11.14.2021

LUDILO U ZEMLJI ČUDA

Film: Vilova zemlja čuda (Willy's Wonderland)
Režija: Kevin Luis
Scenario: Dž.O. Parsons
Uloge: Nikolas Kejdž, Emili Tosta, Bet Grant
Trajanje: 88 min
Proizvodnja: SAD, 2021.

Kada je Nikolas Kejdž u pitanju postoje dve škole mišljenja: jedna veruje da je on jedan od najgenijalnijih živih glumaca, a druga da je čovek koji je odavno izgubio razum. Šta god da je slučaj u svojoj bogatoj karijeri, u kojoj je do sada osam horora, doneo nam je neke od najboljih naslova, kao i neke od najgorih, pa čak i neke koji su među najgorim filmovima svih vremena, poput rimejka "Čoveka od pruća" (Wicker Man, 2006.).

Sada je pred nama njegov najnoviji horor, koji je i pre nego što je produkcija počela stekao mali kult sledbenika, zbog njegove sličnosti sa popularnom survival horor video igrom "Pet noći kod Fredija" (Five Night's at Freddy's, 2014.). Ova igra tek treba da dobije svoju zvaničnu adaptaciju u režiji Krisa Kolumbusa, a "Vilova zemlja čuda" je u stvari bazirana na scenariju kratkog filma Dž.O. Parsonsa po imenu "Volijeva zemlja čuda" (Ime je promenjeno iz legalnih razoga). 


Ovaj scenario se odlično kotirao na Blood List-u, online servisu na kome korisnici mogu da ocenjuju neproducirane scenarije i tako im povećaju šansu da ugledaju svetlo dana. "Vilova zemlja čuda" je privukla pažnju Nikolasa Kejdža koji je odlučio da ga producira, ali i da igra glavnu ulogu u njemu. Autori za ovaj film kažu da je "Bledoliki jahač" (Pale Rider, 1985.) sreće "Klovnove ubice iz dalekog svemira" (Killer Clowns from Outer Space, 1988.), i da, tačno je toliko over the top koliko očekujete.

Premisa je jednostavna: Nikolas Kejdž je čovek bez imena, u filmu potpisan samo kao "domar". Dok se vozi u nepoznatom pravcu, njegov Ševrolet Kamaro biva oštećen i stavljen van funkcije. U potrazi za nekim ko mu može popraviti automobil, on dolazi u gradić Hejsvil u državi Nevada. Pošto gradić nema mogućnost korišćenja platnih kartica, a naš junak je bez keša, on biva primoran da napravi pogodbu: U zamenu za opravak automobila, radiće preko noći u lokalnom restoranu kao domar sve dok ceo restoran ne bude očišćen. 


 Restoran, "Vilova zemlja čuda" iz naslova, je restoran, prvenstveno namenjen za proslave dečijih rođendana, po uzoru na američku franšizu Chuck E. Cheese. Atmosferu restorana upotpunjuje bend animatroničkih lutaka predvodjenih lasicom Vilijem, koji zabavljaju goste svojim repertoarom rođendanskih pesama. Ipak, restoran je toliko zapušten da izgleda kao da godinama nije u funkciji, a naš necrećni junak će kako noć bude odmicala shvatiti i zašto.

Za razliku od "Zatvorenika zemlje duhova" koji je previše komplikovan i pretenciozan da bi bio zabavan, autori "Vilijeve zemlje čuda" nisu gajili iluzije o tome šta pokušavaju da naprave. Horor komedija u maniru "Mrtvog zla" (The Evil Dead, 1981.) sa minimalnim zapletom i urnebesnim akcionim scenama je baš ono što ćete dobiti ako se upustite u gledanje ovog filma. Ljubitelji Kejdžovog ludila će biti sasvim zadovoljni, a i onima koji samo žele da ubiju sat i po vremena neće biti dosadno.


Iako je prošao neslavno na boks ofisu, gde je sa uloženih 5,5 miliona vratio tek negde oko desetine svog budžeta, čini se da će nastavak biti neizbežan. I to je obično problem sa filmovima koji imaju ovako prost koncept čija jednostavnost pleni. Kako smo videli nebrojeno puta do sada, nastavak je u obavezi da podigne uloge i samim tim učine narativ kompleksnijim što redovno ubije draž originalnog filma.

U svakom slučaju, u kom god smeru da ode ova franšiza, ostaće nam ovaj film kao jedna od svetlijih tačaka Nik Kejdžove bogate karijere, toplo preporučujem ljubiteljima B filma. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment