6.25.2017

NEKONVENCIONALNA CRNA KOMEDIJA

Film: Predosveta (Prevenge)
Režija: Alis Lou
Scenario: Alis Lou
Uloge: Alis Lou, Džema Velan, Kejt Diki
Trajanje: 88 min
Proizvodnja: Velika Britanija, 2016.

Poslednjih godina sam često bivao prijatno iznenađen horor-komedijama koje dolaze sa neameričkog geografskog podneblja. Iako snimljeni na deliću budžeta koji imaju njihove holivudske kolege, ovi filmovi se obično izdvajaju kvalitetnijim humorom i originalnijim konceptima. Dobri primeri ovog fenomena u su britanski film “Nina zauvek” (Nina Forever, 2015.), novozelandski “Kućni pritvor” (Housebound, 2014.) i norveški “Lovac na trolove” (Trolljegeren, 2010.). Zbog ovih i sličnih filmova uvek sa uzbuđenjem pratim kada se na horizontu pojavi nešto slično.


Kada sam čuo najavu za film koji prati trudnicu u sedmom mesecu, koja kontrolisana od strane svoje još nerođene bebe kreće u osvetu svog ubijenog muža, pomislio sam da sam na tragu još jednog prijatnog iznenađenja, ovaj put iz britanske produkcije. “Predosveta” je autorski film Alis Lou, koja je zaista bila u sedmom mesecu trudnoće dok je glumila i režirala ovaj film, u stvari, manjak angažmana zbog njene trudnoće je i jeste pokrenuo da snimi ovaj film. Iako je u svetu filmske produkcije poslednje 2 decenije, ovo je njen rediteljski debi.


Priča prati udovicu Rut (Alis Lou), čiji muž gine na planinarenju, na kom je bio sa još sedam ljudi. Rut smatra da su sedmoro preživelih odgovorni za njegovu smrt i kuje plan kako da ih smakne jednog po jednog. Za sve to vreme Rut vodi dijalog sa devojčicom u njenom stomaku, za koju se ispostavlja da je mastermind plana.


Narativno, film se raspliće kao klasičan slasher, pratimo Rut od jedne do druge žrtve dok se stvari komplikuju u bizarnim preokretima. Dok je koncept veoma zabavan, film povremeno izgubi energiju, pa su tako dijalozi povremeno napisani u maniru najboljih britanskih komedija, dok su u nekim drugim momentima mnogo manje inspirativni. Srećom, ovih drugih momenata je malo, i dijalozi su uglavnom šarmantni i zabavni i prepuni crnog humora, što je i očekivati u filmu sa ovakvom premisom. Film je dosta linearan i nećete ga pratiti zbog njegove nepredvidljivosti, ali želećete da vidite šta je Rut spremila za sledeću osobu na svome spisku. Pri svemu tome, muzika je odlična i podiže atmosferu, čak i kada pripovedački ritam zapne.



Na kraju, iako nije u potpunosti ispunio moja očekivanja, ovo je jednostavan i nepretenciozan film koji će vas oraspoložiti ako ste se umorili od stereotipnih holivudskih horora i komedija. Ako niste ljubitelj britanskog humora, možda bi bilo najbolje da se držite dalje od ovog filma.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment