7.03.2016

10 KRATKIH HOROR FILMOVA ZA VRELE LETNJE DANE

Leto je vreme ispunjeno muzičkim, filmskim i pozorišnim fetivalima i baš dok je u toku Cinema City u Novom Sadu, inspirisani filmskim festivalom odlučili smo se da napravimo jednu našu selekciju kratkih horora. Format kratkog filma je naročito zahtevan za horor, jer je potrebno za svega 2-3 minuta gledaoca uvući u svet strave, ali može biti vrlo efektan ako se realizuje na adekvatan način, što ćete videti u filmovima koje smo odabrali za vas. U našem izboru jedino smo se ograničili na to da film ne bude dugometražni, a što se tiče podžanra, godine realizacije i zemlje porekla, bili smo potpuno otvoreni. Donosimo vam 10 kratkih horor filmova kojim ćete prekratiti ovu letnju žegu, uživajte.


10. PICTURED

Ovo je veoma kratak film od svega tri minuta. Autor je Dejvida F. Sandberg, reditelj koji se proslavio viralnim filmom Lights Out na njegovom Youtube kanalu, gde je ostvario preko 12 miliona pregleda. Pictured je još jedan od kratkih horora koje je u svom stanu snimio sa svojom ženom Lotom Losten, a koji se poigrava sa klasičnim horor motivima posednutosti i straha od tehnologije.


9. THE GRINNING MAN

Interesantan petominutni film iz serijala Scary Endings, baziran na creepy pasta priči, savremenoj varijanti priča o duhovima koje se viralno šire internetom. Autor je reditelj Džon Ficpatrik, koji sarađujući sa grupom glumaca svakog meseca realizuje po jedan film iz svog antologijskog serijala. The Grinning Man je priča o Karlu Ardou koji jedne noći sreće misterioznu ličnost sa još misterioznijim motivima koja sebe naziva Indrid Kold.



8. HARBINGER

Harbinger je devetominutni film studija Gearmark.TV. Reč je o inventivnom projektu snimljenom u potpunosti iz prvog lica, a smeštenom u svet kosmičkog horora Hauarda F. Lovkrafta. Film prati čoveka koga užasne vizije dovode u misterioznu kolibu sa nadom da će tu naći način da zaustavi svoje noćne more.



7. SKYPEMARE

Još jedan film Džona Ficpatrika, ovaj sedmominutni horor je dobio brojne nominacije i nagrade na raznim horor festivalima. Reč je o slasher filmu, smeštenom pred ekran računara, nalik na prošlogodišnji film “Bez prijatelja”. Film krasi kvalitetna produkcija i interesantan preokret.



6. BEHIND THE DOOR

Ovo je debitantski film Bejlie Hart, kojim je učestvovala na međunarodnom konkursu horor filma Who's There u organzaciji brtanske producentske kuće Bloody Cuts. Film traje manje od tri minuta i za to kratko vreme uspeva da u najboljem svetlu predstavi talente dva mlada glumca Harisona Daulinga i Rorija Loklanda.



5. VICIOUS

Ovaj kratki film je dobio sedam nominacija i osam međunarodnih nagrada, uključujući glavne nagrade na Toronto After Dark festivalu i Los Angeles Horor Competition festivalu. Autor je Oliver Park, koji ga je napisao, režirao i producirao. Film prati mladu ženu koja se jedne večeri vraća kući gde nalazi otključana vrata i počinje da sumnja da nije sama u kući.



4. HE DIES AT THE END

Jednostavan ali efektan petominutni horor irskog auotra Demijena Mekartija, sjajno demonstrira kako se jednostavna ideja uz malo veštine može pretvoriti u kvalitetan psihološki horor.




3. DON'T MOVE

Don't Move je kratki film napravljen za anotologiju horor filma britanskog studija Bloody Cuts. Režirao ga je Entoni Melton, a napisao Dejvid Skalion. Iako je napravljen sa minimalnim budžetom, film izgleda daleko skuplje, što u kombinaciji sa inventivnm konceptom deluje kao dobitna kombinacija. Celokupnom utisku doprinosi i stvorenje koje je dizajnirao legendarni Klif Volis, poznat po svom radu na filmu “Gospodar pakla” (Hellraiser, 1987.). Film prati šest prijatelja koji slučajno prizovu demona koji je slep i gluv, ali može da ih prati po pokretu.


2. PLAY TIME

Play Time je pobednički film konkursa Who's There, koji je režirao Rajan Tomson. Ovo je klasična priča o duhovima, ali u 3 minuta demonstrira više rediteljske veštine nego što mnogi visokobudžetni filmovi uspevaju u 2 sata.



1. 3 VERSOS

Kratki film meksičkog studija Find a Story, u režiji Antonia Jia. Dobio je nagradu za najbolji kratki horor film na Filmquest festivalu. Ovaj film je još jedna priča o duhovima, ali ono što ga izdvaja iz gomile drugih je sjajna atmosfera, dizajn i humor karakterističan za meksički film.


Nadamo se da ćete uživati u našoj maloj selekciji horora, a ako mislite da smo propustili neki zanimljiv kratki horor, javite nam u komentarima.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment