5.30.2021

TIŠINA U BIOSKOPU

Film: Tiho mesto 2 (A Quiet Place Part II)
Režija: Džon Krasiniski
Scenario:
Džon Krasinski, Skot Bek, Brajan Vuds
Uloge: Emili Blant, Džon Krasinski, Milisent Simons
Trajanje: 97 min
Proizvodnja:
2020, SAD

Svetska premijera nastavka „Tihog mesta“ (A Quiet Place, 2018.) koji se našao i na našoj listi najboljih horora za tu godinu, bila je u Nju Jorku 8. marta 2020. Međutim pandemijske okolnosti su odložile njegovu distribuciju sve do maja meseca ove godine. Svi mi koji smo gledali prvi film mislim da smo željno iščekivali nastavak ovog originalnog post-apokaliptičnog survival horora, s obzirom da se završi kao epizoda neke serije i ostavlja vas u neizvesnosti šta će dalje da se desi.

Naravno da uvek teško nastavci opravdaju onu originalnost i kvalitet koji ima prvenac, kao i da smo već navikli na to da drugi nastavak obično razočara, a o trećem i četvrtom da ne govorimo. Tako morate i ovaj film da gledate sa jednom dozom rezerve, ako želite da vas oduva. Drugim rečima, nemojte ga gledati sa predrasudama. Ja sam izgleda uspeo, jer ne pamtim kada sam gledao drugi nastavak neke franšize da je ovoliko dobar kao „Tiho mesto 2“. 

Uz kratak skok u dan kada se dogodila apokalipsa, drugi deo počinje upravo tamo gde se prvi završava. Tako da ukoliko niste gledali prvi, ne možete da samo tako upadnete i da vam baš sve bude jasno. Biće vam svakako jasan kontekst, međutim sama radnja neće. Čak i meni koji sam pre dve godine pogledao prvi film, trebalo je vremena da se prisetim određenih detalja. Ovo je možda i moja najveća zamerka filmu, ukoliko je uopšte zamerka.

Dakle, ako ste se namerili da pogledate „Tiho mesto 2“ pre polaska u bioskop pogledajte ponovo i prvi film jer ćete se na taj način najbolje vratiti u taj opasni tihi post-apokaliptični svet.
Nakon smrti Lija (Džon Krasinski) i otkrića kako je moguće boriti se protiv ovih monstruma uz pomoć mikrofonije proizvedene prislanjanjem slučnog aparata na zvučnik, Evelin (Emili Blant) sa svojom decom rešava da napusti dom u kojem su živeli. Prateći signal koji su dobili sa tornja nekoliko kilometara udaljen kroz šumu dolaze do napuštenog fabričkog postrojenja gde se susreću sa svojim bivšim komšijom Emetom (Kilijan Marfi).


 Zaplet počinje kada slučajno preko radio talasa otkrivaju da se emituje neka pesma iz neposredne blizine. U nameri da ovo istraži gluvonema ćerka Regan (Milsent Simons) bez dozvole majke polazi sama dalje. Njihov bivši komšija i novi saborac Emet polazi za njom, dok Evelin kako bi pronašla lekove protiv bolova svom sinu Markusu (Noe Jup) koji je povređen, takođe mora da napusti njihovo novo skrovište i njega ostavi samog sa bebom.

Govoto od samog početka do kraja priču prati napetost i neizvesnost. Jer kako smo videli da je Li poginuo u prethodnom delu, kao i njihovo dete na samom početku prvog filma, znamo da niko od ovih likova nije siguran. Ova paralelna radnja odvija se sinhrono, to znači kada napetost poraste u jednoj priči, poraste i u drugoj, sve dok se priče na inventivan i zanimljiv način opet ne sjedine. 


„Tiho mesto 2“ otkriva o čudovištima još ponešto od njihovih slabosti koje bi se mogle iskoristiti u borbi. Džamp-skerovi i akcioni delovi filma će obezbediti jednu pravu horor zabavu i adrenalinsku vožnju kakva je retka u novijim hororima. Valjda je zato ovaj film tako dobro ocenjen na Imdb-u. Gotovo je to jedan presedan da noviji horor ima ocenu 8.0.   

Velika bioskopska sala je bila skoro prazna, a gosti koji su uz nas sedeli su sa punom pažnjom i nestrpljenjem pratili razvoj događaja. Naravno da će film dobiti još nastavaka. Nadam se samo da će biti barem skoro dobri koliko i ovaj i da neće preterati sa njima. Onda ćemo moći jednog dana kada se franšiza okonča da napravimo filmski maraton i uživamo.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment