7.22.2018

13 KRATKIH HORORA KOJI ĆE UZBURKATI VAŠU MAŠTU OVOG LETA

Ovo leto svakako nije jedno od najvrelijih i ne znamo kakvi su vam planovi. Za svaki slučaj evo naše letnje liste kratkih horora da vas razonodi u časovima dokolice bilo da planirate neki provod i godišnji odmor ili da zbog skrnavog vremena ostajete u kući i morate da prekratite koji sat. Nadamo se da će u ovih 13 naslova svako od vas moći da pronađe ponešto interesantno!

13. THE BIRCH

Ovo je četverominutni horor reditelja Bena Frenklina i Antonija Meltona iz 2016. godine. Film govori o dečaku koji se na neobičan način sveti školskim siledžijama koji ga maltretiraju. Ovaj film je prava horor bombonica sa izuzetno upečatljvim čudovištem ikoničnog izgleda i ako ga do sad niste pogledali pravi je trenutak za to. 


12. MORDEO

U 2017. stilski sličan Brezi je film Mordeo. Ben Sotak je režirao, ali i učestvovao u pisanju scenarija, zajedno sa Stivom Raselom. Bavi se sudbinom dvojice izletnika i posledicama kanibalizma. Ovo je više nagoveštaj zapleta, mogao bi čak biti i trejler za neko dugometražno ostvarenje koje bismo rado pogledali kako zbog kostima tako i zbog misteriozne priče koja bi mogla da se krije u pozadini svega.  
11. PEEPHOLE

Šta ako je onaj ko vas traži sa druge strane vrata upravo...? moraćete da pogledate ovaj kratki horor da bi saznali. Još jedna varijacija na temu nepoznatih posetilaca koji se kriju iza kucanja na drugoj strani vrata. Interesantno u vezi sa ovim hororom iz 2018. godine je što se u tako kratkoj formi usudio da isptuje šta je iza vrata našeg svesnog i nesvesnog pridodajući majstorski nadrealističke elemente narativu.
10. LOT 254 
Sočivo kamere i način na koji ono izobličuje ili raskriva svet, tema je kojom se horori vrlo rado bave. Još jedan osvrt na klasičnu temu iz 2012. godine nagrađivano je ostvarenje reditelja Tobija Mikinsa.
 
9. iMOM
Možda ne pripada u potpunosti žanru horora, ali ako niste pogledali ovaj sci-fi film sa horor komponenatama, morate to učiniti. Ljudsko društvo u budućnosti ima tendenciju da zameni i olakša sebi sve uz pomoć AI tehnologija koje već danas poprilično uzimaju maha. Da li je baš sve zamenjivo saznajte do kraja ovog filma reditelja Ariela Martina iz 2014. godine.
  
8. tEXt

Odličan kombo horora i nemog filma u zajedničkom poduhvatu kreatora Taja Gibsona i Nika Džonsona. Film nas drži u napetosti sve do samog kraja koliko zbog načina na koji je rešena komunikacija likova, toliko i zbog sjajne glume Kelsi Samare Dači koja značajno svojojm facijalnom ekspresijom i šminkom u stilu prvih holivudskih diva doprinosi atmosferi.
 7. THE QUIET ZONE

Ovaj film je rediteljsko ostvarenje Endrjua Ajonidesa, premijerno prikazano na ScreamFest-u 2016. godine. Zadocnela putnica u sitne sate prilikom vožnje metroom suprotstavlja se nepristojno glasnom putniku ne sluteći da će zbog toga i sama biti ućutkana. Kako radi naša savest kada nismo sigurni u svoje postupke čak i u granicama svakodnevnih konvencija pogledajte u ovom vrlo atmosferičnom kratkom hororu.

6. THE SILENT

Za filmske sladokusce i ljubitelje umetničkog filma evo jednog visoko stilizovanog putovanja iz vizure deteta u neko od stanja sličnih snu, obamrlosti ili smrti. Nema jedinstvenog tumačenja, kao što je slučaj sa većinom umetničkih filmova, ali i sam autor (pisac i reditelj) Toni Kristian Tikanen tvrdi da je ceo projekat metaforičko putovanje od noćnih mora jednog deteta do noćne more realnosti u kojoj se nalazi. Nadamo se da će i oni probirljivi među vama uživati.
5. LARRY

Sjajna plašilica sa dirljvim trzokama za sve ljubitelje mračnih parkinga u kasnoj noći i lutajućih čudovišta u potrazi za prijateljstvom. Autorsko delo Džejkoba Čejsa iz 2017. godine.
 4. THE MOONLIGHT MAN + THE MOONLIGHT MAN 2

Kad smo već kod usamljenih parkirališta noću, moramo pomenuti ovaj film iz 2016. godine, koji je u međuvremenu 2017. doživeo i nastavak. Autentična jeza sa čudovištem koji upoznajete već na početku i izvesnost onoga što će se dogoditi koja ne smanjuje tenziju ni u jednom trenutku. Dani Donahju već je verziran autor kratkih horora, pa ne sumnjam da će vas Youtube dovestii do Frostbite-a, Rasp-a i drugih na njegovom kanalu. Mogu samo da vam kažem, vodite računa gde parkirate kola.
3. SPEECHLESS
Autorsko ostvarenje Daniela Mancana iz 2018. godine, višestruko nagrađeno drugim mestima na konkursu HSV EXPO 72 Hour Film Contest za najbolju upotrebu elementa iznenađenja, najbolju kinematografiju i ukupnim drugim mestom. Film predstavlja uspešan omaž japanskom hororu "Kletva" (Ju-On, 2002.) sa radnjom smeštenom u praonici veša.
2. LOOK-SEE
 
Film Landona Stejmera iz 2017. koji je započeo web serijal na Youtube kanalu CryptTV u prerastao u celu sezonu od 5 epizoda tokom koje se upoznajemo sa vrlo ikoničnim demonom zvanim Look-See. Jedna naizgled nedužna žena beži u javni toalet ne bi li se sakrila od nečega što je progoni. Istovremeno ona pokušava da raskrsti sa prošlošću koja je muči i tu postaje svesna da ukoliko se ne ređi tereta iz prošlosti to može da ima strašne posledice. Ovaj film predstavlja zanimljiv intro u nekoliko različitih priča o istom demonu koji varira situacije sa ljudima koji zahvaljujući svom prethodnom životu gaje neke emocije koje će nužno uzeti danak ukoliko ovi bbar ne pokušaju da ih razreše.
1. WHO'S HUNGRY?

Za kraj evo jedne zanimljive crno bele animacije. Inovirani osvrt na već poznatu priču o Ivici i Marici. Animacija i priča Dejvida Oksa iz 2009. godine.
Nina Stefanija Blažević

No comments:

Post a Comment