10.28.2018

SIROVO I KLASIČNO

Film: Noć veštica (Halloween)
Režija: Dejvid Gordon Grin
Scenario: Dejvid Gordon Grin, Deni Mekbrajd
Uloge: Džejmi Li Kertis, Džudi Grir, Endi Matiček
Trajanje: 106 min
Proizvodnja: SAD, 2018.

U oktobru nam je stigao jedan od ovogodišnjih "teškaša", nastavak filma koji je pre tačno četrdeset godina stvorio pomamu za slasher hororima, i omogućio nastanak nebrojenih filmova koje danas smatramo horor klasicima. Reč je naravno o novom poglavlju u serijalu koji je započeo Džon Karpenter davne 1978. godina filmom "Noć veštica" (Halloween, 1978.), o kome smo i ranije pisali na ovom blogu.


Da bi se razjasnila konfuzija, pre svega treba baciti brzinski pogled na istoriju ove franšize. Originalni film nam je dao jednog od najpoznatijih slasher ubica, Majka Majersa, dvometraša sa maskom kapetana Kirka, ali je bio i odskočna daska za karijeru do tada nepoznate Džejmi Li Kertis. Ovaj film je postavio trope i žanrovske okvire kojim će gaziti more slashera koji će uslediti narednih godina. Ali za sudbinu franšize je bilo presudno to što je sa budžetom od svega 300.000 dolara na međunarodnom tržištu zaradio preko 70 miliona dolara. Ova činjenica mu je zagarantovala nastavak, i zaista usledili su "Noć veštica 2" (Halloween II, 1981.), "Noć veštica 3" (Halloween III: Season of the Witch, 1982.), "Noć veštica 4: Povratak Majkla Majersa" (Halloween 4: The Return of Michael Myers, 1988.), "Noć veštica 5: Osveta Majkla Majersa" (Halloween 5, 1989.) i "Noć veštica 6: Prokletstvo Majka Majersa" (Halloween: The Curse of Mike Myers, 1995.). Većina ovih naslova nije uspela da se približi uspehu originala usled negativnih reakcija publike i kritičara. Nešto bolje je prošao sledeći nastavak "Noć veštica: 20 godina kasnije" (Halloween H20: 20 years later, 1998.), koji je potpuno zanemario kontinuitet prethodnih pet filmova i nastavio priču direktno na originalni film. Usledio je još jedan nastavak na ovu novu vremensku liniju nazvan "Noć veštica: Uskrsnuće" (Halloween: Ressurection, 2002.), a zatim i reboot franšize, ponovo sa jednostavnim naslovom "Noć veštica" (Halloween, 2007.). Ovaj film je pisao i režirao Rob Zombi, i predstavlja pokušaj da se proširi i produbi univerzum franšize. Sa solidnim uspehom na box office-u je par godina kasnije došao i direktan nastavak priče "Noć veštica II" (Halloween II, 2009.). A zatim zatišje sve do ove godine.


Kao da kontinuitet priče nije već dovoljno konfuzan, novi film u serijalu se ponovo zove samo "Noć veštica" i ignoriše sve nastavke, restarte i reboote, i nastavlja se direktno na Karpenterov original. Ovaj put u rediteljskoj stolici je afirmisani reditelj Dejvid Gordon Grin, kome je ovo prvi izlet u horor žanr, dok je Karpenter u funkciji producenta i kompozitora. Na scenariju je sa Grinom sarađivao Deni Mekbrajd, poznat po stonerskim komedijama od koji kako se čini pokušava da se distancira u poslednje vreme. 

 
Šta smo onda dobili u novoj iteraciji priče uz koju su generacije odrastale, sem rekordnih sto i kusur miliona dolara na box office-u? Odgovor jako zavisi od toga šta ste očekivali. Kreativni tim definitivno nije pokušavao da otkrije toplu vodu i držali su se tematskih i stilskih okvira koje je Karpenter postavio u originalu, što je dobra stvar jer je očigledno da Grinu leži taj senzibilitet. Film je efektan i odiše šarmom klasičnog horora. Iako zanemaruje sve ostale filmove u serijalu, ovaj nastavak ne propušta priliku da na svakom koraku oda omaž svim dosadašnjim filmovima, što je svakako plus za nostalgičare u publici. Sa druge strane, oni koji su očekivali revoluciju u načinu na koji gledamo slasher žanr, ostaće uskraćeni, jer narativ ne donosi ništa novo. Tačno, imamo priliku da vidimo transformaciju Lori Strod (Džejmi Li Kertis) od finalne devojke originala u opaku militantnu figuru nalik na Saru Konor (Linda Hamilton) iz "Terminatora 2" (Terminator 2: Judgment Day, 1991.), ali strukturalno film funkcioniše kao tipičan slasher, sa svim klišeima koji ga prate.


Ukratko, ako ste zadrti ljubitelj klasičnog slashera sa zdravom dozom nostalgije prema zlatnom dobu ovog žanra ili klinac koji do sada nije imao priliku da uroni u vode slashera, uživaćete u svakom trenutku filma, ali ako od filmova očekujete invenciju i subverzivnost, držite se dalje od ovog ostvarenja.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment