ako bacite pogled na ovaj film.
 

Takođe, ovaj film je monumentalan po tome što obeležava početak decenijama duge saradnje del Tora i čoveka sa najimpresivnijom lobanjom u Holivudu, Rona Perlmana.
 

Priča počinje 1536. godine u Verakruzu, gde misteriozni alhemičar konstruiše mehanizam koji može da da večni život. Nekoliko stotina godina kasnije, alhemičar gubi život u ruševinama stare zgrade, a njegov uređaj stiže do trgovca antikvitetima Hesusa Grisa (Federiko Lupi). Nakon što aktivira mehanizam, Hesusov život će biti nepovratno promenjen.

Film: Kućni pritvor (Housebound)
Režija: Džerard Džonston
Scenario: Džerard Džonston
Uloge: Morgana O'Rajli, Rim Te Vijata, Glen-Pol Varu
Trajanje: 107 min
Proizvodnja: Novi Zeland, 2014.

Poslednjih decenija Novi Zeland je postao neodvojiv deo filmske industrije, najviše zbog poreskih olakšica koje vlada daje filmadžijama i nepostojanja sindikata koji bi zaštitio prava filmskih radnika. Iako je zbog toga rad u filmskoj industriji Novog Zelanda horor priča za sebe, iz ove zemlje često dolaze horor-komedije kojima ne treba mnogo da dostignu kultni status.
 

Počev od Piter Džeksonovog debitantskog filma "Neukus" (Bad Taste, 1984.), pa do "Smrtgazma" (Deathgasm, 2014.) i "Onoga što radimo u senkama" (What We Do in the Shadows, 2015.), horori koji dolaze iz ove zemlje me uvek intrigiraju. Ali jedan od meni najdražih je "Kućni pritvor".
 

"Kućni pritvor" je prvi i jedini dugometražni film Džerarda Džonstona, nastao inspirisan reality TV emisijama poput "Lovaca na duhove" (Ghosthunters, 2004.). U ovom filmu pratićemo Kajli Baknel (Morgana O'Rajli), problematičnu mladu devojku koja nakon neuspešne pljačke bankomata završi u pritvoru u kući njene majke. Mirijam (Rima Te Vijata), Kajlina majka, veruje da je kuća posednuta, ali Kajli nije uverena u to, i veruje da je u kući još neko sakriven.
 
Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment