7.29.2016

VIŠE DRAMATIČNA FANTAZIJA NEGO HOROR

Film: Prije nego što se probudim (Before I Wake)
Režija: Majk Flanegen
Scenario: Majk Flanegen, Džef Hauard
Uloge: Kejt Bosvort, Tomas Džejn, Džejkob Trembli
Trajanje: 97 min
Proizvodnja: SAD, 2016.

Kao što je već pomenuto u jednom odprethodnih članaka, mladi horor producent, reditelj i scenarista Majk Flanegen ("Odsutnost", "Ogledalo") obradovaće nas ove godine sa čak tri filma: "Hššš" (Hush), "Prije nego što se probudim" (Before I Wake) i "Uidži: Porijeklo zla" (OUIJA: Origins of Evil). Ne mogu reći da je "Prije nego što se probudim" bolji od njegova prva dva ostvarennja, ali i ovaj film ima svoje kvalitete.



Film prvobitno nosi naziv "Somnia" (Majk ponovo bira latinski naziv) što na latinskom znači san, te je isti sav utkan od snova: snova kao vječitom nadanju, snova o boljem sjutra, budnih snova, lijepih snova, ali i ružnih, onih koji opsijedaju. Tipičan početak koji nagovještava horor film - nakon gubitka djeteta, usamljena i nesrećna porodica usvaja malog dječaka Kodija (Džejkob Trembli), za kojeg se ubrzo saznaje da ima natprirodne moći. Sve će se promijeniti onda kada Kodi sklopi oči: kuću će ukrasiti milion raznobojnih leptira, božićna jelka, pokloni i Šon, pokojni sin njegovih usvojitelja, a sve se to dešava dok on spava jer se njegovi snovi pretaču u stvarnost. Ovdje film već postaje zanimljiva drama i fantazija koja me pomalo podsjeća na Del Torov čarobni svijet boja i mitoloških bića.


Ipak, mali Kodi strahuje: A šta nastaje od nepotisnutih strahova ako ne košmari? Dječja mašta projektuje demona, bijelog kostura koji jede ljude, a kojeg on naziva „Kenkr men“. Radnja postaje zamršenija, scene jezivije, atmosfera tenzivna. Ne znam gdje je reditelj našao inspiraciju, ali mene „Kenkr men“ podsjeća na Edija, maskotu benda Iron Maiden. Ostatak filma je dosta predvidiv, gdje ,,Kenkr men’’ polako svlači svoj pokrov.


Ideja i priča su zaista originalne, ali je film mogao da bude mnogo bolji sa manje dosadnih dramskih scena. Pohvalila bih očiglednu simboliku na koju je reditelj insistirao: leptir kao simbol mladosti, ljepote, nade, veselja i, nasuprot tome, kostur kao prikaz smrti, prolaznosti, uništenja... Takođe bih istakla pravi odabir glumaca, naročito Džejkoba Tremblia i divnu Kejt Bosvort čija talentovanost, a moram priznati i ljepota, daju posebnu draž ovom filmu.

Ako tražite krvoločno-morbidni horor film, onda Prije nego što se probudim nije za Vas, ali ako pak želite malo strave sa dubljim psihološkim zaključkom, ne čekajte već ga odmah pogledajte.

Ivana Prelević

No comments:

Post a Comment