5.27.2018

ISPOD PROSEKA

Film: Vinčester (Winchester)
Režija: Braća Spirig
Scenario: Braća Spirig, Tom Von
Uloge: Helen Miren, Sara Snuk, Džejson Klark
Trajanje: 99 min
Proizvodnja: Australija/SAD, 2018.

Kuća udovice Sare Vinčester jedna je od najpoznatijih ukletih mesta u Sjedinjenim državama. Kao što je film „Prizivanje zla“ (The Conjuring, 2013) inspirisan istinitim događajima i stvarnim ličnostima oko kojih se obavija misterija sablasnih priča, na isti način i ukleta kuća udovice Vinčester kao i ona sama jesu postojeće stvari o kojima narod Amerike misli kao o jezivim. Drugim rečima priče koje kruže o kući Vinčester poslužile su kao inspiracija za horor film što bi trebalo da da dodatnu dimenziju straha i jeze, međutim američka kritika je odmah po izlasku filma u bioskope opovrgla sva očekivanja, a publika je mahom razoarana onim što je imala da vidi. Bez obzira na sve to film „Vinčester“ je zaradio mnogo novca i to je možda jedini njegov uspeh.
 


Radnja je smeštena u San Francisko i prati doktora Prajsa koji je pozvan od Vinčester kompanije koja se bavi proizvodnjom oružija da ispita mentalno zdravlje udovice Vinčester (Helen Miren) koja neobuzdano troši novac ove kompanije gradeći ogromnu kuću. Odmah po dolasku doktoru Prajsu počinju da se priviđaju utvare i natprirodne stvari u koje ne želi s početka da poveruje jer misli da su posledica uzimanja narkotika, međutim kada krene zaplet stvari se menjaju.



Kad smo već kod zapleta, zaplet je smešan i banalan naročito nakon što se posle pola sata filma otkrije razlog zbog kojeg udovica Vinčester gradi ovoliku kuću. Dramaturški je čitava struktura izuzetno siromašna prevashodno zbog malo karaktera u filmu i njihove uključenosti u zaplet, tako recimo udovičina snaja Marion (Sara Snuk) i njen sin Henri (Fin Sikluna-O'Prej) koji takođe žive u kući nemaju gotovo nikakve uloge osim što Henri s vremena na vreme biva zaposednjut zlim silama. Džamp-skerovi su suviše predvidivi i očigledni kao i sam rasplet događaja. O temi filma takođe nije ni vredno govoriti jer je besmisleno naivna čak i za decu. Jedino što je eventualno vredno pohvale je dizajn kuće i estetika enterijera koji se već vidi i na samom trejleru, međutim kako radnja nije uzbudljiva i privlačna vrlo brzo sve ovo postane dosadno. „Vinčester“ je jedan film ispod proseka svih kvaliteta.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment