6.22.2020

SAGA SE NASTAVLJA

Serija: Šta radimo u senkama, sezona 2 (What We Do In The Shadows)
Kreator: Džemejn Klement
Uloge: Kajvan Novak, Mat Beri, Natasja Demetru
Trajanje: 30 min (10 epizoda)
Proizvodnja: SAD, FX, 2019.

Prošle nedelje se završila i druga sezona serije “Šta radimo u senkama?” koja sada među ljubiteljima horora i horor komedije polako uz film iz 2014. zauzima kultni status. Možda je serija čak prevazišla i popularnost filma jer poznajem neke ljude koji obožavaju seriju, a da zapravo još nisu pogledali film. Za mene je serija bolja i urnebesnija, ali svakako ne osporavam ni kvalitet filma niti njegovu originalnost i autentičnost. Kada se pojavio kao pseudo dokumentarac o vampirima, to je već kao sam koncept obećavalo bizarnu horor priču.

Dakle, saga se nastavlja. Naši junaci Nandor, Nađa, Kolin Robins i Giljermo nastavljaju svoj vampirski život na Stejten Ajlendu. Svakom od ovih likova će u drugoj sezoni biti posvećena bar jedna epizoda. To znači da ćete ukoliko među ovim likovima imate omiljenog, uživati u epizodi gde će on biti protagonista. To je možda ono što karakteriše drugu sezonu i štoje razlikuje od prve.


Spojleri prve sezone: U prvoj sezoni pored sporednih priča razvija se i jedan meta-narativ vezan pre svega sa glavnog pokretača radnje odnosno Barona Afanaza, koji dolazi u posetu našim junacima. Većina stvari koja tera radnju napred ustvari vezana je za događaje koji se dese nakon njihovog zajedničkog izlaska i smrti Barona, za koju je kao što znamo odgovoran Giljermo. 

U drugoj sezoni nema nikakvog meta-narativa već se iz epizode u epizodu naši likovi susreću sa uvek novim preprekama. Pošto smo u prvoj sezoni imali epizodu posvećenu vukodlacima bio bi red da se kroz seriju obrade i druga horor bića iz tame, tako da ćete imati priliku da uživate u susretu naših junaka sa duhovima,vešticama ali i lovcima na vampire. 

Moj omiljeni lik je Kolin Robins, a koji je vaš?


Kolin Robins je ona vrsta monstruma kojeg ćete zaista nekad sresti u životu. Ja ih znam bar nekoliko. Njegov lik je toliko uverljiv u svom smaranju drugih likova da segmenti posvećeni njemu zaista izazivaju određenu dozu teskobe. Ako sam se i nasmejao bilo je od muke! Kolin Robins je u seriji ubedljivo najstrašniji lik, pogotovo kada se hrani pa mu se oči zacakle. Za razliku od njega ovi “pravi” vampiri su samo smešni. 
 
Ustvari oni su samo vampiri iz strašnih priča, a Kolin je stvarni vampir koji se kreće danju i koji sisa vašu energiju kad vas se dočepa. Takvih treba da se uhvate. Vampire iz horor priča barem možete da ubijete kolcem u srce, a za ovog mislim da još uvek nije pronađeno adekvatno oružije osim da bežite glavom bez obzira. Tako isto je prikazano i u seriji. Kolin ustvari je nepobediv, kao Džejson iz “Trinaestog petka” (Friday the 13th, 1980.). On jedino može samog sebe da pobedi, tako što kada isisa energiju svih, ostaje bez hrane, sam i nesrećan.



 Ako kažemo da je prvi film iz 2014. bio revolucionaran za horror-treš-komediju i found footage prikazujući na nivou ideje bizarnu priču o tri cimera vampira. Svakako da je serija ovu ideju u svom žanru i podžanru izvela u mainstream i plasirala u sam vrh horor serijala. Druga sezona ne donosi ništa novo što već nismo videli u filmu i prvoj sezoni, ali sledi započeto i verodostojno iz epizode u epizodu potvrđuje svoj kvalitet.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment