12.02.2018

TEROR PRIRODE

Serija: Teror (The Terror)
Kreatori: Dejvid Kajganič, Maks Borenstajn, Aleksandar Vu
Uloge: Džered Haris, Tobias Menzis, Pol Redi
Trajanje: 60 min/10 epizoda
Proizvodnja: SAD, 2018. 

Ako vam je bilo hladno u prethodnih nekoliko dana na minus sedam, osam stepeni, i ako ste neko ko se žali na kratke dane, a dugačke noći, pokušajte da zamislite kako bi bilo boraviti na minus pedeset stepeni mesecima u potpunom mraku. Zvuči kao horor? O, da pravi pravcati egzistencijalni horor o borbi za opstanak i zdrav razum.



Serija Teror (The Terror) realizovana je prema romanu Dena Simonsa zasnovanom na istorijskim činjenicama i fikciji autora koji govori o sudbini izgubljene Britanske ekspedicije kapetana Džona Frenklina (Kiron Hajnds) na putu da pronađe Severozapadni prolaz na Arktiku koji bi ih odveo preko Pacifika do Kine i Indije. Ova ekspedicija je trajala od 1845. do 1848. i prema dosadašnjim saznanjima Kanadskih istraživača niko nije preživeo uključujući i Džona Frenklina. Detalji o njihovom boravku u ledenoj nedođiji su nagađanja, a ishodi pretpostavke. Što daje razmah kreativnosti pre svega Dena Simonsa, a potom i kreatorima ove serije.


Radnja serije otpočinje septembra 1846. godine negde u Severnom ledenom okeanu kojim plove dva broda Britanske mornarice Teror i Erebus u misiji da pronađu prolaz na Pacifik. Tokom putovanja sporo se probijajući kroz okean po kojem plutaju sante leda naslućuje se dolazak hladne zime. Kapetan Frenklin ne prihvata predlog svog prvog zamenika Krozijera (Džered Haris) da se zbog toga treba povući na obalu, tako da ubrzo ostaju okovani ledom odakle ne uspevaju da se pomaknu. Glavni zaplet počinje kada izviđačka grupa slučajno upuca jednog eskima misleći od njega da je polarni medved, nakon čega se ubrzo ispostavlja da su ubili Inuitskog šamana koji je čuvao Tunbaka (duha boginje mora Sedene).


Ponajviše bih ovu seriju okarakterisao kao istorijsku dramu o nestaloj ekspediciji čiju stvarnu sudbinu nikada nećemo saznati pa stoga možemo da kreiramo jednu horor atmosferu u kojoj se dešavaju i neobjašnjive stvari. Sa druge strane sama situacija u kojoj se našla ova ekspedicija već predstavlja egzistencijalni užas poput ratnog stanja, opsade, epidemije ili nečeg sličnog gde se ne dovodi u pitanje samo ljudski život već sam njegov smisao. Ako su oni polovinom devetnaestog veka bili uvereni da imaju toliko kvalitetnu opremu da mogu da se upuste u jednu avanturu po Arktiku, a istorija i ova serija nam pokazuju da se to i nije ispostavilo kao tačno, možemo da postavimo isto pitanje današnim istraživačima svemira? Jer koliko su istraživači Arktika nama iz ove perspektive smešni, isto tako ćemo možda mi biti smešni nekim budućim naraštajima istraživača. „Teror“ prikazuje kako ljudska samouverenost pre svega belog čoveka da ovladava prirodom i da je kroti ustvari nije ništa drugo do proizvod egocentrizma zbog kojeg je sklon da ispadne glup kada mu priroda pokaže da nikako nije jači od nje. 


 
Tunbak monstrum-duh koji lovi ljude na brodovima je ovde samo začin koji daje na mističnosti prostora i okruženja u kojem se ekspedicija našla. Ali mnogo je strašnija sama situacija, hladnoća i četvoromesečna noć koja psihički utiče na posadu. Serija je intrigantna, puna dobrih glumakih imena koji su svoje uloge odigrali verodostojno. Pravi je dragulj za ljubitelje teške drame i misterije inspirisane istorijski istinitim događajem.  

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment