10.09.2016

MORBIDNA, PRLJAVA, MRAČNA DRAMA

Film: „Detinjstvo vođe“ (The Childhood Of A Leader)
Režija: Brejdi Korbet
Scenario: Brejdi Korbet, Mona Fastvold
Uloge: Robert Patinson, Stejsi Martin, Liam Kaningem
Trajanje: 119 min
Proizvodnja: Velika Britanija/Francuska, 2016.




„Detinjstvo vođe“ je jedan od onih filmova posle kojih ukoliko izdržite da pogledate do kraja ne možete da ostanete ravnodušni. Ja sam čak tvrdio neposredno posle gledanja filma da nisam gledao ništa kvalitetnije poslednje dve godina. Film je spor, a narativ i dramaturgija pripadaju formi klasične evropske drame. Međutim sve je to prožeto izrazitim elementima psihološkog horora. Napetost se oseti negde u pozadini, s obzirom da film u sebi sadrži mnogo slojeva koji bi se mogli raskrivati i analizirati, moj utisak je da se u prvom planu ispostavlja teskoba i zagušljivost koji su proizvod pozadinske napetosti. A ta pozadinska napetost je sa druge strane proizvedena istorijskim okolnostima u koje je smeštena radnja. Drugim rečima, ovo je jedan kompleksan film čiji se narativni tok kroz tri čina kreće ka vrhuncu gde vas u epilogu čeka obrt u kojem sam ja ostao otvorenih usta.


Reditelj i scenarista filma, glumac Brejdi Korbet dobio je nagradu za najbolju režiju i najbolji debitantski film na venecijanskom filmskom festivalu prošle godine. Inspiraciju za priču Korbet je crpeo iz istoimene kratke priče Žan-Pol Sartra i novele „Mađioničar“ engleskog pisca Džona Faulza čija literatura je bliska postmoderni i egzistencijalizmu. Korbet je ovaj scenario u čijem pisanju mu je pomagala njegova žena Mona Fastvold, pisao deset godina, izeđu ostalog jer je imao problema da pronađe novac za snimanje svog prvog filma. Korbet se dokazao i rediteljski, jer stvari koje radi kamera u ovom filmu nikada ranije nisam video. Horor atmosferi u velikoj meri doprinosti i muzika koju je specijalno za ovaj film radio Skot Volker. Film je sniman u Budimpešti u dva navrata tokom 2015. godine.


Radnja je smeštena u francusku provinciju u vreme Prvog svetskog rata, gde američka diplomatska delegacija sa francuskim saveznicima vodi političku borbu protiv Nemačke i Austoro-Ugarske. Protagonista ove priče je marginalizovani dečak, sin jednog od uticajnih političara, koji provodi detinstvo u tuđini gotovo potpuno zapostavljen od roditelja. Način na koji će se kreirati njegov karakter u ovim okolnostima je ujedno i tema filma.


U krajnjoj liniji ovo ostvarenje bi okarakterisao kao mračnu, prljavu, morbidnu dramu. Ukoliko vam nisu dinamika i akcija najvažniji dok gledate horor, a volite da preispitujete morbidne porodične odnose i unutrašnji razvoj lika ka monstruoznosti. Onda je ovo film za vas. 

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment