5.24.2020

URBANI HOROR

Film: Blaženstvo (Bliss)
Režija: Džo Begos
Scenario: Džo Begos
Uloge: Dora Medison, Tru Kolins, Ris Vejkfild
Trajanje: 80 min
Proizvodnja: SAD, 2019.

Radnja filma prati Dejzi (Dora Medison) mladu slikarku čiji je život u potpunom haosu, naime pored toga što kasni sa izradom poručenih slika, kasni i sa plaćanjem kirije za stan jer nema dovoljno novca. Uzrok svemu ovome je droga. Na početku filma se pojavljuje i nova droga u gradu pod nazivom blis, na koju se Dejzi vrlo brzo navlači. Blis koliko remeti njen život toliko joj otvara horizonte ka kreativnosti. Blis je „mač sa dve oštrice“.

Begos je za mene potpuno nepoznat reditelj kojem je ovo treći horor film. Prva dva njegova filma: Oko uma (The Mind’s Eye, 2015.) i „Gotovo ljudski“ (Almost Human, 2013.) su prošli manje više nezapaženo ili su prošli veoma loše i kod kritike i kod publike. Ja sam za ovu priliku pogledao samo trejlere i izgledaju kao loše sklepani treševi.

horor film recenzija


Za razliku od prva dva „Blaženstvo“ je gledljiv i zabavan. Urbana atmosfera u kojoj se odigrava radnja uverljivo dočarava svet jedne nadrogirane haotične umetnice. Dejzi je u potpunosti samouverena i drčna osoba sa jasno zacrtanim ciljem koji je ustvari potpuno apstraktan. Ona kao da nema dodoir sa realnošću koja je okružuje već dok joj se život raspada ona tera po svome.

Njena najbolja drugarica Korti (Tru Kolins) pokušava da joj pronađe dodatni posao i zaradu, međutim od čitave te njene ideje na početku što dalje odmiče film shvatamo da neće biti ništa jer obe postaju obuzete blisom. 

horor film recenzija

Onog trenutnka kada blis počinje da preovladava u filmu boje koje su i do tada bile ljubičastih tonova postaju još intenzivnije i razbuktalije. Radnja postaje haotičnija, likovi doživljavaju svoje preobražaje. U filmu Gaspara Noe „Klimaks“ (Climax, 2018.) gledamo isti proces samo iz nešto realističnijeg ugla, kao nekog ko sve to posmatra sa strane, dok vas ovaj film u potpunosti uvlači u halucinogeno ludilo.

Da ne ispadne kako želim samo da hvalim film, moram da kažem da prolazeći kao gledalac zajedno sa Dejzi kroz sve ono kroz šta prolazi i ona, iščekivao sam kako će avantura da se završi. Na stranu što je film lepo snimljen, čemu svakako treba odati počast autoru, narativ u poslednjoj trećini kreće da se raspada. Kao da više ništa nije ni bitno samo da se što bolje i do kraja surovo pokaže dejstvo droge.

horor film recenzija

Svakako da je droga, odnosno blis pokretač horor elemenata, pošto bez toga film nije ništa drugo do urbana drama, međutim svi elementi urbane drame nestaju pred stupanjem elemenata koje donosi blis. Predostavljam da to možda nekom ni ne smeta, no ja sam samo želeo da se završi priča koja je počela, a završili smo halucinirajući.

Ako ste uživali u efektima filmu “Poljana u Engleskoj“ (A Field in England, 2013.) i prvih dvadesetak minuta filma „Ulazan u prazninu“ (Enter the Void, 2009.), onda će vam „Blaženstvo“ biti interesantan film. Međutim ni jednom od spomenutih ostvarenja „Blaženstvo“ nije dorastao. 

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment