6.24.2018

PASKAL „ZOMBI“ LOŽJE

Film: Incident u zemlji duhova (Incident in a Ghost Land)
Režija: Paskal Ložje
Scenario: Paskal Ložje
Uloge: Kristal Rid, Majlen Farmer, Anastasija Filips
Trajanje: 91 min
Proizvodnja: Kanada, Francuska, 2018.

Paskal Ložje poznat je u svetu horor filma preko svog ostvarenja „Mučenice“ (Martyrs, 2008.), a film „Incident u zemlji duhova“ o kojem je reč nastao deset godina kasnije drugi mu je film na engleskom jeziku. „Incident“ je prikazan na Internacionalnom festivalu filmske fantastike u Žerarmeru u Francuskoj gde je osvojio i glavnu nagradu za najbolji film festivala. Paskalova poetika i stil su sa jedne strane prepoznatljivi zbog surovosti i krajnosti kakvu inače imaju splatter filmovi, međutim ovog puta ne možemo reći da je podbacio, ali ono što je napravio ne liči na njega i ne liči na splatter, već više na slešer kakve je pravio Rob Zombi u svojim najboljim danima.



Vera (Anastasija Filips) i Bet (Kristal Rid), mlade tinejdžerke, se doseljavaju sa majkom u novu kuću koja je nekada pripadala njihovoj tetki. Prvo veče dvoje provalnika upadaju im u kuću u nameri da majku ubiju a njih dve da zlostavljaju kao što Bet nešto ranije pročita u novinama da se već dešavalo u mestu u koje idu.


Estetika filma je zasnoana na izvrnutošću lepih, naivnih i nežnih stvari, kao što su i sami nasilnici seksualni devijanti, pa tako dolaze u kamionu za slatkiše, a sama kuća je prepuna lutaka i igračaka - kao što u „Kući hiljadu leševa“ (House of 1000 Corpses, 2003.) Roba Zombija klovn koji treba da bude oličenje smeha i zabave navodi putnike u zamku. Sve one nežne i naivne stvari su zaprljane i zapuštene, nisu ono što treba da budu već ono što nikada ne bi smele da postanu. Za razliku od „Mučenica“ gde je veoma važan razlog zbog zbog kojeg je protagonistkinja zlostavljana, ovde nema nikakvog razloga, mi čak ne znamo ni ko su zlostavljači niti oni bilo šta govore samo delaju. Zanimljiva dimenzija filma se krije u obrtu koji se desi negde na pola puta i koji daje čitavoj priči istančan ton psihološkog horora. Puno prljavštine, urlanja, nasilja i napetosti, a sve u svemu Zombi. Možda jedan horor film koji u sebi nema zombije za pretnju ali sam po sebi pretstalja mrtvi film koji još uvek hoda, ali može se gledati.

Nenad Lančuški


No comments:

Post a Comment