7.25.2021

SUSRET HORORA I MAFIJE

Film: Klasična horor priča (A Classic Horror Story)
Režija: Roberto de Feo, Paolo Stripoli
Scenario: Lučo Besana, Roberto de Feo, Paolo Stripoli
Uloge: Matilda Luc, Frančesko Ruso, Pepino Macota
Trajanje: 95 min
Proizvodnja: Italija, 2021.

Kada govorimo o evropskom hororu, Italija je nezaobilazno stajalište. Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih stvorili su neke nezaboravne horor naslove koji su autore poput Arđenta, Bave, Fulčija i Deodata učinili svetski poznatim. A onda su odjednom bestragom nestali sa scene.

I ovaj fenomen je jedan od centralnih u novom hororu iz Netflixove produkcije, koji potpisuju dva mlada italijanska autora Roberto de Feo i Paolo Stripoli. Ono što je u započelo kao tipičan slasher je tokom produkcije i uticajem studija preraslo u nešto mnogo originalnije i sa više duha. Delom omaž celokupnoj istoriji horora, delom metakomentar na stanje italijanske kinematografije, meni lično ovo je jedan od omiljenih horor naslova koje sam odgledao ove godine.


Jedna od glavnih horor motivacija koje su de Feo i Stripoli imali za pravljenje ovog filma je pomenuta kriza italijanskog horora poslednjih trideset godina. Kako sam de Feo kaže, skandalozno je da je on kao kinematograf u tom periodu u bioskopu bio samo dva puta, a još skandaloznije da danas postoji cela generacija klinaca koji nikada nisu stupili nogom u bioskop.

Otud je jedan od glavnih likova filma pesimistični kinematograf Fabricio (Frančesko Ruso), koji će nam biti i svojevrstan komentator, koji će nam skrenuti pažnju na to da su sablasne stvari koje se događaju njegovim sapatnicima direktno ispale iz klasične horor priče. Ovaj meta momenat će se dopasti ljubiteljima horora i podsetiće ih zasgiurno na genijalnu Dru Godardovu “Kolibu u šumi” (The Cabin in the Woods, 2011.).

 
Ali kada bi ovaj film bio samo još jedna “Koliba u šumi” u njemu ne bi bilo ničega interesantnog. Nakon što ispuca skoro sve horor trope, poput kvara automobila u šumi, misteriozne kolibe, tragova ruralnog kulta i sl. film nas odvodi u svet malo poznatog italijanskog folklora i mitskih početaka mafije. Način na koji autori transformišu mit o tri španska viteza koji su osnovali Koza Nostru, Drangetu i Kamoru, će vas uvući u misteriju koja vas neće izneveriti.

Kao što već možete pretpostaviti iz svega do sada navedenog, zaplet je sa namerom veoma prepoznatljiv: Naša glavna junakinja je Eliza (Matilda Luc), stažistkinja u jednoj firmi koja slučajno zatrudni i pod pritiskom porodice mora da abortira. Ona nalazi prevoz za Kalabriju, gde će operacija biti obavljena. Minibusom koji će prevesti nju i galeriju prepoznatljivih klišeiziranih likova, upravlja pomenuti Fabricio, šofer koji ima snove da jednog dana postane poznati reditelj. 


Zaplet počinje kada njihov minibus sleti s puta zbog trenutka nepažnje vozača, i svi izgube svest od udara. Naša družina sačinjena od pet likova  se budi na proplanku u sred šume, pred misterioznom kolibom, a auto-puta nema nigde na vidiku.

Mislim da će i ovaj film proći kod publike slično kao “Koliba u šumi”. Ljudi koji “rekreativno” gledaju horor, neće se upuštati u analizu metanarativa i uvideti slojevitost ovog naslova. Njima će ovo biti jedan neoriginalan horor kakav su videli već mnogo puta. Ali onima koji se sa nostalgijom sećaju klasičnih horor naslova i preziru ispraznost franšizoidnog štancanja današnjih horora, ovaj film će biti duhovito i prijatno osveženje, Bar do onog trenutka kada i on počne dobijati nastavke.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment