6.19.2022

FILM KOJI SMO PROPUSTILI

Film: Kuća noćnih mora (The Night House)
Režija: Dejvid Brukner
Scenario: Ben Kolins, Luk Pjotrovski
Uloge: Rebeka Hol, Sara Goldberg, Vundi Kurts-Hal
Produkcija: SAD/UK, 2021.
Trajanje: 107 min

Sigurno bismo mogli napraviti jednu listu filmova koje smo u prethodnih nekoliko godina propustili da pogledamo i prokomentarišemo i što je najvažnije preporučimo svima da učine isto. Nedavno smo kod nas na blogu imali nekoliko tekstova koji su vodili čitaoce i ljubitelje horor žanrana put oko sveta, gde je bilo reči upravo o ovakvim remek-delima. Međutim posle gledanja filma „Kuća noćnih mora“ počinjem da verujem da bi jedna takva lista mogla da bude i mnogo duža.

U ovom filmu nema nekih velikih imena žanra, ali u isto vreme kada pogledate biografije scenarista, reditelja i glumaca, možete da vidite da svi imaju već iskustva sa hororom. Pored toga, sve su to filmski autori mlađe generacije, što će reći da je pred njima nekakva karijera koja sudeći po ovom filmu može da bude izuzetno uspešna.


Kuća noćnih mora“ prikazana je prvi put na Sundance festivalu 2020. godine, a u bioskopima se našla u avgustu 2021. Ovo je jedan od filmova koji, barem prema mom ukusu zaslužuje visoku poziciju na listi najboljih filmova koji su izašli prošle godine. Film nije prošao nezapažen na zapadu, što govori u prilog da ga je kritika nahvalila, a da je na Box office-u zaradio više od 15 miliona dolara, što je retkost za jedan klasičan horor film.

Radnja je smeštena u kuću pored jezera, koju je arhitekta Oven (Evan Džonikajt) samostalno konstruisao i napravio. Nakon Ovenovog samoubistva u kući ostaje da živi njegova supruga Bet (Rebeka Hol) suočavajući se sa misterijom njegovog odlaska. Bet vrlo brzo saznaje za stvari koje nije imala pojma da je Oven radio, dok se uporedo sa time u kući tokom noći počinju dešavati paranormalne stvari.

 

U početku Bet misli da Oven želi da joj se obrati iz onog sveta, međutim što dublje bude otkrivala stvari o svom suprugu misterija će je voditi u tajne same kuće koju je on sagradio i u tamu ljudskog uma.

Do danas je snimljeno mnogo filmova o duhovima u kući, ukletim kućama, mrtvima koji žele nešto da nam kažu kako bi nas zaštitili ili kako bi nas uvukli na onu stranu, na stranu smrti. „Kuća noćnih mora“ suštinski je film o duhovima u kući, koju prati misterija, međutim ono do čega nas vodi ova misterija nije ništa to ste već sto puta videli u sličnim filmovima. Možda ćete ako ste iskusni horor fan i samo pretpostaviti u kojem pravcu se odvija radnja, ali bez obzira na to film će biti napet i neizvestan do samog kraja.

Tematski ovo je psihološki horor poput „Babaduka“ (Babadook, 2014). Glavna protagonistkinja koju tumači Rebeka Hal je svoju ulogu vrhunski iznela, premda je njen lik, kao i ostali likovi, živo i uverljivo napisan bez ustaljenih stereotipa. Tokom gledanja filma imate zaista utisak da su to stvarni ljudi, a ne već poznate marionete-lutke kojima se služio već neki reditelj i koje ćete opet gledati u nekom novom sličnom filmu. 

 

Dijalozi su iskreni i interesantni. Neusiljeni, a opet ne ni previše šturi i kratki.

Način na koji je prikazano ono što preti Bet, a to je sama smrt koja se uvukla u njen život posle Ovenovog samoubistva, prikazana je kao sveprisutno ništavilo. Autori ovog filma su upravo uspeli da na vizuelan način predstave odsustvo.

Dugo nisam gledao ovako složen i kompletan horor film. Iz sveg srca ga preporučujem svim ljubiteljima žanra, a i onima koji to nisu, s tim da moram napomenuti da posle ovakvih filmova su moguće noćne more i prikaze onima koji ih inače imaju posle gledanja horora. 

Nenad Lančuški 

No comments:

Post a Comment