12.20.2020

PRAZNICI NAM STIŽU

Film: Noći pre Božića (The Nights Before Christmas)
Režija: Paul Tanter
Scenario: Sajmon Filips, Paul Tanter
Uloge: Sajla de Ged, Sajmon Filips, Kejt Šroder
Proizvodnja: SAD, 2019.
Trajanje: 103 min

Praznici nam stižu! Pa bi u tom duhu valjalo i preporučiti nešto za ljubitelje horora i praznične idile odjednom. Ovakvi filmovi u velikoj većini slučajeva budu srednje očajni ili barem prosečni. Naravno nije uvek to slučaj. Moram da spomenem kultni horor-slešer iz 1974. „Crni Božić“ (Black Christmas, 1974.) koji je možda i jedan od najboljih slešera ’70-ih godina, a sigurno i jedan od najboljih praznični horor filmova.

Ako je ovaj klasik najbolji, verovatno je onda najpoznatiji praznični horor „Krampus“ (Krampus, 2015.). Ovaj film ide više na komične elemente i uspešno ih kombinuje sa hororom. Više je zabavan nego strašan, ali zar nije to upravo ono što nam i treba za praznike?

 
Ove godine sam naleteo na tri interesantna praznična horor filma, Loža (The Lodge, 2019.), „Mrtvi decembar“ (Deathcember,2019.) i „Noći pre Božića“ o kojem sam odlučio i da napišem nešto više. Međutim i druga dva filma da ih ne zapostavimo su vrlo interesantni, naročito „Mrtvi decembar“ koji se ustvari sastoji iz 24 kratka horor filma iz različitih krajeva sveta objedinjeni u ovaj omnibus kanadske produkcije.

Ima tu svega i svačega, od horor-komedije, treša do apstraktnih kratkih umetničkih formi. Sve u svemu mislim da vredi odvojiti vreme za ovo dvoipočasovno putovanje svetom.

Dok je „Loža“ više jedan ozbiljniji horor film za ljubitelje misterije smeštene u izolovanu kuću. Svakako da „Loža“ zaslužuje možda i jednu recenziju koja će biti posvećena samo njemu, ali biće prilike i za to.
 
 
Ovaj put je reč o krvavom slešeru sa elementima komedije, izuzetnim obrtima, treš epizodama i iščekivano dobrim krajem. Uporedio bih ga najpre sa prošlogodišnjim filmom „Spremna ili ne“ (Ready or not, 2019.) ali sa manje interesantnom početnom situacijom.

Gospodin i Gospođa Klaus (Sajla de God i Sajmon Filips) su begunci sa psihijatrije koji imaju svoj plan i listu koga treba da smaknu. Obučeni su u kostime Deda Mraza i Baba Mrazice i haraju jednim malim gradom nadomak Nju Jorka. Zaplet počinje kada im u trag uđe agent FBI-a Natalija Parker (Kejt Šroder).

Ovaj film je sequel horora „Bilo jednom za Božić“ (Once Opon A Time At Christmas, 2017.) i obišao je tokom prethodne godine nekoliko festivala, međutim nije uspeo da se dokopa ni jedne nagrade. Takođe američka kritika ga uopšte nije ispratila, niti je uspeo da povrati uloženi novac. Bez obzira na mali budžet film izgleda dosta kvalitetno što je predpostavljam zasluga reditelja iako je gluma sa izuzetkom Sajle de Ged u suštini loša.
 
 
Najjača karika pored spomenute Sajle, koja tumači gospođu Klaus i koja igra svoju ulogu psihopate Baba Mrazice u stilu najnapetije Harli Kvin, jeste tok radnje i narativa koji perfidno razotkriva motive njihovih ubistava i povezuje prošlost likova sa akcijama u sadašnosti.

Komični elementi su FBI agenti. Svi su jednostavno glupi do imbecilnosti. Spašena je jedino protagonistkinja Natalija, mada ne baš sasvim. Ali za takve detalje vam ostavljam samo gledanje filma.

Sve u svemu, praznici nam stižu, a kovidno je stanje i neće biti velikih dočeka Nove godine, ali zato organizacija filmskog maratona zvuči kao dobra ideja!

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment