10.23.2016

I NAKON 15 GODINA, VJEŠTICA IZ BLERA

Film: "Vještica iz Blera" (Blair Witch)
Režija: Adam Vingard
Scenario: Simon Baret
Uloge: Džejms Alen MekKun, Kali Hernandez, Brandon Skot, Valori Kuri, Korbin Rejd, Ves Robinson
Trajanje: 89 min.
Proizvodnja: SAD, 2016. 
 
Godina 1999. biće zapamćena kao jedna od bitnijih za horor kinematografiju, jer se sa filmom Vještica iz Blera pojavio i potpuno novi, revolucionarni podžanr horor filma - pronađen snimak (engl. found footage film). Dijalozi i radnje predstavljaće novitet zato što su snimani potpuno spontano tj. neisplanirano i improvizovano. Vještica iz Blera će kasnije ući i u Ginisovu knjigu rekorda kao jedan od niskobudžetnih filmova koji je donio mnogo novca. Ukratko, film će biti prekretnica horor žanru. 
 

Danas nam, nakon toliko godina stiže nastavak, zbog kojeg sam lično bila skeptična i to iz nekoliko razloga: film će vjerovatno biti još jedan neuspjeli pokušaj nastavka ili rimejka; moderni svijet i moderno sagledavanje stvari samo će poružiti urbanu legendu o vještici. Ipak, iako daleko od toga da bude bolji od originala, film je premašio moja očekivanja. 
 

Kada putem YouTube snimka Džejms (Džejms Alen MekKun) otkrije da je njegova nestala sestra Hedr živa i da se možda i dalje nalazi u šumi, on odlučuje da je sa grupom prijatelja pronađe. Upoznati sa slučajem koji se desio prije 15 god, studenti odlaze bolje opremljeni (mikrokamere, GPS), u šumu Crna brda u Barkestvilu (nekadašnji grad Bler) u državi Merilend. Na dolasku im se pridružuje i duo lokalaca među kojima je korisnik pomenutog YouTube snimka, a njegovo korisničko ime je Darknet666 (previše tipično i očigledno, zar ne?). Naime, još uvijek ima do zalaska sunca, a da se publika ne bi dosađivala, među glumcima se vode otrcani razgovori puni sumnje i optužbi, ali se otkrivaju i detalji iz prošlosti. 
 

U noći, čudne stvari počinju da se dešavaju u šumi, i upravo tada film postaje uzbudljiv, sa puno obrtaja, iznenađenja, nerazrješenja i različitih teorija koje svaki gledalac oblikuje u svojoj glavi. Ko je vještica iz Blera? Da li je Džejmsova sestra zaista živa? Zašto za Lejna (Ves Robinson) i Taliu (Valori Kuri) jedan dan predstavlja nekoliko nedjelja, dok ostali izgledaju zarobljeni u istom danu? 
 

Na internetu, obožavaoci filma već uveliko spekulišu i iznose svoje teorije. Jedni smatraju da se vještica poigrava sa vremenskom spiralom, jer kako drugačije objasniti postojanje kuće koja je izgorjela prije 15 godina? Da je Džejmsov glas koji pokušava prevariti Lizu (Kali Hernandez) na kraju filma, zapravo vještičin, potvrđuju mnogi. Dakle, vještica iz Blera igra svoju psihološku igru zaposijedajući tijelo, duh, prostor i vrijeme svakoga ko joj se suprotstavi.

Kada se tim spretnih profesionalaca pomiješa sa dobrom pričom ili još bolje besmrtnom legendom, kinematografija strave i užasa nam ponovo dokazuje zašto nijesmo, ni nakon 15 godina, zaboravili slavnu Vješticu iz Blera. A kako Vi objašnjavate ovaj film? 
 
Ivana Prelević

No comments:

Post a Comment