10.24.2021

VAMPIRI PONOVO LETE


Serija: Šta radimo u senkama, sezona 3 (What we do in the shadows)
Kreator: Džemejn Klement
Uloge: Kajvan Novak, Mat Beri, Nastasija Demetru
Trajanje: 30 min (10 epizoda)
Proizvodnja: SAD, FX, 2021.


Sada je već malo onih koji nisu gledali ovu seriju, a još manje onih koji za nju nisu barem čuli. Revolucionalni lažni dokumentarac o vampirskom životu tokom noći dobio je svoju treću sezonu. I zaista može se reći ukoliko ovo ostvarenje do sada niste gledali, ne znam šta čekate!

Horror, vampire, horror blog
 
U prve dve sezone serija nam je prodala formu i likove koje smo zavoleli. Prodala nam je apsurdistički humor koji ne jenjava ni u novoj sezoni. Međutim, ono što ima treća sezona jeste jedna potpunost i zaokruženost kakvu bi mogli da očekujemo od svake zrele priče, a nasuprot potpune nezrelosti samih aktera te priče.
 
Spojleri druge sezone: Pošto se druga sezona završava tako što Giljermo otkriva da je njegov predak niko drugi do Van Helsing, jedan od najvećih lovaca na vampire svih vremena, njegova slučajna ubistva nekoliko vampira, između ostalog i barona Afanaza, postaju obasjani u drugačijem svetlu.

Stajući u odbranu svojih ukućana naspram Vampirskog veća koje želi da ih osudi na smrt, Giljermo vešto potamani celo veće. Ostvarujući genetske predispozicije svog porekla. 
 
vampire, horror, what do we do in the shadows

Treća sezona otpočinje upavo tako, što upravu nad Vampirskim većem dodeljuju Laslu, Nađi, Nandoru i Kolin Robinsu, a sam Giljermo, jer oni ne žele da ga se odreknu, postaje njihov lični telohranitelj. Dakle, ova sezona se ponovo vraća na jednu celovitu priču koja se provlači kroz kompletnu sezonu sa povremenim manjim digresijama u neke sporedne avanture.

U ovoj sezoni likovi će se nositi sa novim pozicijama koje su dobili i njihovi karakteri će se razvijati dalje u skladu sa tim pozicijama i situacijama u kojima će se zadesiti kao članovi Vampirskog veća.

Pošto Laslo i Kolin Robins neće želeti da se bave svojom novom pozicijom moći, svu ulogu preuzimaju Nandor i Nađa. Dinamika između njih kulminiraće iz epizode u epizodu, a Giljermo kao njihov telohranitelj imaće veći uticaj i veću ulogu nego što je imao u prethodnim sezonama.

horror, vampire, horror blog

Dok sa jedne strane budemo gledali kako Nađa i Nandor u borbi za moć na naivan, dečiji način ostvaruju svoje želje i svoju novu političku ulogu u vampirskom svetu, sa druge strane imaćemo prilike da vidimo kako Kolin Robins istražuje poreklo svoje vampirske vrste. Ovo istraživanje odvešće ga do određenih mesta koja će mu možda promeniti život.

Kao svaki dobar narativ i ovaj u svojoj trećoj dekadi i po principu cikličnosti priče, izvlači ponovo i dovodi u fokus određene elemente i tokove radnje iz prve sezone, nastojeći da ih poveže sa novim i kompletira. To rediteljima i scenaristima vešto uspeva, a najbolji primer za to je šesta epizoda koju sam pogledao čak dva puta koliko je dobra. 

horror, vampire, horor recenzija, blog

Ova epizoda je toliko dobra da je prosto neverovatno kako je u svega dvadesetak minuta strpano toliko bizarnosti, takođe smatram da je ovo ujedno i najbolja epizoda u seriji do sada! Kulminacija dobro napisane priče, interesantih likova, situacione komike i found fotage režije.

Razvoj priče na samom kraju neću otkrivati, ali u svakom slučaju pored toga što je neočekivan i u duhu serije, ima i svoju angažovanu stranu. Premda pišem ovaj tekst dok još uvek iščekujemo željno da izađe poslednja epizoda nove sezone koju ćemo gledati sledeće nedelje pre Noći veštica, jednog od najvećih praznika za sve ljubitelje horor estetike. 
 
horor blog, vampire, horror, what do we do in the shadows

Ako još niste gledali ovu seriju, stvarno ne znam šta čekate! Ako čekate jedino da se završi cela sezona da biste onda pogledali sve odjednom to vas razumem, jer sve može da se izbindžuje za tri, četiri sata nekog vikenda. Ali vi koji niste još ni krenuli da gledate jer mislite da će vam serija pokvariti film, ili da ćete samo gubiti vreme gledajući nešto što ste već videli u istoimenom filmu, nemojte imati takve predrasude. Pogrešne su kao i sve predrasude!

Ništa zabavnije i rasterećenije ne postoji trenutno u domenu horora da se pogleda od ove vampirske ekipe. 


 
 
Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment