4.01.2018

ZAVRŠNICA KOJA TO BAŠ I NIJE

Film: Astralna podmuklost: Poslednji ključ (Insidious: The Last Key)
Režija: Adam Robitel
Scenario: Li Vanel
Uloge: Lin Šej, Li Vanel, Angus Sampson
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: SAD/Kanada , 2018. 
 
Na kraju smo marta i već nam je stigao prvi film iz horor radionice Džejmsa Vana. Reč je o četvrtom filmu serijala “Astralna podmuklost”, odnosno hronološki drugom filmu u serijalu. Prvi nastavak ovog serijala bio je film koji je 2010. na velika vrata vratio Vana na koordinatni sistem zvezda Holivuda. Van je do tada imao iza sebe veoma uspešnu “Slagalicu strave” (Saw, 2004.) sa šest i po nastavaka, ali i par neuspešnih filmova koji su ga osudili na nišu splatter horora. “Astralna podmuklost” je bio njegov način da se dokaže da zna više od jednog trika, i sa budžetom od svega 1.5 miliona dolara, uspeo je da zaradi čak 97 miliona na svetskom nivou, čime je postao jedan od najuspešnijih filmskih naslova 2011. godine.
 
 
Tri godine kasnije Van se vraća u rediteljsku stolicu i snima nastavak “Astralna podmuklost: 2. poglavlje” (Insidious: Chapter 2, 2013.) koji je nadmašio uspeh originala (više od 160 miliona dolara sa budžetom od 5 miliona), a dve godine potom izlazi “Astralna podmuklost: 3. poglavlje” (Insidious: Chapter 3, 2015.), ovaj put sa Vanovim dugogodišnjim saradnikom Li Vanelom u ulozi reditelja. I treći nastavak se pokazao odlično na box officeu (112 miliona sa budžetom od 10 miliona). Naravno, još jedan nastavak je bio neumitan i došli smo do one tačke u istoriji svakog horor serijala kada dobijemo obećanje završnog poglavlja – kao što nam je serijal “Petak trinaesti” (Friday the 13th, 1980.) davne 1984. godine obećao poslednje poglavlje sa četvrtim filmom, nakon čega je usledilo još šest nastavaka.
 
 
Može se naslutiti zašto su autori četvrtog nastavka “Astralne podmuklost” sugerisali da je ovo poslednji nastavak. Postaje očigledno da ovaj serijal gubi zamah, tako da smo dobili inertnu i neinspirativnu priču, koja očigledno ne smeta ljubiteljima serijala, jer je ovaj film na box officeu prevazišao i najuspešniji film u serijalu sa zaradom od 165 miliona dolara. Kao i sa većinom stvari, dobar brend prodaje proizvod, bez obzira na njegov kvalitet. Siguran sam da to što je ovo nastavak serijala na kome se zamor materijala najviše vidi neće smetati autorima da nastave da bičuju konja dok ne umre, ali to ostaje da se vidi.
 
 
Pre nego što potpuno ogreznemo u cinizmu potrošačkog društva, da bacimo pogled na to šta nam donosi ovaj naslov. Na scenariju je, kao i na prethodnim nastavcima, radio Li Vanel, ali reditelj je ovoga puta Adam Robitel, kome je ovo drugi horor film u karijeri (Prvi je found footage film "Posednuće Debre Logan” iz 2014.). Zašto su producenti mislili da je Robitel dobar izbor za ovaj film ostaje misterija. Njegov stil definitivno oponaša Vanov, ali ceo film deluje nezgrapno i trapavo, sa loše tempiranim jump scareovima, i narativom koji je rasut na sve strane. Čitav poduhvat stoga deluje kao jeftina TV produkcija.
 
 
Hronološki, ovaj film je smešten pre prvog nastavka, a posle trećeg. Priča prati ljubiteljima serijala već poznatu medijumku Elizu Rejnir (Lin Šej), koja sa svoja dva pratioca Speksom (Li Vanel) i Takerom (Angus Sampson) vodi agenciju za paranormalna istraživanja. Zaplet počinje kada dobiju poziv osobe koja živi u kući u kojoj je Eliza živela kao devojka, a iz koje je pobegla sa šesnaest godina zbog oca koji ju je zlostavljao. Naime, Eliza je od malih nogu bila svesna svoga dara da komunicira sa duhovima, a njih je bilo mnogo u njihovoj kući u blizini zatvora u kojoj su izvršavane smrtne kazne. Nemoćna da odbije poziv u pomoć, Eliza mora da se suoči kako sa duhovima koji trenutno naseljavaju njenu nekadašnju kuću, tako i sa duhovima iz svoje prošlosti.
 
 
Jedino objašnjenje koje imam za uspeh ovog filma je to da je Džejms Van do te mere postao institucija, da ako se njegovo ime zalepi na bilo šta, to će biti uspešno. Ne sporim da je on sam kvalitetan zanatlija, ali daleko od toga da sve što takne postane zlato. Preporučujem ovaj film samo hardcore ljubiteljima serijala.
 
Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment