1.12.2020

NOVI DRAKULA ZA NOVU DECENIJU

Serija: Drakula (Dracula)
Kreatori: Mark Getis, Stiven Mofat
Uloge: Kles Bang, Doli Vels, Morfid Klark
Trajanje: 90 minuta, 3 epizode
Proizvodnja: Velika Britanija, 2020.

Britanski dvojac Mark Getis i Stiven Mofat koji je 2005. godine doživeo neverovatan uspeh radom na serijalu "Doktor Hu" (Doctor Who, 2005.), otkrili forumulu koja radi i koju su uspešno primenili prvo na "Šerloka" (Sherlock, 2010.), a ove godine i na "Drakulu". Fanovi ovih autora tačno znaju šta mogu da očekuju: odlična atmosfera, specifičan brend humora i subverzija očekivanja.

Ovo je ujedno i prva prepreka koju morate prevaliti ako želite da uživate u njihovom delu, ono što oni rade ne leži svima, ali definitivno su ljudi sa jasnom vizijom, i ako to možete da prihvatite, uživaćete u onome što vam serviraju. Ali šta je ono što oni mogu da ponude ljubiteljima horora?

horor film recenzija

Pre svega, Getis je fenomenalan poznavalac horora i pravi ljubitelj žanra, koji iza sebe ima nekolicinu dokumentarnih filmova koji se bave ovom tematikom, od kojih je najdetaljniji serijal "Istorija horora sa Mark Getisom" (A History of Horror with Mark Gatiss, 2010.). Ekspertiza autora se vidi i u silnim manjim ili većim omažima delu i nasleđu Brama Stokera.

Ovih detalja u kojima će ljubitelji žanra uživati ima previše da bi se nabrajali, ali meni najinteresaniji su da ulogu Drakulinog zamka igra zamak Orava u Slovačkoj, isti onaj koji je korišćen u filmu "Nosferatu" (Nosferatu, 1922.), a prostor studia u kome je sniman je nekada pripadao studiu "Hemer", koji je producirao serijal filmova o Drakuli sa legendarnim Kristofer Lijem u glavnoj ulozi od sredine pedesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

horor film recenzija

Sam mini-serijal sastoji se od tri epizode, koje svaka za sebe čine celinu. Prvu, pod naslovom "Pravila zveri", režirao je Džoni Kembel i prati ispovest advokata Džonatana Harkera (Džon Heferman), koji je preživeo susret sa Drakulom. Narativ je izveden kroz dijalog Džonatana i opatice Agate (Doli Vels), gde on prepričava svoj dolazak u Drakulin zamak gde treba da reši potpisavanje papira vezano za Drakulinu kupovinu imanja Karfaks u Londonu. Ova epizoda se dosta oslanja na knjigu, ali sa nekoliko sjajnih preokreta, i sa odličnom horor atmosferom.

Druga epizoda po naslovu "Krvni sud", u režiji Dejmona Tomasa, bazirana je na delu knjige koji predstavlja kapetanov dnevnik sa ruskog broda "Demetra". Pisci su proširili zapis koji staje na četiri strane u sjajan monster horor, u kome pratimo putnike broda koji pokušavaju da prežive plovidbu do Londona i pri tome zaustave Drakulu. Getis priznaje da je inspiracija za ovu epizodu bio "Osmi putnik" (Alien, 1979.).

horor film recenzija

Poslednja epizoda "Mračni kompas", po meni je najslabiji deo serije. Iako je napisana u istom stilu i sa zadovoljavajućim preokretima, ritam i dinamika nisu baš uvek na mestu, što je verovatno krivica reditelja Pola Mekgigana. Neki delovi su previše razvučeni, a neki važniji ne dobijaju dovoljno vremena, i ovde ćete verovatno prvi put osetiti dosadu u nekim delovima priče. Ova epizoda prati Drakulin dolazak u London i njegov konačni susret sa lovcima koji su mu za petama.

Ono što u moru adaptacija Bram Stokerovog dela izdvaja ovu priču je to da Drakula ovde nije monstrum iz senke, već je jedan od glavnih likova i ravnopravno pratimo priču iz njegovog ugla i razumevamo njegove motivacije. Ovo nije do sada neviđeno - čak smo nedavno imali i Univerzalov pokušaj da uradi to isto sa svojim "Drakula: Neispričano" (Dracula: Untold, 2014.), koji je bio toliko loš da je u startu ubio Unverzalov pokušaj da razvije svoj filmski unverzum. Razlika je ovde što su pisci ne samo da su stvorili uverljivog antiheroja, već su i osvežili kanon uvođenjem novih elemenata, od kojih mnogi do sada nisu viđeni na filmu.

horor film recenzija

Iako je danski glumac Kles Bang definitvno zvezda serijala u naslovnoj ulozi, ostatak glumačke ekipe je takođe odličan i nudi solidnu protivtežu antagonisti, iako on uvek preotima scenu svojom harizmom. Sami protagonisti su tu da otkriju delove narativa do kojih mi kao gledaoci ne možemo doći kroz dijalog i detektivski rad. A cela priča se odmotava upravo kao detektivska misterija u kojoj je cilj otkriti ko je zaista drakula i koji su njegovi ciljevi.

Kada je delo ovakvog kalibra u igri, mišljenja konzumera će se automatski podeliti na one koji smatraju da su autori sve upropastili svojim petljanjem u kanon, i na one kojima se dopada originalnost i hrabrost autora. Ovde neće biti drugačiji slučaj, ali ako mene pitate, ja sam u ovoj drugoj grupi, potpuno zadovoljan prvom verzijom Drakule u novoj deceniji. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment