4.11.2022

PORODICA JE NAJSTRAŠNIJA STVAR NA SVETU

Film: Ti nisi moja majka (You Are Not My Mother)
Režija: Kejt Dolan
Scenario: Kejt Dolan
Uloge: Hejzel Dup, Kerolin Braken, Paul Rid
Trajanje: 93 min
Produkcija: Irska, 2022.

Film je premijerno prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu 2021. preko strima gde je i osvojio nagradu publike za najbolji film. Ovaj psihološki horor debitantsko je autorsko delo Kejt Dolan koja je u kompletu uradila scenario i režiju. Na box office-u mu je zarada bila više nego očekivana s obzirom da se radi o nekomercijalnom filmu napravljenom za horor sladokusce.

Radnja je u suštini vrlo generična, kao u mnogim već poznatim horor filmovima. Dakle, malo mesto u kojem se svi poznaju i gde se ispod površine usporenih društvenim zbivanja kriju tajne. Šer (Hejzel Dup) je tinejdžerka čija majka Angela (Kerolin Braken) pati od kliničke depresije. Jednom prilikom dok je Angela vozila Šer u školu izbila je svađa između njih dve, nakon čega se majka nije vratila kući. Tek nakon dužeg perioda Angela se pojavljuje potpuno drugačija. Tada polako počinju da se otkrivaju porodične tajne. 
 

Najveći problem je što se nikako ne razotkrije do kraja koje su to zapravo tajne, odnosno sve te nabacane skrivene ideje koje se podlo pomaljaju izmeđi replika likova ne dobijaju svoju aktualizaciju i razrešenje.

„Porodica je najstrašnija stvar na svetu“ jedna je od replika koju izgovara Šerina drugarica Suzan (Džordan Džons) dok njih dve duvaju, aludirajući na kompleksne odnose u njihovim porodicama.

Inače Suzan je devojčica iz razreda koja do jednog trenutka biva vođa bande devojčica koje maltretiraju i zlostavljaju Šer. Ali nakon jednog razgovora sa svojim ocem od kejeg gledalac ima uvid samo u to da joj on kaže kako ne treba više da se viđa sa Šer, Suzan promeni svoju perspektivu i počne da joj se pribliava. Zašto je to tako, gledalac nikada ne saznaje do kraja.
 

 Sa druge strane možemo da pretpostavimo da joj se Suzan približava jer počinje da oseća empatiju zbog neke vrste deljenja zajedničke sudbine unutar njihovih toksičnih porodica.

Ovu psihološki elementi su već sto puta viđeni u hororima, čak u poslednjoj deceniji vrlo su česta pojama. Mađutim ono zbog čega ovaj film nije loše pogledati jeste sjajna gluma, pre svega Keroln Braker, ali i ostalih likova, a pored toga i jezovita rediteljska rešenja da se prikaže paranormalnost.
 
Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment