6.27.2021

KRIZA IDENTITETA

Film: Pogrešno skretanje (Wrong Turn)
Režija: Majk P. Nelson
Scenario: Alen B. Mekelroj
Uloge: Šarlot Vega, Metju Modin, Adejn Bredli
Trajanje: 109 min
Proizvodnja: SAD/Velika Britanija/Nemačka, 2021.

Dok se ceo svet uspešno pretvara da se pandemija nije desila, polako nam se vraćaju i naslovi koji su odgođeni dok kriza ne prođe. Ali dok čekamo da se “teškaši” pojave, u međuvremenu se moramo zadovoljiti sporadičnim manje spektakularnim naslovima. Ovi naslovi su meni mnogo uzbudljiviji, jer zbog relativno niskih očekivanja vrlo često prijatno iznenade

Na mojoj listi gledanja za ovu nedelju bili su švedski survival horor “Crvena tačka” (Red Dot, 2021.), psihološki horor “Strah od kiše” (Fear of Rain, 2021.) i reboot kultnog serijala “Pogrešno skretanje”. 

Prvi film me je zaintrigirao trailer-om, koji nam predstavlja mladi bračni par sa problemima zbog kojih odlazi na sever Švedske da bi osvežio svoju vezu. Sve ide po planu dok ne primete crvenu tačku na svom šatoru koja signalizira snajperistu koji počinje da ih progoni po ledenoj pustari.“Crvena tačka” Alena Darborga je solidno ostvarenje, ali koje u nekim trenucima pomalo deluje kao da je autor imao par dobrih ideja na koje se fokusirao, a ostatak filma deluje pomalo nedorađeno. Ukratko, vredi baciti pogled, ako želite da ubijete sat i po vremena.

“Strah od kiše” je produkcijski izlet u svet horora medijske kuće Buzzfeed, i tačno je onakvog kvaliteta koji bi očekivali ako ste bili izloženi njihovim sadržajima. Nema ničega previše lošeg u ovom filmu, ali ni naročito dobrog. Ovo je film za trinaestogodišnjake koji će se oduševiti načinom na koji je predstavljena šizofrenija glavne junakinje, i preokretima viđenim još u Hičkokovim filmovima. Ako biste naleteli na njega prebacujući kanale na TV-u, verovatno biste se zadržali da vidite o čemu se tu radi. 


Ono što me je prijatno iznenadilo je poslednji film, koji je na papiru tip horor filma koji bih aktivno izbegavao. Prvo, ovaj film je, baziran već na derivativnoj premisi, koristeći ideju već viđenu u “Teksaškom masakru motornom testerom” (The Texas Chainsaw Massacre, 1974.) i u “Brda imaju oči” (The Hills Have Eyes, 1977.), naštancao šest nastavaka, od kojih su svi sem prvog otišli straight to DVD, što svedoči o njihovom kvalitetu. Drugo, ovo je reboot filma koji već u startu nije ponudio ništa naročito novo, a sada krećemo od početka. Ili sam bar tako mislio.

Najveća misterija je upravo to što ovaj film nosi ime originala iz 2003. godine, jer nema nijednu dodirnu tačku sa serijalom. Glavni junaci su potpuno novi, kao i antagonisti. Što je, bar po mom mišljenju više nego dobra stvar. Fanovi serijala se verovatno neće složiti. 


Scenario filma je pisao scenarista originala, Alan B. Mekelroj, kome je ovo drugi dugometražni film, nakon postapokaliptičnog survival horora “Domaćini” (The Domestics, 2018.). Naš svet se dosta promenio od vremena kada je originalno “Pogrešno skretanje” bilo aktuelno, i autori to reflektuju kroz postavu protagonista. Grupa mladih milenijalaca, raznovrsnih boja kože i seksualnih opredeljenja dolaze u ruralnu Virdžiniju, gde su viđeni kao grupa hipstera koji nisu radili pravi posao dana u svom životu (ako vas posmatraju ovako, onda ste vi publika ovog filma). Film se na kratko osvrće i komenatriše percepciju koju starije generacije imaju prema milenijalcima kao “nesposobnoj generaciji”, čime i postavlja glavnu temu filma kroz kulturološki konflikt.

Naši mladi junaci ovoga puta neće biti suprotstavljeni degenerisanim kanibalima oličenim u porodici Hiliker, nego misterioznoj komuni po imenu “Zadužbina”, skrivenoj u nedostupnim Apalačkim planinama. “Zadužbina” je nastala kao odgovor na konflikt američkog građanskog rata, koji su njeni članovi videli kao varvarski sukob, i zato su se povukli da bi izgradili bolji svet. A taj svet su spremni da brane po svaku cenu. 


Naši junaci predstavljaju pozitivne vrednosti našeg sveta, oni se bore za održivi razvoj, zdravlje drugih, lična prava i slobode, ali sve to nije dovoljno u svetu u kome i dalje peovladavaju patnja i nepravda, zbog čega će metaforično i doslovno biti osuđeni od strane “Zadužbine”.

Da ne bih otkrio previše, zaustaviću se ovde. Moram priznati da su mi moje predrasude dosta pokvarile ovaj film, jer sam prvi čin filma očekivao da ću ponovo sresti kanibale i da ću preostali sat filma gledati slasher koji sam video već hiljadu puta. Nakon što su mi se utisci slegli, shvatio sam da bih imao mnogo bolji utisak da nisam naveden da treba da očekujem “Pogrešno skretanje”.

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment