7.07.2019

13 KRATKIH HORORA ZA STRAŠAN LETNJI PROVOD



Svi naši verni fanovi znaju da otprilike u ovo doba godine dođe vreme za letnju pauzu i posebnu poslasticu ovde na Filmozofiji! Ove godie odlučili smo da radimo vredno bez pauze, ali nećemo preskakati tradicije koje su i nama i vama na obostrano zadovoljstvo! Sledi lista 13 kratkih horora da vam se sledi krv u žilama ili da se bar dobro zabavite gde god da se nalazite! Nadamo se da će vas to bar malo rashladiti ovih letnjih dana! 

13. BANISHING (2017.)

Odličan jump scare film sa posedanjem i vrlo neobičnim raspletom. Šta je to što ne biste uradili za svoju mlađu sestru? Avantura dve devojčice koje pokušavaju da se zaštite od demonskih uticaja dok majka nije kod kuće kulminira u uspešnom ritualu isterivanja zlog duha! Autor je Erlingur Torordsen. Ukoliko vam se dopadne Banishing, potražite njegove druge kratke filmove.



12. CRAVE (2017.)

Jedan od kratkih filmova sa Sreamfest-a, najvećeg i najstarijeg američkog festivala filmskog horora! Filmovi sa ovog festivala obično već zadovoljavaju visok standard horor sladokusaca, ali ova duhovita i po malo romantična priča daje potpuno nov uvid u dnevni raspored jednog vampira koji na kreativan način koristi svoj vampirizam! 


 
11. THE DOLLMAKER (2019.) 
Porodični odnosi unutar porodice koja je izgubila dete su plodno tlo za horor žanr. Kada bol izazvan tragedijom pobedi razum, natprirodni surogat realnosti deluje kao logičan smer postupanja. Iako niko nikada nije tražio novac nazad, treba da znate – magija uvek dolazi sa cenom.



10. PIGSKIN (2017.)

Šta bi bio horor da se ne poigrava našim vlasititm nesigurnostima? Nema strašnijih stvari od onih koje možemo pronaći u vlastitim glavama, a ako ne možemo pronaći način da se nosimo sa njima, onda strašila našeg uma i naši strahovi vladaju našim svakodnevnim životom! Ovom hororu je plus još i to što se bavi jednim stvarnim problemom, a to je slika sebe i slika vlastitog tela, upozoravajući nas da nisu svi demoni onostrani! 





9. OPERATOR EP. 1, EP. 2 (2017.)

Sci-fi, kratki horor kome svakako treba pokloniti pažnju, pre svega zbog toga što je rađen stop motion animacijom i kao takav predstalvja pravo malo remek delo. Autorsko ostvarenje Sema Barneta koji je ovom projektu posvetio poslednjih 5 godina svog života. Futuristička priča počinje u postrojenju kompanije, kada ono što izgleda kao incident sa biomehaničkim parazitima u stvari se ispostavlja za plan uprave. Ali "instaliranje" Rhizomect sistema nailazi na poteškoće i pojedni radnici traže način da se suprotstave korporativnim planovima. Trailer za epizodu tri je već moguće pronaći na Semovom kanalu dok naredne epizode zavise od podrške ovom projektu na Patreonu.





8. DEATHMETAL (2018.)

Da napravimo mali otklon od preozbiljnih tema, evo jedne trashy horor komedije sa autoirnoičnim smislom za humor. Iz naslova je već jasno da je film jedna velika rock'n'roll tropa, ostaje vam samo da uživate! 




 
7. THE FISHERMAN (2017.)

Ribario je za život dok Život nije upecao njega! - glasi kratak moto ovog filma Alehandra Suarez Lozana. Za sve ljubitelje monster horora ovo je sjajan omaž žanru koji kulminira preokretom koji se dešava kada siromašni ribar u potrazi za svežim lovištem odluta na otvorene vode izvan luke! 



6. FISH EYE (2015.)

Ulogu pecaroša zamenićemo naracijom iz riblje perspektive o neobičnom nizu događaja koji kulminira nasilnim raspletom kada ekscentrični ljubitelj sushi-ja sa pozamašnom kolekcijom noževa unajmi paranoičnu kućnu pomoćnicu! "Ljudi planiraju, bog se smeje" – kaže riblje oko... 




5. I LOVE YOU SO MUCH IT'S KILLING THEM (2018.)

Da li postoji život bez ljubavi i mogu li sociopate da vole? Odgovor pokušava da da ova crnohumorna horor komedija o Vivijen, serijskoj ubici čiji život dobija novu dimenziju kada otkrije da je ljubav njenih snova ušetala u njen život, odnosno kancelariju!
 



4. KOOKIE (2018.)

Prvi horor "kratkiš" (kratki slatkiš) dolazi nam iz Omelet-ove kolekcije nagrađivanih kratkih horora i tema jesu baš slatkiši. Bri je devojčica koja voli 2 stvari: da gleda stare horore do kasno u noć i da za to vreme plevi teglu sa keksićima. Njena majka u želji da je spreči, doseti se da teglu koju imaju zameni jednom daleko strašnijom, ne sluteći kakve će to posledice imati na malu Bri. Ovaj kratki film pametno se poigrava sad već tradicionalnim temama dečijeg straha i koulrofobije (straha od klovnova) i nudi duhovit i svež rasplet nakon vešto nanesenih slojeva napetosti i strave u 12 minuta koliko traje! Reditelj je Džastin Harding, a iza realizacije stoji Bokeh Kolektiv. 




Ovo je film rediteljke Eislin Klark koji vas mora kupiti naslovnim kadrom čak i pre nego kliknete play na You Tube-u! Od tog trenutka do kraja pred vama se odvija potpuno uvrnuta priča o agorafobičnoj i germofobičnoj majci sa OCD-om i neobičnom i bajkovitom isečku iz njenog i života njenog sina na tajnovitom imanju duboko u šumi, gde samo poštar povremeno svraća. Prelepo snimljen, nežan i strašan!




2. THE COATMAKER (2019.) 


U ova četiri i po minuta stalo je napetosti koliko u neke dugometražne filmove. Vrlo jasno ispripovedano i odlično režirano, Skot Dejl u svaku sekundu filma ugradio je po jedan savršeno tempiran detalj! Hoćete brzo i efektno da se uplašite? Izvolite! 



Pre prvog mesta volela bih da vam predstavim i dva "honorable mentiona" koji predstavljaju odlične parodije svojih žanrova, oba vrlo duhovita i autoironična, mislim da ih morate videti jer ima toliko malo horor komedija uopšte, a pogotovo premalo horor komedija koje tako upsešno ismevaju vlastiti žanr! Predstavljam vam: 


INVADERS (2018.) 

Britka home invasion satira o timu sa lošom prioritetizacijom ciljeva koji se sprema da upadne u harmonični dom porodice u vreme praznika. Ovaj duhoviti pristup vas možda neće uplašiti, ali će vas svakako nasmejati. 


NIGHT OF THE SLASHER (2018.) 

film koji parodira formulaičnost slasher žanra i njegove glavne likove: poslednju devojku i maskiranog ubicu! Film poentira u činjenici da ova dva predstavljaju večite suprtonosti i osnovu koja čini da slasher u svim novim inkarnacijama.  


1. OVERTIME (2018.) 


Preplaviće vas količina detalja od prve sekunde filma, airitantna atmosfera firme u kojoj Ralf radi prekovremeno učiniće da se potpuno poistovetite sa glavnim junakom sve dok.... pa neću da spojlujem, u napetosti između mržnje prema šefu, kancelarijske romanse i žurbe kući naći ćete niz zanimljivih obrta i dobro se zabaviti!



 

Na kraju, nadamo se da ste uživali. Brojevi na listi nisu nužno u korelaciji sa kvalitetom filma, već su tu radi lakšeg praćenja sadržaja. Zašto nam vi sami ne biste rekli koji vam je omiljeni?

Nina Stefanija Blažević

No comments:

Post a Comment