11.27.2016

NEUSPEŠNO NAKALEMLJENO


Film: Ispod senke (Under The Shadow)
Režija: Babak Anvari
Scenario: Babak Anvari
Uloge: Narges Rašidi, Avin Manšadi, Bobi Naderi
Trajanje: 84 min
Proizvodnja: Iran/Velika Britanija, 2016.

Radnja se odvija za vreme iransko-iračkog rata u Teheranu, glavnom gradu Irana. U vrtlogu rata i natprirodnih dešavanja u jednoj stambenoj zgradi Iraj (Bobi Naderi), otac, napušta svoju ženu Šideh (Narges Rašidi) i ćerku Dorsu (Avin Manšadi) odlazeći na front kao lekar. Zaplet počinje kada se poveća ratna opasnost i svi počinju da napuštaju zgradu osim Šideh i Dorsa koje ne mogu da pronađu devojčicinu omiljenu igračku.



Ovaj film možda i ne bi bio toliko loš da nije horor. Drugim rečima, gotovo svi horor elementi su potpuni škart i samo oduzimaju filmu potencijalni kvalitet koji bi imao kao ratna drama. Dakle, sa jedne strane njegov potencijal dramskog zapleta ostaje u potenciji dok se ostvaruje mnoštvo klišea karakterističnih za horor film. Vreme i mesto radnje ostaje u potpunosti neiskorišćeno i u jednom i u drugom smislu, i kao drame i kao horora. Dramska radnja nije dovoljno razvijena jer se scenario fokusirao na horor, a opet tu zakazuje zbog potpune neoriginalnosti. S obzirom da je priča smeštena u Teheran dok traje iračko-iranski rat u kojem je korišćeno hemijsko oružije ta činjenica je autoru ovog filma potpuno izmakla, a možda bi mogla da ima uticaj na razvoj dešavanja. Takođe sama činjenica ratnog stanja nema gotovo nikakve veze sa glavnom radnjom, do te mere da se ta ista radnja mogla dešavati i negde drugde pod potpuno drugim okolnostima. Elementi islamske mitologije su takođe nedovoljno razvijenu da bi bili zanimljivi. Jedini ozbiljan kvalitet su nekoliko komičnih scena koje su me iskreno nasmejale, dobar ironijski humor.



Film je premijerno prikazan ove godine na Sundance festivalu, a ušao je i u selekciju za izbor najboljeg stranog horor filma u Velikoj Britaniji. Inače distribucijski je podržan od strane nekoliko ozboljnih distribucijskih kuća među kojima je i Netflix, a od oktobra ove godine se našao i u bioskopima širom SAD-a.


Zaista jesam ljubitelj bliskoistočnog filma i mogu da kažem da je ovo prvi žanrovski film koji sam gledao sa ovog područija, međutim ne naročito uspešan. Bliskoistočna kinematografija prati standarde evropskog filma, međutim „Ispod senke“ je ustvari neka mešavina već izlizane kliše priče iz američke horor dramaturgije koja funkcioniše u formi klasične evropske drame. Zapravo ovaj spoj ne funcioniše. Izgleda neuspešno nakalemljeno.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment