1.16.2022

JOŠ JEDNA DOZA HOROR NOSTALGIJE

Serija: Čaki, sezona 1 (Chucky)
Kreator: Don Mansini
Uloge: Zakari Artur, Bjorgvin Arnarson, Alivija Alin Lind
Trajanje: 42 min (8 epizoda)
Proizvodnja:
SAD, 2021.

"Noć veštica" (Halloween, 2018.) je svojim uspehom pokrenuo trend vaskrsavanja franšiza iz osamdesetih i devdesetih godina prošlog veka i kako se čini pokrenuo lavinu novih nastavaka u formi filmova i serija. Interesantno je da se kreatori po uzoru nastavak ovog horor klasika, odlučuju da preuzmu istu formulu: nastavak priče umesto restartovanja. Koliko će uspešno imitirati rezultate, to ćemo tek videti, ali jedno je sigurno, nostalgija je moćan začin.

Iako Frediju i Džejsonu još nema traga, u najavi su nastavci serijala "Teksaški masakr motornom testerom" (Texas Chainsaw Massacre, 1974.), "Gospodari pakla" (Hellraiser, 1987.), "Predator" (Predator, 1987.), a novi nastavak "Vriska" (Scream, 1996.) je već u bioskopima. Kao da ponovo proživljavamo tinejdžerske dane, skoro svi originalni glumci ponovo igraju uloge po kojima smo ih upoznali, i samo možemo da se pitamo koliko im dobro ide u njihovim karijerama jer dvadeset i kusur godina kasnije oni ponovo igraju u filmovima koji su im bili odskočna daska ka holivudskoj slavi.


Jedan od likova koji su uvek bili u ekipi klasičnih horor zlikovaca je i zli lutak Čaki, koji se originalno pojavio u filmu "Dečija igra" (Child's Play, 1988.). Za razliku od prethodno navedenih franšiza koje su uglavnom rimejkovane, restartovane i ributovane, Čaki je konsistentno dobijao nastavke sve do 2017. godine, kada je izašao sedmi film u serijalu. Nakon njega, počeli su planovi za rimejk originala, i ovaj film je zaglavio u razvojnom paklu, nakon čega je Čakijev kreator Don Mansini napustio projekat zbog kreativnog razmimoilaženja sa studiom. Produkcija je nastavljena bez njega i 2019. godine je izašao rimejk "Dečije igre", samo bez Čakija .

Čakijev morbidno-komični univerzum se raspukao na dve vremenske linije, prva počinje u novoj verziji filma, a druga 1988. godine u originalnom filmu i nastavlja se u novoj seriji sa originalnom ekipom. Don Mansini rukovodi projektom, a u ulozi Čakija je ponovo genijalni Bred Durif. Ukoge repriziraju mnogi glumci koji su prošli kroz serijal, ali glavni protagonisti su potpuno novi tinejdžerski likovi.


Ne mogu reći da je serija bilo šta drugo nego petosatni slešer, ali ima dovoljno kreativnog i inventivnog nasilja, kao i crnog humora da zadrži ljubitelje serijala pred ekranom. Serija blago uranja i u neke ozbiljnije aktuelne teme kao što je vršnjačko nasilje i problemi homoseksualnih tinejdžera, ali na kraju sve to završi u spasavanju golog života pred zaposednutom lutkom. I moram priznati da sam u više navrata bio iznenađen koliko je serija nemilosrdna prema svojim likovima. Ako ste mislili da je svet Vesterosa iz "Igre prestola" (Game of Thrones, 2011.) brutalan, čekajte da vidite ovo.

Za razliku od svoje velike slešer braće, Čaki nije toliko poznat ni popularan, tako da mislim da je potrebno reći par reči o njemu. Čarls Li Rej je serijski ubica iz gradića Hakensak u Nju Džersiju. Prvo ubistvo počinio je kada mu je bilo tek sedam godina, nakon čega je usledila njegova ubilačka epopeja zahvaljujći kojoj je dobio nadimak "Davitelj iz Lejkšora". U svojim poslednjim trenucima, dok je smrtno ranjen krvario, izveo je vudu ritual, koji je njegovu dušu transportovao u Good Guy lutka, čime je dobio svoj prepoznatljivi izgled, i mogućnost da nastavi svoju vladavinu terora.


Priča serije počinje nakon događaja "Čakijevog kulta" (The Cult of Chucky, 2017.), poslednjeg nastavka originalnog serijala, kada četrnaestogodišnji Džejk Viler (Zakari Artur) na rasprodaji kupuje starinsku lutku, koju želi da iskoristi za svoj umetnički projekat. Vrlo brzo ćemo saznati da Džejk ima problema u školi sa vršnjacima koji ga gledaju kao čudaka, ali i u kući, gde živi sa ocem alkoholičarem. Zaplet počinje nakon što Čaki odluči da mu pomogne sa njegovom trenutnom situacijom.

Ovo je serija napravljena od strane ljubitelja horora, za ljubitelje horora. Na duhovit način daje omaž svom nasleđu još od prve scene, koja direktno parodira prvu scenu originalne "Noći veštica". Kroz celu seriju ćete loviti duhovite reference na horor klasike poput "Isijavanja" (The Shining, 1980.), "To" (It, 1990.), "Reanimatora" (Re-animator, 1985.), "Kristine" (Christine, 1983.) i more drugih. I naravno, veliko finale za vreme projekcije "Frankenštajna" (Frankenstein, 1931) - originalnog reanimiranog horor zlikovca.


Ovo je ujedno i najveći problem serije, koji će potencijalno odbiti gledaoce koji nisu veliki ljubitelji serijala ili horora uopšte. Poslednja trećina sezone naglo proširuje narativ uvodeći mnoge likove koji pripadaju univerzumu Čakijevih filmova, što će ljudima koji nisu upoznati sa njima priču učiniti veoma konfuznom, i na trenutke apsurdnom.

Meni lično ova serija je dala popriličan fiks nostalgije, i iako se malo upetlja u pipke koje je pružila pred kraj, nisam ni najmanje razočaran. Ako ništa ovo je pravi način da se jednoj franšizi sa tolikom kilometražom da nova energija. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment