5.22.2022

PUT OKO SVETA KROZ HOROR FILM, DEO ČETVRTI

Nakon izleta u šamanizam i svet zloduha dalekog istoka, vraćamo se u naš neposredni komšiluk. Žanrovski horor u našem delu Evrope nije tako česta pojava, tako da ovde češće srećemo autorski film sa elementima horora, u njegovim najrazličitijim oblicima. Ti oblici su najčešće egzistencijalna mučnina i svakodnevni horor društvenog života, ali za ovu priliku odabrao sam nekoliko manje ozbiljnih ostvarenja koja su na mene ostavila snažan utisak.

Film: Mali Otik (Otesánek)
Režija: Jan Švankmajer
Scenario: Jan Švankmajer
Uloge: Veronika Zilkova, Jan Hartl, Jaroslava Krečmerova
Trajanje: 132 min
Proizvodnja: Češka, 2000.

Jan Švankmajer je kod nas malo poznat autor, ali njegov rad obuvata nekoliko decenija stvaralaštva, kako na filmu, tako i u pozorištu. Naročit uticaj na njegov rad je imalo lutkarsko pozorište, koje se prenelo u njegov film kroz korišćenje lutkarstva i stop motion animacije.

 

Nadrealistički prizori koji prožimaju njegovo stvaralaštvo su zaista bizarni i intrigantni, i za to je dokaz horor-komedija bazirana na narodnoj priči koju je zabeležio češki folklorista Karel Jaromir Erben. U priči se pojavljuje neobično dete po imenu Otesanek, ogromnog apetita koji raste zajedno sa njim, sve dok na kraju ne proždere celo selo - solidna premisa za monster film. Ali ono što pleni je teatralno, apsurdističko izvođenje, ograničeno na prostor jedne stambene zgrade, kombinovano sa stop motion segmentima u kojima vidimo monstruma, i animiranim delovima u kojima saznajemo pozadinsku priču.

 

Karel (Jan Hartl) i Božena (Veronika Žilkova) su bračni par koji ima problema sa začećem. Jednog dana, na odmoru na selu, Karel pronalazi koren drveta koji ima oblik bebe. Nakon što ga je potkresao i očistio, odnosi ga ženi, koja mu daje Otik i odlučuje da ga zadrže. Problem nastaje, kada moraju da se vrate u grad, jer ne mogu da objasne odakle im odjednom beba.

Film: Taksidermija (Taxidermia)
Režija: Đerđ Palfi
Scenario:
Đerđ Palfi, Sofija Rutkai
Uloge:
Čaba Cene, Gergelj Tročanji, Mark Bišof
Trajanje:
91 min
Proizvodnja:
Mađarska, 2006.

"Taksidermija" je jedan od onih filmova koji će vas progoniti ceo život nakon gledanja. Mešavina drame, crne komedije i body horora, Palfijevo čedo je svojevremeno svoju premijeru imalo na Mađarskom filmskom festivalu, nakon čega je prikazano i na festivalu u Kanu. Iste godine, bila je kandidat Mađarske za Oskara za najbolji strani film.

Scenario je baziran na kratkim pričama mađarskog pisca i pesnika Lajoša Parti Nađa. U svojoj suštini je alegorična priča, koja prati tri generacije muškaraca porodice Kalman, od Drugog svetskog rata, pa do Hladnog rata, opisana kroz apsurdističke događaje iz njihovih života. Nije lako sumirati doživljaj gledanja ovog filma, ali ako ste ljubitelj bizarnog i mračnog humora koji kao da je izašao iz noćne more ekipe Monti Pajtona, obavezno pogledajte.

Sve počinje za vreme Drugog svetskog rata sa mladim vojnikom Vendelom (Čaba Cene), potlačenim od strane narednika Kalmana (Gabor Mate). Kroz splet neobičnih događaja, narednikova žena zatrudni sa Vendelom, i rađa Balatoni Kalmana (Gergelj Tročani), koji će izrasti u nacionalnog junaka kome je suđeno da predstavlja Mađarsku na takmičenju u brzom jedenju u vreme Hladnog rata.

Film: Demon (Demon)
Režija: Marsin Vrona
Scenario:
Marsin Vrona, Pavel Maslona
Uloge:
Itaj Tiran, Agnješka Žulevska, Andrej Grabovski
Trajanje:
94 min
Proizvodnja:
Poljska, 2015.

Poljski horori nisu strani na ovom blogu, i uvek uspevaju da prijatno iznenade. Prvi dugometražni film Marsina Vrone je priča o ukletoj kući "originalnog" naziva "Demon". Iako na papiru obećava ono što i mnogi drugi filmovi ovog podžanra, "Demon" je subverzivan film, koji daje slovensku energiju narativu, dok istražuje stari jevrejski mit o dibuku, neupokojenom duhu koji je proklet da traži utočište u telu žive osobe.

Čitava priča je smeštena u nekoliko dana, i prilično je jednostavna. Ali ono što je čini interesantnom je što se drugi i treći čin u celini dešavaju u noći venčanja glavnog lika. Poljsko venčanje je bahanalijsko ludilo, koje bi bilo urnebesno i da se u njemu ne pojavljuje tajanstvena utvara, koju vidi samo glavni junak i zbog koje počinje da misli da gubi razum. Dodatno se sve komplikuje složenim porodičnim odnosima koje mladini roditelji imaju prema njemu.

Pjotr (Itaj Tiran), dobija komad zemlje od budućeg tasta na poklon, neposredno pre venčanja, sa njegovom devojkom Zanetom (Anješka Žulevska). On želi da ga uredi za njihov budući život, i dok je sprovodio radove, nailazi na ljudske kosti na imanju. Da njegovo otkriće ne bi poremetilo planove za venčanje, on odlučuje da prećuti, ali što više krije tajnu, stvari sve više počinju da se komplikuju.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment