12.26.2021

POTRAGA ZA PRAZNIČNIM HORORIMA 2: USKRSNUĆE

Film: Adventski kalendar (Le calendrier)
Režija: Patrik Ridremon
Scenario: Patrik Ridremon
Uloge: Juženi Deruan, Onorin Magnije
Trajanje: 104 min
Proizvodnja: Francuska/Belgija, 2021.

Kao što pomenuh negde u ovo doba prošle godine, jedna od misija našeg bloga je da popuni onu neprijatnu tišinu porodičnih okupljanja. Pa tako zahvaljujući nama, pre nego što vas rodbina pita kako napreduje fakultet ili pravljenje dece, možete se spasiti puštanjem nekog od prazničnih horora koje vam mi preporučujemo. U najboljem slučaju vaša rodbina će se zabaviti, a u najgorem biće toliko zgađeni da će jedino pitanje koje im je na umu biti: “šta nije u redu sa tobom?”

U svakom slučaju, ovo je drugi deo moje potrage, i kako svaki nastavak, kreće se klizavom padinom i rizikuje pad kvaliteta dok pokušava da nadmaši original. A kada su praznični horori u pitanju, nije teško posrnuti i zaneti se gledanjem nekog od komercijalnih trash proizvoda koji samo pokušavaju da eksploatišu raznovrsne religiozno-praznične teme. I kao prvog puta, odlučio sam se da krenem nekonvencionalnom rutom: prateći svoje srce.

Na početku potrage, naišao sam na film “Nojeva ajkula” (Noah`s Shark, 2021.). Znam da ova travestija biblijske teme nema veze sa praznicima, ali s obzirom da smo ove godine propustili da recenziramo film o napadu ajkule, moram ga pomenuti ovde. Ipak, gledate ga na sopstvenu odgovornost, jer sumnjam da je budžet ovog filma prevazišao trocifren broj. Ali ako baš želite praznično b film, bacite pogled na "Crveni Sneg" (Red Snow, 2021.), horor komediju o autorki vampirskih romana, koja igrom slučaja sreće pravog vampira.

Sledeći film je pravi praznični, ali samo po nazivu: “Crni petak” (Black Friday, 2021.). Ovom filmu je glavni selling point to što u njemu glumi legendarni Brus Kembel. Na žalost, videti ga u ovom filmu izaziva uglavnom tugu, jer se sada prvi put na besmrtnom Ešu vide godine, i razlog zašto nije u stanju da glumi u nastavku serije “Eš protiv mrtvog zla” (Ash vs Evil Dead, 2015.). Sam film je niskobudžetni SF/horor o invaziji parazita koji ljude pretvara u bezumne monstrume, a koji je loše napisan i po standardima B filma, ali može da prekrati vreme ako ste sa društvom i u dobrom raspoloženju.


Sledeći na listi je "Tiha noć" (Silent Night, 2021.), film sa božićnom tematikom autorke Kamile Grifin, i ima koncept koji zvuči interesantno. Poslednje je božićno veče pre apokalipse koja će uništiti sav živi svet. Nekoliko britanskih konzervativnih porodica se okuplja da se oproste jedni od drugih pre nego što popiju pilule koje su dobile od vlasti, da bi prekratili sebi i svojim najdražima muke umiranja u otrovnom oblaku koji se približava. Sam narativ ima energiju opuštenog ćaskanja na sahrani, i ako se odlučite da gledate biće vam ovo najneprijatnijih sat i po u ovoj godini, a to je upravo ono što želimo da izbegnemo ovim poduhvatom.

Na kraju moja potraga se završila filmom koji mi je sigurno jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine. Odlučio sam se na gledanje samo iz razloga što ima prazničnu temu, i sem toga nisam imao nikakva očekivanja. 

Autor Patrik Ridremon mi je potpuno nepoznat, i njegova filmografija otkriva da je češće angažovan kao glumac, nego kao pisac ili reditelj. Naime, ovo mu je tek drugi autorski film, ali bez obzira na to, ovaj horor pleni svojim kvalitetima. Glavni razlog zašto je proleteo ispod radara većini ljubitelja horora je taj što ovo nije veliki film, niti ima velika imena zbog kojih bi čuli za njega. Nije prikazivan u bioskopima, a distribuiran je na platformi Shudder, koja nema resurse jednog Netflixa kojim bi promovisao ovakav naslov.

Zbog prazničnog naslova očekivao sam praznu eksploatativnu priču, u maniru pometnutog “Crnog petka”, ali tematika filma je u stvari inspirasana autorovom intimnom pričom. Naime, njegova sestra, rođena 1. decembra, često je dobijala adventske kalendare na poklon, ali ona bi ih, umesto da otvara jednu po jednu pregradu sa slatkišima, otvorila sve odjednom i pojela isti dan. Zato je on smislio tri pravila kalendara. Prvo, moraš ga zadržati čak i ako imaš isti, ne smeš ga se rešiti, i drugo, ako ga baciš - ubiću te.

Od ove tačke Ridremon gradi priču o misterioznom kalendaru poreklom sa prostora Nemačke, koji ima sličan set pravila, kao i sposobnost da promeni sudbinu onoga u čijem je posedu. Razotkrivanje misterije je ono što će vas držati pirkovane do samog kraja. Ali i drugi aspekti filma nisu za bacanje. Momenat koji mi se naročito dopao je angažovanost ovog filma. Naročita pažnja je posvećena prikazivanju života glavne junakinje Eve (Juženi Deruan), koja je paraplegičarka.

Eva je bila profesionalna plesačica, koja je pre tri godine doživela saobraćajnu nesreću usled koje je ostala paralizovana od struka na dole. Pratićemo je dok se suočava sa raznim formama diskriminacije i nasilja u privatnom i profesionalnom životu. Njena prijateljica Sofi (Onorin Magnije) joj na poklon iz Nemačke donosi masivni drveni adventski kalendar, kompleksnog mehaničkog dizajna. Nakon što pojede prve slatkiše počeće da otkriva da oni imaju neočekivan uticaj na njen život, kao i sposobnost da ga potpuno promene, ako je spremna da plati cenu.


Na prvi pogled svojevrsna fuzija “Gospodara pakla” (Hellraiser, 1987.) i “Gospodara želja” (Wishmaster, 1997.) ovaj film ima taj šmek stare škole, ali sa druge strane je potpuno savremen sa problemima koje stavlja pred glavnu junakinju. Siguran sam da ćete uživati otkrivajući bogatu pozadinsku priču razrađenu do detalja, ako budete gledali još samo jedan horor do kraja godine neka to bude ovaj. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment