2.12.2017

ZOMBI FILM GODINE

Film: Posebna (The Girl With All the GIfts)

Režija: Kolm Mekarti
Scenario: Majk Keri
Uloge: Džema Arterton, Senija Nanua, Glen Klouz 
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: SAD/Velika Britanija, 2015.

Od nekoliko zombi horora prošle godine koji su ugledali svetlost dana, film „Posebna“ (Girl with all the gifts, 2016.) definitivno donosi osveženje u ovaj popularni podžanr. Ovo ostvarenje Kolma Mekartija po romanu Majka Kerija se našlo na drugom mestu najboljih horora naše liste za prethodnu godinu. Ovaj film nema dramaturšku matricu poput većine zombi filmova u kojima se u relativno mirnom građanskom svetu desi najezda gladnih zombija. Gledalac je odmah bačen u neku post-apokaliptičnu izolovanu naučnu bazu okruženu hordama zombija koji već ko zna koliko dugo haraju svetom. Na samom početku niste svesni da gledate zombi film. Prva ritmema filma izuzetno dobro režirana i misteriozna do krajnjih granica intigantnosti kada se razotkrije tematski okvir pretvara se u pravu post-apokaliptičnu avanturu sa mnoštvom preokreta, humora i akcionih scena. Likovi i svet u kojem se nalaze, napisani su dovoljno složeno da svaki stereotip inovira na svom planu.


Radnja otpočinje u vojnoj bazi-laboratoriji negde u post-apokaliptičnom okruženju gde se vrše istraživanja na novootkrivenim organizmima koji su zaraženi istim zombi virusom, samo im je mozak u funkcionalnom stanju. Kontraverzna činjenica koja film čini intrigantnijim jeste da su ti organizmi deca. Glavna junakinja filma, Melani jeste upravo devojčica iz pomenute baze koja igrom slučaja nakon što bazu preplave zombiji, završi sa nekoliko preživelih.



Pažnja, slede spojleri:

Jedna od najzanimljivijih stvari filma jeste model zombija koji se u njemu pojavljuje, odnosno mutiranog virusa koji se manifestuje kao gljivično oboljenje u svojim različitim stadijumima. Tako jedna evolutivna faza zaražene pretvara u gladne životinje, druga u otrovno rastinje, a treća u organizme sa intelektom kao što je Melani. 


Definitivno ovo je ujedno film za sve ljubitelje zombi horora i post-apokalipse, međutim ja bih ga preporučio mnogo široj publici jer u sebi nosi neku posebnu harizmu zabave ali i mnogobrojnih društvenih i egzistencijalističkih pitanja.

Nenad Lančuški

2 comments:

  1. Ove godine ovo je tek treći zombi film, nakon azijskih Train to Busan i I am a Hero. Koja su to društvena i egzistencijalistička pitanja koja su pokrenuta? Djeluje kao da čim vidimo zombije odma se pojavi Romerova konceptualizacija. Neću više da kritikujem, ali ako su neka pitanja pokrenuta bilo bi lijepo da čujemo koja su to pitanja, a ne da nešto što je ovlaš dotaknuto, površno i polusvareno u filmu predstavljamo kao zrelu društvenu misao, i to bez obrazloženja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iybegavamo spoilere u recenzijama, ali posvetićemo više prostora analizi ovih i sličnih pitanja u zombi filmovima u jednom od sledećih članaka. Ukratko dopao nam se ekološki podtekst koji skreće pažnju na to da je čovečanstvo bitno jedino čoveku, ako se izmestimo iz te egoističke pozicije možemo uvideti da će svet nastaviti sa nama ili bez nas. Sem toga nije tek treći, prošle godine smo imali i Pride and Prejudice and Zombies, novi Resident Evil, Viral i more zombi filmova b-produkcije.

      Delete