4.11.2021

KADA KRALJ UDARI NA BOGA

Film: Godzila protiv Konga (Godzilla vs. Kong)
Režija: Adam Vingard
Scenario: Teri Rosio, Majkl Doerti
Uloge: Aleksandar Skarsgard, Mili Bobi Braun, Rebeka Hol
Trajanje: 113 min
Proizvodnja: SAD/Australija/Kanada/Indija, 2021.

Od kada je pre više od decenije tadašnji Marvel, a sadašnji Disney otkrio magičnu formulu za generisanje profita pomoću štancanja serijalizovanih filmova smeštenih u objedinjen filmski univerzum, mnogi drugi studiji su pokušali da emuliraju uspeh MCU-a. Nekima to nije pošlo od ruke, poput studija Universal sa njihovim Dark Universom, koji je potonuo, ne jednom, nego dva puta - prvi put sa filmom “Drakula: Neispričana priča” (Dracula: Untold, 2014.), a zatim par godina kasnije sa “Mumijom” (The Mummy, 2017.).

Daleko uspešniji u izgradnji svog filmskog univerzuma je studio Legendary, koji ga je započeo sa Garet Edvardsovom “Godzilom” (Godzilla, 2014.), a koji je nedavno dobio svoje četvrto proširenje sa okršajem koji nam je natuknut još u filmu “Kong: Ostrvo lobanja” (Kong: Skull Island, 2017.).

Sve u vezi sa ovim ostvarenjem je gigantsko: Ovo je do sada 36. film o Godzili i 12. o King Kongu. Diskusije na forumima o njemu prelaze 1000 strana, a fan sajt Wikizilla je srušen na dan kada je trailer prvi put pušten. I jedan i drugi monstrum su veći nego što su ikada bili na velikom platnu (Kong je porastao čak sedamdeset metara od “Ostrva lobanja”). I sve je to imalo vrhunac u jednoj od najvećih box office zarada od početka pandemije.

Na četvrtom filmu je za kormilom bio Adam Vingard, mlad, ali već prilično iskusan reditelj. Njegova filmografija sadrži poveći broj horora, ali uglavnom prosečnih, ili čak promašaja poput “Veštice iz Blera” (Blair Witch, 2016.) ili “Sveske smrti” (Death Note, 2017.). Čini se da ni po čemu ovaj reditelj nije čovek za projekat ovog kalibra, ali na sreću imao je već utabanu stazu kojom je odvažno kročio. 


Čini se da je Majkl Doerti postavio estetski standard sa svojim “Godzilom: Kraljem čudovišta” (Godzilla: King of Monsters, 2019.). Od samog početka je delovalo kao da franšiza pokušava da nađe svoje uporište: dok je Edvardsova “Godzila “ bila previše intelektualistička za većinu gledalaca koji su došli po svoju dozu kaiju zabave, svaki sledeći film je išao u pravcu sve veće karikaturalnosti ljudskih likova i guranjem monstruma u prvi plan.

U Doertijevom filmu, svi ljudski likovi delaju i govore kao da su iz crtaća, što ceo ljudski narativ jako banalizuje, o čemu sam više govorio u recenziji ovog filma. Čini se da Vingard odlazi još korak dalje, do te mere da su likovi medij za jeftine šale i ekspoziciju narativa. 


Ali dobro, nije to toliko važno, kao i u prvom, ljudski likovi će morati u jednom trenutku da se sklone sa scene i ustupe mesto pravim zvezdama filma, jelda? Na žalost, mislim da je Vingard i ovde malo zakazao, jer u Doertijevom filmu sve deluje veće i spektakularnije. Sa druge strane, Vingardove akcione scene su prilično ispunjujuće i uživaćete u svakom udarcu koje naslovni junaci prime.

Najveća stvar koju je ovaj film uradio leži u činjenici da su autori u činili kvantitativni i kvalitativni pomak u proširenju Monsterversea. Ovde pre svega mislim na karakterizaciju Konga, koji je dobio ličnost mimo uloge bezličnog primordijalnog titana. Za razliku od reptiloidnog Godzile koji dela vođen jedino instinktom, Kong kao oružje koristi svoj intelekt i sposobnost da komunicira i koristi alat. 

Pored toga i sam svet je proširen, u ovom filmu saznaćemo više o Šupljoj Zemlji, mestu porekla titana koje je pominjano u prethodnim filmovima. Šuplja Zemlja će nas transportovati u domen klasičnih priča iz vremena nastanka žanra, koje možemo naći u delima Žila Verna i Edgara Rajsa Barouza. Ovo avanturističko proširenje deluje organski i sveže, i iskreno se nadam da će biti detaljnije istraženo u dolazećim nastavcima.

Sa obzirom na uspeh ovog filma, sigurno možemo računati na nove priče smeštene u Monsterverse. Iako još uvek nje najavljen nijedan novi film, u pripremi je jedan anime serijal po imenu “Ostrvo lobanja” (Skull Island, 2021.) koji bi trebalo da nas vrati na naslovno ostrvo, gde ćemo pratiti nekolicinu brodolomnika koji pokušavaju da prežive susret sa žiteljima ostrva. 


U svakom slučaju, ako ste ljubitelj serijala, obavezno pogledajte. Daleko od toga da je ovaj film savršen, ali je zabavan i donosi dovoljno novih elemenata u filmski unverzum da može da opravda cenu bioskopske ulaznice, i definitivno ga treba pogledati na velikom platnu. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment