10.30.2017

VELIKA OČEKIVANJA, MALI REZULTAT

Film: Sumpor (Brimstone)
Režija: Martin Kulhoven
Scenario: Martin Kulhoven
Uloge: Karla Juri, Gaj Pirs, Kit Harington
Trajanje: 148 min
Proizvodnja: Holandija/Francuska/Nemačka/Belgija/Švedska/V.Britanija/SAD, 2016.

Radnja filma prati Elizabetu (Karla Juri), babicu u malom selu Nove Engleske koja se služi znakovnim jezikom jer nema moć govora. Ona živi sa mužem Ilajem, njegovim sinom iz prvog braka i ćerkom. Kroz četiri poglavlja, otkrivamo sudbinu protagonistkinje, retrospektivnim putem vraćajući se u njenu daleku prošlost. Elizabetin progonitelj Velečasni (Gaj Pirs), misteriozni sveštenik koji se pojavljuje u selu, dolazi kako sam kaže da je kazni gde otpočinje zaplet koji nas vodi u prošlost.



Prva tri poglavlja su poređana unazad, tako da sve one nejasnoće i pitanja (Ko? Šta? Gde? Otkud?) rasvetljava ova vožnja unazad, da bi se u četvrtom poglavlju vratili tamo gde se završi prvo kako bi se priča privela kraju. Prva dva poglavlja su izuzetno zanimljiva i intrigantna, što ovaj film ne čini toliko misterijom koliko misterioznim sam narativ, dok kada se negde u četvrtom činu sve polako složi u jedan mozaik ne dobijemo ne znam kakvo otkrovenje već sao neki morbidni čin, arhetip i opšte mesto. Zapravo ništa originalno što bi isplatilo čekanje. A sama završnica je krajnje dosadna i predvidiva da sam samo jedva čekao da se završi.


Lepo kostimi, fotografija, autentični dijalozi i duh vremena, kao i mozaički retrospektivni narativ su sjajni, međutim samo mesto odnosno sadržina filma nisu ništa posebno. Premda se ovde radi o jednom nežanrovskom hororu ukoliko je ovo uopšte horor, više bi se moglo reći da je morbidna drama koja da ne grešim dušu radi svoj posao kao takva. Bilo mi je zaista mučno i teskobno da posmatram sudbinu protagonistkinje koja je u neprestanom bekstvu od svog progonitelja i koji je uvek iznova pronađe. Najmučniji aspekt jeste upravo uspeh koji postiže antagonista u svojim namerama.


Film u sebi ima dosta gora, scena mrtvih životinja, mrtvih novorođenčadi - doduše ne baš u punom kadru, međutim, određene nasilne scene nisu eksplicitne. Velečasni, koji predstavlja psihopatu nije previše originalan, čak dva puta ubije na isti način, a všie puta ponavlja svoje sadističke nagone. Sve u svemu dosta mučan i dugačak film bez neke prevelike i važne teme u sebi koja nije ispričana već negde na bolji način.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment