5.29.2022

PUT OKO SVETA KROZ HOROR FILM, DEO PETI

Za kraj naše svetske turneje još nekoliko filmova sa različitih krajeva sveta. Ova lista bi mogla ići u nedogled, ali završićemo za sada sa nekoliko naslova koji možda nisu tako egzotični, ali su vredni pažnje.

Film: Modro (Livide)
Režija: Žilijen Mauri, Aleksandar Bustiljo
Scenario: Žilijen Mauri, Aleksandar Bustiljo
Uloge: Kloi Kulo, Feliks Moati, Žeremi Kapon
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: Francuska, 2011.

Dvojac Mauri i Bastiljo su ljubiteljima francuskog novog ekstremnog talasa poznati po hororu "U meni" (À l'intérieur, 2007.), koji se smatra uz "Krvavu romansu" (Haute Tension, 2003.) i "Mučenice" (Martyrs, 2008.) jedan od temeljnih stubova ovog pravca.

 

Ali "Modro" je po senzibiletetu veoma daleko od ovih naslova, i stilski mnogo bliže Klajv Barkeru, Giljermu del Toru ili Dariju Arđentu. Ovaj film je horor priča sa elementima fantazije, i možda nekada stilu pridaje više važnosti na uštrb supstance, ali u ovom slučaju ne bih rekao da je to loša strana filma.

 

Priča filma prati Lusi Klave (Kloi Kulo), devojku koja započinje obuku za kućnu medicinsku sestru. Ona obilazi pacijente sa svojom mentorkom, a na kraju obilaska je komatozna starica koja živi u ogromnoj kući na izolovanom imanju. Lusi od voje mentorke saznaje da je u toj kući nekada bila škola plesa, a da je starica bila imućna direktorica škole. Ono što Lusi naročito privlači pažnju je glasina da je njeno bogatstvo još uvek sakriveno negde na imanju, i ona pomišlja da bi pronalaženje istog moglo biti izlaz iz njene loše materijalne situacije.

Film: Tokološ (The Tokoloshe)
Režija: Džerom Pikvane
Scenario:
Ričard Kuncman, Džerom Pikvane
Uloge:
Petronela Šuma, Kvande Nkosi, David Minar
Trajanje:
92 min
Proizvodnja:
Južnoafrička Republika, 2018.

Dosta sam se dvoumio da li da preporučim ovaj film, i na kraju je prevagnulo to što sam želeo da i Afrika ima svog predstavnika na našoj listi. Problem je taj što od pedeset i četiri afričke države nijedna nema zaista razvijenu horor scenu (sa izuzetkom Nigerije čiji niskobudžetni trash naslovi dominiraju po Youtubeu, samo tražite Nollywood).

 

Ovaj film ima jako mnogo strukturalnih problema, kako u narativu, tako i u montaži, ali za razliku od mnogih koje sam pogledao pripremajući ovu listu, "Tokološ" me je uvukao u svoju priču i držao do kraja. Ukratko, elementi Bantu folklora i psihološkog horora u kombinaciji sa pričom za koju nikada niste sigurni u kom pravcu će nastaviti, čine ovaj film intrigantnim, i iako sam obećao sebi da neću reći ovo,ali možda ipak nije to'ko loš.

Busi (Petronela Šuma) je mlada devojka traumatizovana porodičnom prošloću vezanom za njenu mlađu sestru. Ona iz svog malog sela dolazi u Johanesburg u potrazi za poslom, koji nalazi u najjezivijoj bolnici koju smo mogli videti u horor filmovima. Nakon što upozna devojčicu koju progone tajanstvene natprirodne sile, ona se mora suočiti sa vlastitim demonima da bi joj pomogla.

Film: Nina zauvek (Nina Forever)
Režija: Ben Blejn, Kris Blejn
Scenario:
Ben Blejn, Kris Blejn
Uloge:
Kian Beri, Abigejl Hardingem, Mendip Dilon
Trajanje:
98 min
Proizvodnja:
Velika Britanija, 2015.

Horor-komedije su jedan od mojih omiljenih filmskih žanrova, pa još ako su napunjene suvim engleskim humorom, onda je to nešto što se mora preporučiti. Ne sećam se kako sam uopšte saznao za ovaj film, s obzirom da nikada pre, a ni posle nisam čuo za braću Bena i Krisa Blejna. Iako su u industriji jako dugo na raznim TV projektima, ovo je njihov prvi i jedini dugometražni film.

 

Ovaj film me je zainteresovao čim sam pročitao sinopsis: Priča o ljubavnom trouglu između devojke, momka i njegove pokojne bivše je dovoljno bizarna za ukus ljubitelja horora koji preferiraju finije stvari. Iako je finansiran kao nezavisni Kickstarter projekat, ovaj film je kompetetno sklopljen i u podtekstu ima dublju poruku o komunikaciji u vezama i načinu na koji se nosimo sa onim što smo doneli u njih iz naših prethodnih iskustava.

 

Nakon što Nina (Fiona O'Šonesi) pogine u saobraćajnoj nesreći, njen momak Rob (Kan Beri) neuspešno pokušava da se ubije. U prevazilaženju tragedije će mu pomoći veza sa koleginicom sa posla Holi (Abigejl Hardingem), ali problemi će početi kada otkriju da svaki put kada pokušaju da imaju seks, Nina se vraća iz zagrobnog života da ih pohodi.

Film: Babaduk (Babadook)
Režija: Dženifer Kent
Scenario:
Dženifer Kent
Uloge:
Noa Vajsmen, Esi Dejvis, Tim Pursel
Trajanje:
94 min
Proizvodnja:
Australija/Kanada, 2014.

Ovaj naslov nije tako nepoznat, ali mislim da je prebrzo zaboravljen. U moru paranormalnih horora o posednućima i ukletim kućama, "Babaduk" se isticao inteligentnim pisanjem i autorskim pečatom autorke Dženifer Kent. Film je kompleksna parabola o mentalnoj bolesti, upakovana u paranoični psihološki horor, koji nam je dao jednog od najupečatljivijih zlikovaca u ovom podžanru ikada.

 

Iako joj opus nije veliki, Dženifer Kent je veoma zanimljiv i izgrađen autor čiji rad vredi pratiti. Pored njenog rediteljskog debija, vredi pogledati i njen drugi (i za sada poslednji) film "Slavuj" (Nightingale, 2018.), koji je ekstremno mračna i pesimistična priča o osveti, smeštena u Tasmaniju XIX veka, koja će se sigurno dopasti ljubiteljima horora.

 

Amelija (Esi Dejvis) je udovica koja sa svojim šestogodišnjim sinom Semjuelom (Noa Vajsmen) živi u Adelaidi, nakon što joj je muž je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Semjuel počinje da pokazuje opsesivno ponašanje zbog njegovog izmišljenog čudovišta. Dok njen sin priprema oružje za borbu protiv, Amelija pronalazi tajanstvenu knjigu po imenu "Gospodin Babaduk", koja će uveriti Sema da je njegovo čudovište stvarno.

 Aljoša Tomič

No comments:

Post a Comment