2.26.2017

IZMEĐU KRIMIĆA, DRAME I HORORA

Film: Jezivi (Kurîpî: Itsuwari no rinjin )
Režija: Kijoši Kurosava
Scenario: Čihiro Ikeda, Kijoši Kurosava (po romanu Jutaka Makave)
Uloge: Hidetoši Nišijama, Juko Takeuči, Terujuki Kagava
Trajanje: 130 min
Proizvodnja: Japan, 2016.

Novi rediteljski poduhvat već proslavljenog Kijošija Kurosave, o kojem smo nešto više pisali u tekstu o japanskim horor autorima, je filmska adaptacija knjige Jutaka Makave. Film obiluje misterijom i jezom na granici između krimića, drame i horora. Drugim rečima dramaturgija odgovara jednoj klasičnoj porodičnoj drami čija radnja ima karakter misterije sa antagonistom koji ima karakter psihopate. Terujuki Kagava u ulozi antagoniste je uz sjajnu izvedbu ovog lika i jedini hororičan motiv filma. Njegov neobičan karater se primeti čim se pojavi prvi put. Međutim kada razrešenje misterije stupi na scenu tek se onda antagonista razvija u jednog atipičnog jezivog monstruma. Režija i kamera su na preciznom nepogrešivom nivou kako to već ume ovaj majstor filma da podesi, dok je narativ možda nešto sporiji što čini film nešto dužim.


Radnja prati mladog profesora kriminalističke psihologije Koići Takakuru kojeg prijatelj iz policije poziva da mu pomogne u rešavanju jednog slučaja gde se svedoci neobično ponašaju. Sa druge strane Takakura se sa svojom ženom doseljava u novi komšiluk gde se sprijatelje sa neobičnim komšijom. Ove dve linije priče se prepliću i spajaju u jedan rasplet u poslednjoj ritmemi.



Jezivi“ je premijerno prikazan na 66. Internacionalnom Filmskom Festivalu u Berlinu 13. februara 2016. godine. Kurosava je i ranije u svojim filmovima imao sličnu postavku sa istražiteljem koji se bavi misterioznim slučajem, međutim ovaj film je za klasu složeniji od prethodna dva „Lek“ (The Cure, 1997.) i „Odmazda“ (Retribution, 2006.). Ta složenost počiva na činjenici da se sada antagonista ili sama misterija odvijaju na nivou realnog, jer je antagonista živa realna osoba sa bolesnim idejama, a ne duh koji želi osvetu. Ukoliko volite filmove ovog stvaraoca i japansku kulturu horora, obavezno pogledajte ovaj film.  

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment