6.12.2016

LJUBAVNI HOROR SA PSIHOSOCIJALNIM I FILOZOFSKIM ELEMENTIMA

Film: Pusti pravog da uđe (Låt den rätte komma in)
Režija: Tomas Alfredson
Scenario: Jon Ajvide Lindkvist
Uloge: Kare Hedebrant, Lina Leanderson
Trajanje: 114 minuta
Proizvodnja: Švedska, 2008.

Pusti pravog da uđe nije još jedan, već viđeni holivudski film sa vampirskom tematikom, nego nešto sasvim drugačiji romantični horor/triler koji nam stiže iz mračnih i sniježnih predjela Švedske. Reditelj Tomas Alfredson adaptirao je ovaj film prema poznatom horor romanu švedskog pisca Jona Ajvida Lindkvista, a koji je objavljen 2004. godine.

Film je u potpunosti rađen na anti-holivudski način: radnja je spora, dijalozi su rijetki, boje su tamne i hladne kako i priliči estetici skandinavske kinematografije. Radnja se odvija na početku 80-ih godina XX vijeka, i to u Blekebergu, predgrađu Stokholma. Priča prati 13-godišnjeg dječaka Oskara i njegovu vršnjakinju Eli. Oboje su svjedoci nihilističke sredine u kojoj žive alkoholičari, razvratnici, zlostavljači, pedofili itd. Oboje se bore za opstanak: Oskar vapi za snagom da bi se odbranio od đaka koji ga maltretiraju, a Eli za ljudskom krvlju da bi nastavila da živi. Oskar je sve ono što Eli nije: nježan i osjetljiv dječak, dok je ona dinamična i hrabra djevojčica; djevojčica vampir.


„Pusti pravog da uđe“, iako film natprirodnog, valjano služi kao podloga za psihosocijalnu i filozofsku analizu modernog društva gdje u moru egzistencijalnih problema obitava vanzemaljsko biće kao pokazatelj komešanja realnog i fantastičnog. I ne samo pokazatelj pomenutoga, već i dokaz da nam je često ono nadrealno, nevjerovatno i drugačije draže, bolje i da upravo ono postaje naša realnost, kao što je Oskaru postala vampirica Eli.


U ovom filmu nema strašnih scena, ali zasigurno ima atmosferičnih trenutaka koje gledaocu i ljubitelju ovakvog žanra ostaju u sjećanju. Najupečatljivija scena, ona koja na pravi način pokazuje jezivu gotičku ljepotu, a koja je ujedno i objašnjenje naslova fima jeste kada Eli nepozvana uđe u Oskarevu sobu. Ona tada počinje da plače krvave suze, jer se prema narodnom vjerovanju vampir nikada ne smije nepozvan primiti u dom.
Film se odlikuje gotičkom estetikom, zanimljivom pričom i besprijekornom, dječijom glumačkom ekipom, koja ovaj film čini još uzbudljivijim.


2010. godine će biti prikazana i američka verzija Let Me In, ali nju ne preporučujem nikome da pogleda jer je izuzetno loša. Savjetujem svima da prije filma pročitaju knjigu zato što je opširnija i sadrži detalje koji u filmu nijesu prikazani.
Ivana Prelević

No comments:

Post a Comment