10.21.2018

OD STRAHA DO SUZA


Serija: Posednuće kuće Hil (The Haunting of Hill House)
Kreator: Majkl Flanegen
Uloge: Karla Guđino, Mikel Hajsmen, Viktorija Pedreti
Trajanje: 50 min (10 epizoda)
Proizvodnja: SAD, 2018.

Nakon prošlogodišnje uspešne adaptacije Kingovog romana u Netfliksovoj produkciji „Džeraldova igra“ (Geralds game, 2017.), Majkl Flanegen o kojem ne bih ovaj put mnogo govorio s obzirom da smo ranije posvetili jedan tekst njegovom stvaralaštvu, uspešno je režirao novu seriju prema istoimenom romanu s polovine prošlog veka. Reč je o knjizi „Posednuće kuće Hil“ Širli Džekson iz 1959. koji je Stiven King okarakterisao kao jedan od najvažnijih horor romana XX veka. Ovo delo ima svoje dve filmske adaptacije, jednu vrlo kvalitetnu iz 1963. „Posednuće“ (The Haunting) ali budžetski neisplativu jer u ono vreme nije uspela da povrati uloženi novac i jednu prilično lošu ali isplativu iz 1999. koja ujedno važi i za rimejk prve. Dakle, reč je o serijskoj adaptaciji jednog prilično uticajnog romana američke gotske književnosti koji na više nivoa govori o strahovima, koheziji porodičnog života i njegovim konfrontacijama u netrpeljivost i potrebu za ponovnim proživljavanjem traume iz prošlosti. 



Svet duhova u ovoj priči nije ništa drugo do prihvatanje sveta iluzije kako bi realnost ponovo imala smilsa, jer svaka iluzija postaje stvarna onog trenutka kada u nju poverujemo, onda je ona naš blagoslov. Ako pak ne verujemo u nju ona ne gubi na postojanju već postaje naše progonstvo, a realnost prestaje da postoji. 

Jedna linija narativa prati sedmočlanu porodicu Krejn u vreme kada borave u ukletoj kući, dok druga linija prati istu porodicu više od dve decenije kasnije. Olivija (Karla Guđino)  i Hju (Timoti Haton), majka i otac bave se arhitekturom i građavinarstom i neprestano se sele iz jedne kuće u drugu s namerom da jednog dana izgrade sebi „večnu kuću“ u kojoj će provesti ostatak života. Na ovaj način se doseljavaju sa svojih petoro dece i u kuću za koju kruže glasine da je ukleta. Dok sa jedne strane pratimo razvoj događaja u kući gde njihova deca odrastaju okruženi utvarama i nadprirodnim pojavama zavijenim velom misterije, uporedo serija prikazuje i ove mališane kao odrasle ljude na koje su događaju iz prošlosti ostvarili velik uticaj i kreirali njihove ličnosti. Jedna novonastala tragedija će ih ponovo okupiti i pokrenuti ponovno proživljavanje iskustva iz detinjstva.


Serija se žanrovski kreće od horora do drame, a stilski od užasa do sentimentalnosti koju nosi svaka porodična tragedija. Flanegen je zanatski gotovo besprekorno obavio posao reditelja uz svu pomoć tima scenarista i ko-scenarista. Prvih pet epizoda prati svako od petoro dece ponaosob gde upoznajemo njihove pojedinačne priče, dok se u šestoj ogleda glavni presek njihove porodične traume. Ova epizoda, šesta po redu, ima u sebi sve prethodne i sve buduće, snimljena u svega nekoliko kadrova gde se kamera ponaša kao u filmu „Ćovek-ptica“ (Birdman, 2014.). Nakon toga počinje kulminacija radnje koja se završava u desetoj epizodi sa konačnim finalnim raspletom koji u sebi nosi katarzu. Ovo Netfliksovo i Flanegenovo ostvarenje nikako ne biste smeli da propustite. 

Nenad Lanšuški 

No comments:

Post a Comment