9.25.2016

JOŠ JEDAN FILM O NAPADU AJKULE

Film: Opasnost iz dubine (The Shallows)
Režija: Haume Koljet-Sera
Scenario: Antoni Jasvinski
Uloge: Blejk Lajvli, Oskar Haenada, Anhelo Hose Lozano Korzo
Trajanje: 86 min
Proizvodnja: SAD, 2016.

Radnja filma smšetena je negde na obale Meksika, gde Nensi mlada amerikanka odlazi da pronađe plažu na kojoj se kupala njena majka kada ju je nosila u stomaku. Dok tamo surfuje, napadne je bela ajkula i Nensi biva primorana da se popne na greben 200 jardi udaljen od plaže. Tada počinje borba za opstanak.


Fascinantno je kako svake godine neka produkcijska kuća uspe da izbaci po jedan film o napadu ajkule i surovoj borbi za život, pri tome da na takvom filmu zaradi brdo novca. "Opasnost iz dubine“ je film koji ima budžet od 17 miliona dolara, a zaradu od 116 miliona, što ga čini izuztno uspešnim. Javinski je prvobitno napisao scenario koji je čak dobio nagradu ali niko nije hteo da uzme i pozabavi se njime rediteljski, nakon čega je Columbia pictures otkupila prava i pozvala španskog reditelja koji je ranije imao iskustva sa horor filmovima Koljeta-Sera kako bi realizovali ovaj projekat. 


Da se ne lažemo scenario je školski, kompaktan i funkcionalan ali bez ikakve inovacije i intrige u sebi. Svi elementi radnje su prisutni sa nekim razlogom, ništa nije napisano da bi doprinelo poetici i karakterima. Likovi su precizni, sterilni i pomalo dosadni. Režija je takođe školska i ima mnogo grešaka. Na primer, protagonostinja Nensi prvo na sebe stavi kremu za sunčanje, a potom obuče odelo za surfovanje i uđe u vodu. Zanimljivo i lepo su snimljeni jedino kadrovi dok Nensi prvi put surfuje. Takođe jedna od upečatljivih i neoprostivih grešaka jeste činjenica da se Nensi popne na greben kako bi se spasla od ajkule za vreme plime, nakon čega čitavo vreme oseke presedi na tom grebenu u neizvesnom iščekivanju ponovne plime koja će preplaviti greben. A sam kraj filma da ni ne spominjem, gde se sve pretvara u akcioni triler na nivou crtanog filma za decu uzrasta do petnaest godina.


Međutim ne mogu reći da je film dosadan, dobro me je zabavio uz nekoliko patetičnih i loših scena od kojih se ježite kao pri transferu blama.

Nenad Lančuški


No comments:

Post a Comment