7.29.2018

DOKUMENTARAC ILI PSEUDO-DOKUMENTARAC?

Film: Demonska kuća (Demon House)
Režija: Zek Bagans
Scenario: Zek Bagans
Uloge: Zek Bagans, Adam Albrant, Metju Morgidis
Trajanje: 111 min
Proizvodnja: SAD, 2018.

Na početku ovog filma imamo upozorenje o tome da je ovaj film o stvarnim ljudima, mestima i događajima koji su umešani u demonska posednuća, kao i to da demonolozi smatraju da demoni mogu da posednu nekoga kroz druge ljude, objekte i elektronske uređaje. Ovim se verovatno sugeriše da se samim gledanjem filma izlažete opasnosti da budete posednuti, samim tim je i čitanje ovog članka verovatno rizično. Upozoreni ste.


Ovaj film je navodno dokumentarac, koji se bavi čuvenim slučajem kuće Amonsovih, poznate još kao "Kuća 200 demona". U slučaju je reč o samohranoj majci Latoji Amons, koja živi sa svojom majkom i troje dece u kući u gradiću Geri u državi Indijana. Ukućani su, kako tvrde, bili svedoci raznih paranormalnih fenomena, uključujući neobične zvuke i glasove, ali i demonskog posednuća troje dece. Zvaničnici su sugerisali da je reč o masovnoj histeriji ili grupnim halucinacijama, koje su se sa majke prenele na decu, koja su potom delala u skladu sa njenim uverenjima o postojanju demonskog prisustva. 


Ali junaku naše priče ovo nije bilo dovoljno uverljivo. Na scenu stupa Zek Bagans, paranormalni istražitelj, koji je svoj kredibilitet gradio na Travel Channelovom serijalu "Kad duhovi napadaju" (Ghost Adventures, 2008.). Zek ima nastup nekoga ko se pesniči sa duhovima još pre jutanje kafe i izgled nekoga ko je učio kako da bude hardcore od rep-rok bendova iz sredine devedesetih. Ali ne brinite, kako samo kaže, Zak je agresivan samo prema zlim duhovima. U svakom slučaju, on je na tragu slučaja na kome je radio tri godine i koji ga je zamalo koštao života i razuma. Sve je počelo sa snom u kome mu se demon sa kozjom glavom pojavio u snu, što je naš junak shvatio kao zanmenje. Nakon toga je kupio ukletu kuću Amonsovih i počeo da dokumentuje paranormalne događaje tokom tri godine istraživanja iste.



Naravno, najfascinantnija činjenica u produkciji je to što nam je ovaj film ponuđen kao dokumentarac. Ali sa druge strane, isti je slučaj bio i sa "Vešticom iz Blera" (The Blair Witch Project, 1999.), što je sjajno uticalo na njegovu popularnost. Pokušajmo da razmotrimo film onda u dva konteksta: ako ga posmatramo kao neko ko veruje u paranormalne fenomene, prati "Drevne vanzemaljce" (Ancient Aliens, 2009.), čita "Treće oko" i nije zaspao gledajući "Paranormalnu aktivnost" (Paranormal Activity, 2007.), mislim da će mu ovaj film biti fascinantan. Za razliku od mnogih dokumentovanja događaja ove vrste, ovde je snimak uvek jasan, paranormalni momenti su lepo uhvaćeni, iako malobrojni, a sve je prožeto ljudskom dramom u kojoj ima pokušaja samoubistva uzrokovanim demonima, pa čak i ubistava povezanih sa slučajem. U svakom slučaju, smatram da će verniku dati dokazi biti dovoljni i neoborivi.


Sa druge strane, ima li ovaj film da ponudi nešto skeptiku? Kao nekoga ko je neupućen u rad Zeka Bagansa, iznenadile su me produkcijske vrednosti filma. Film lepo kombinuje atraktivno snimljene inserte u kojima su dramatizovani događaji iz izjava očevidaca sa stvarnim lokacijama koje su snimane u dokumentarističkom stilu, ručnim kamerama i kamerama za nadzor. Film je lepo montiran i uspeva da održi suspens u velikom broju scena. Kroz čitav film se provlači svojevrstan narativ u kome se Zak suočava sa rogatim demonom, tako da je dovoljno interesantan da drži pažnju. Po mom mišljenju, dobar dokumentarac je onaj koji uspe da vas zainteresuje za temu koja vas inače ne bi interesovala. U tom smislu, mislim da je "Demonska kuća" obavila taj posao, čak i ako je ne smatrate dokumentarcem. Nije mi bilo dosadno, ako ni zbog čega drugog, onda zbog teatralnog i urnebesnog nastupa autora i protagoniste filma.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment