9.02.2019

SENKE NAD SENKAMA

Serija: Šta radimo u senkama, sezona 1 (What We Do in the Shadows)
Kreator: Džemejn Klement
Uloge: Kajvan Novak, Mat Beri, Natasja Demetru
Trajanje: 30 min (10 epizoda)
Proizvodnja: SAD, FX, 2019.

Nakon, možda danas možemo da kažemo i kultnog filma „Šta radimo u senkama?“ (What We Do in the Shadows?) iz 2014. godine, stiže nam na male ekrane prva sezona serije pod istim naslovom. Nekoliko godina ranije kreator i glumac u prvom filmu Džemejn Klement najavljivao je nastavak u kojem bi priča umesto vampira pratila vukodlake koji se pojavljuju u jednoj sceni filma iz 2014. Međutim drugi film nikada nije snimljen.

Zato je „Šta radimo u senkama?“ dobio svoju telelvizijsku verziju, odnosno širi prostor da se razmaše horor komika koja je i obeležila film. Kreator je ostao isti, ali glumci su novi. Format sitkoma zadovoljio je potrebe priče ovog kalibra. A pristup radnji je ostao isti, dakle u vidu lažnog dokumentarca koji nepoznata ekipa želi da napravi o noćnom životu vampira.

horor film recenzija


Glavni narator je Giljermo (Harvi Gijen), koji je služitelj vampiru Nandoru (Kajvan Novak). Giljermo gledaoca uvodi pre svega u svoj svet vampirskog roba koji potajno i sam želi da postane vampir, a pored toga upoznaje nas i sa ostalim ukućanima. Pored spomenutog Nandora (turskog sultana koji je pre više od sedamsto godina pretvoren u vampira) tu su i ljubavni par Nađa (Natasja Demetru) i Laslo (Met Beri), kao i Kolin Robinson (Mark Prokš) koji živi u podrumu i koji je ustvari „energetski vampir“. Drugim rečina on je programer koji jako smara.

Zaplet počinje kada im se najavi Baron Afanaz (Dag Džons) da dolazi u goste, jer je potrebno sve urediti kako bi se Baron ugostio na najbolji mogući način. Pri tom ostaje misterija šta Baron zapravo želi i otkud baš u ovom trenutku dolazi da poseti naše junake? Ova misterija će kao i svaki drugi element radnje i motiv lika biti izvrnut u apsurdistički humor.

horor film recenzija


Lik vampira na filmu se menjao najviše poslednje tri decenije. Još od „Intervjua sa vampirom“ (Interview with the Vampire, 1994) postavlja se pitanje o unutrašnjem životu tog karaktera koji ima poriv da sisa krv svojim žrtvama. Ako su ovaj film i mnogi posle njega, poput „Blejda“ (Blade, 1998.), „Podzemnog sveta“ (Underworld, 2003.), „Samo ljubavnici opstaju“ (Only Lovers Left Alive, 2013.) izmenili dramski lik vampira dajući mu pozitivne kategorije, „Šta radimo u senkama?“ otišao je još jedan korak dalje.

Ako su gore pomenuti filmovi dali protagonističke odlike vampirskom liku, „Šta radimo u senkama?“ je sučelio vampirskog lika sa svetom koji ga odbacuje. Iz tog sučeljavanja proistekao je humor. Nesklad između likova koji ne razumeju baš najbolje savremeni svet jer su rođeni pre mnogo vekova i samog tog sveta.

horor film recenzija

Horor elementi su ovde samo dekor. Nema straha niti opasnosti za naše likove jer su oni u stvari ti koji treba da budu izvor straha. Međutim, njihovo ponašanje, koje predstavlja svima već dobro poznate karakteristike vampirskog lika, umesto straha kod gledaoca izaziva smeh. Ne smejemo se mi njima kao likovima, već samim situacijama u koje oni kao likovi upadaju kroz pokušaje da izađu na kraj sa svetom koji im postaje sve više stran jer se neprestalno menja. 
 
Serija u postmodernističkom maniru daje omaž i kroz reference govori o kompletnoj zaostavštini vampirskog filma, dok u isto vreme ostavlja autorski pečat svakoj replici i svakom kadru.

horor film recenzija

Naravno da je ovo žanrovski horor komedija, ali pored toga i jedna urnebesna avantura koju nipošto ne biste trebali da propustite. Sledeće godine 2020. najavljena je druga sezona, a što se tiče nastavka filma u kojem bi svoje uloge protagonista zauzeli vukodlaci, nisam siguran kada ćemo to imati prilike da gledamo na malim ili velikim ekranima.  

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment