12.24.2017

FLANAGENOV VEŠT FILMSKI IZRAZ

Film: Džeraldova igra (Gerald's Game)
Režija: Majk Flanagen
Scenario: Majk Flanagen, Džef Hauard (prema noveli Stivena Kinga)
Uloge: Karla Guđino, Brus Grinvud, Kijara Aurelija
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: SAD, 2017.


Televizijska produkcija postaje sve učestalija i kvalitetnija poslednjih nekoliko godina, tako nakon planetarno popularnih i čak vrlo sinematičnih serija u poslednje vreme na televiziji mogu da se pogledaju filmovi koji stoje rame uz rame sa festivalskim i bioskopskim ostvarenjima. Majkl Flanagen, reditelj čijim filmovima smo i ranije posvećivali pažnju, uz saradnju sa Džefom Hauardom napravio je još jednu ovogodišnju adaptaciju romana velikog američkog pisca Stivena Kinga. 


Džerald i Džesi su sredovečni bračni par koji odlazi na odmor u vikendicu, gde će pokušati da se ponovo zbliže i ožive svoj seksualni život. Džerald kako bi uspeo da se ostvari kao muškarac rešava de se posluži dodatnim sredstvima poput lisica i vijagre. Međutim vrlo brzo nakon što veže Džesi za krevet, dobija infarkt i ona ostaje sama vezana za krevet izolovana od ostatka sveta. Jedino društvo joj pravi pas koji u potrazi za hranom ulazi u vikendicu.


Koncept ovog filma stoji između survival horora koji je očito situacija u kojoj se nalazi Džesi i psihološkog horora koji je tematski okvir. Ovaj film nije mnogo sinematičan, više je dramski televizijski film, nešto nalik TV noveli. Njegova srž je u dugačkim dijaloškim scenama koje Džesi vodi u svojoj glavi, a koje kroz situacije iz njenog života otkrivaju zamršen put njenog libida. Bez obzira na nesinematičnost film, Flanagen je pokazao da ume da koristi vešt filmski izraz i to kroz adaptaciju romana. 


Sama situacije u kojoj se zatekne Džesi meni je bila komična, pas koji se ušunja u vikendicu i u potrazi za hranom nabasa na svež Džeraldov leš crno-humorna. Međutim kako film odmiče dalje, elementi body-horora postaju žešći, a humor se zamrači i sve se pretvori samo u napetu borbu za život glavne junakinje, kako na stvarnom tako i na mentalnom nivou. „Džeraldova igra“ zasigurno predstavlja najkvalitetniji Flanagenov film i mislim da ga nikako ne treba propustiti.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment