6.04.2017

FIJASKO U HOLIVUDSKOM STILU

Film: Osmi putnik: Kovenant (Alien: Covenant)
Režija: Ridli Skot 
Scenario: Džon Logan, Dante Parker
Uloge: Majkl Fasbender, Katrin Voterston, Bili Kradap
Trajanje: 122 min
Proizvodnja: SAD, 2017.

Ove nedelje smo odgledali dugo očekivani nastavak franšize “Osmi putnik”. Ovo je šesti film koji proširuje priču o tuđinskom univerzumu i treći film u serijalu koji je režirao Ridli Skot. Ovaj nastavak je doživeo komplikacije u produkciji nakon što je njegov prethodnik “Prometej” (Prometheus, 2012.) neslavno prošao na box officeu. U početku najavljivan kao “Prometej 2”, da bi do kraja dobio novo ime, novi scenaristički tim i novu glumačku ekipu. Priča filma se nastavlja na onu započetu u “Prometeju”, i prati događaje deset godina nakon odlaska doktorice Elizabet Šo (Numi Rapas) i androida Dejvida (Majkl Fasbender) u potragu za vanzemaljskom rasom koju su nazvali Graditelji.


Kao i većina filmova iz ovog univerzuma radnja otpočinje na kursu svemirskog broda koji nosi petnaest članova posade sa misijom da na drugu planetu u cilju kolonizacije odnese ljudske embrione kako bi spasili čovečanstvo. Iz hibernacije ih budi svemirska oluja pre nego što stižu na planirano odredišta i oni shvataju da se nalaze u blizini planete sa slinčim karakteristikama kao ona gde su se zaputili. Većina posade odlučuje da sleti i istraži je. Ubrzo se ispostavlja da je planeta pretrpela neku vrstu katastrofe i da je preplavljena otrovnim gljivama. Kao i da je njen jedini stanovnik posednji preživeli član posade broda "Prometej" koji je nestao deset godina ranije.

Rešili smo da ovu filmsku recenziju zbog velike popularnosti filma iskomentarišemo zajedno, naprosto jer obojica imamo potrebu da saopštimo svoje mišljenje o ostvarenju novog „Osmog putnika“ koji je zaokupio pažnju velikog dela kako horor publike tako i ljubitelja filma uopšte.


Nenad Lančuški: Mislim da je poražavajuća činjenica što se nastavak filma "Prometej" bavi odgovaranjem na nepostavljena pitanja iz "Osmog putnika", a ne daje nikakve odgovore na pitanja koje postavlja unutar svog serijala.

Aljoša Tomić: Ja mislim da ovaj film ima sve probleme koj je imao “Prometej”, koji se meni uprkos svemu dopao, ali problem je što su ovde podignuti na mnogo viši nivo. Pretpostavljam da je to posledica promene kursa u produkciji uzrokovanim fijaskom “Prometeja” na box officeu koji nije uspeo da vrati ni budžet filma. Na kraju smo dobili nešto što nije ni “Prometej 2”, jer likovi iz prvog filma se ne pojavljuju u njemu (sa izuzetkom Fasbendera), niti pravi “Osmi putnik” film, jer je zadatak ovog filma da pokrpi rupe koje je napravio “Prometej”, i usput strpa ksenomorfe u priču. Po meni to je najveći problem. Strukturalno je manje-više koherentan, mada predvidiv, ali takođe ima bolest “Prometeja” jer postavlja više pitanja nego što daje odgovora.

NL: Meni je “Prometej” bolji film iz jednog razloga, zato što je zanimljiv, drži pažnju. Napisan je tako da vuče gledaoca da ostane uz njega. Iako je sve puno nelogičnosti neprestano se oseća misterija, čak od samog početka kada se posada budi u brodu Prometej ne znajući gde zapravo odlaze. Ovaj momenat je zanimljiv jer drži gledaoca zajedno sa likovima u neznanju koje im onda doktorka Šo i njen muž otkivaju. Ali sa druge strane je ta situacije u velikoj meri besmislena da se grupa naučnika zaputi u istraživanje dela svemira, a da ne zna šta istražuje. U “Kovenantu” se nakon buđenja posada odluči da naprosto prošeta po obližnjoj planeti gde ne znaju ni šta se nalazi. To je još gori početak.


AT: Slažem se. “Prometej” je mnogo bolje napisan film, i interesantan sa svojim pitanjima i misterijama. Izgleda da je film stradao i na ovom planu zbog smene scenarističkog tima, koji očigledno nije imao previše senzibiliteta za ono što su radili scenaristi “Prometeja” i odlučio se na metod instant prepakivanja namesto razrade narativa. Kad smo kod likova, "Kovenant" je prilično zakazao i na tom planu, razrada likova ne postoji, a likovi koje pratimo namesto harizme koja bi učinila da navijamo za njih, imaju samo sposobnost da donose loše odluke. Prvi film je bar imao odličan kasting, ako ne dovoljno razrađene likove, i obećanje da ćemo videti razvoj doktorke Šo kao heroja u nastavku - što je potpuno u duhu Alien serijala, ali ni od toga nismo dobili ništa.

NL: Naprosto likovi u “Kovenantu” kao da su potpuno nesposobni. Ne uspevaju čak ni da ispale metak kako valja. A da ne spominjem to što su patetični. Kapetan Kovenanta zajedno sa istraživačkom ekspedicijom silazi da se prošeta po potpuno nepoznatoj planeti umesto da ostane u brodu kojim komanduje. A tuđin kada se pojavi izgleda smešno, naročito njegova interakcija sa Dejvidom. Jedino što je okej eventualno su dijalozi između Dejvida i Voltera (takođe Majkl Fasbender), mada su i tu teme o kojima govore - smisao i potreba za stvaranjem, pokriveni prilično površno. 


AT: Tim dijalozima između Dejvida i Voltera kao da nije mesto u ovom filmu, kao ni mnogobrojnim referencama na klasičnu umetnost. Možda su oni neki ostaci onoga što je trebalo prvobitno da bude “Prometej 2”? Uprkos tome, momenti sa njima dvojicom su još najinteresantniji u najvećoj meri zahvaljujući Fasbenderovom glumačkom kapacitetu.

Što se dizajna tiče, ne samo tuđina i njegovih varijacija, već celokupne produkcije, stvari su takođe u opštem rasulu: ovaj film na trenutke vizuelno podseća na “Prometeja”, na trenutke na prvog “Osmog putnika”, a većinu vremena na generični holivudski blokbaster sa njegovom jeftinom narandžasto-plavom komplementarnom paletom. Sam dizajn tuđina koji se tebi nije dopao, meni je konceptualno interesantan, ali na kraju ništa nije urađeno s njim. To je u nekom smislu i lajtmotiv filma - puno dobrih ideja koje ni na koji način nisu upotrebljene.


NL: Jedina scena koja mi se zaista dopala u vizuenom smislu ješte upravo omaž na prvog "Osmog putnika", a radi se o klimaktičnom okršaju na kraju filma. Dok su sve ostale akcione scene snimljene uz neprestano truckanje kamere. Znam da je to trend ali me uglavnom nervira.

Mislim da treba još spomenuti i obrt na samom kraju koji je u stvari jeftini trik na koji niko nije pao. Osim samog filma. 

AT: Tih nekoliko referenci na originalni film su na mene su ostavile negativan utisak, jer mi je delovalo kao igranje na sentiment. U dobrom filmu bi to izgledalo kao omaž, dok u ovom slučaju samo podseća na to koliko je prvi Ridli Skotov “Osmi putnik” bolji. Sve u svemu, film je spor, dosadan, loše napisan i predvidiv, posle gledanja samo sam još više želeo da smo dobili Blomkampovog “Osmog putnika” ili barem pravi “Prometej 2”. 

Nenad Lančuški i Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment