6.10.2018

NOVO NA JELOVNIKU


Serija: Dijeta iz Santa Klarite (Santa Clarita Diet, sezona 1)
Kreator: Viktor Fresko
Uloge: Dru Barimor, Timoti Olifant, Liv Hjuson
Trajanje: 10 epizoda, 30 min
Proizvodnja: SAD, 2017.

Leto je tu, što znači da treba da se zabavljate i do nekoliko puta više nego obično, a ako ste fan horora to onda znači da ne smete propustiti ovu odličnu Netfliksovu horor-komediju u formi porodičnog sitkoma: Dijeta iz Santa Klarite (Santa Clarita Diet, 2017. -). Serija do sada ima dve sezone i ovih dana kako čujem odobrena je i treća.
 

Tvorac serije, Viktor Fresko smestio je u radnju serije u porodični dom tročlane porodice u kalifronijskom predgrađu Santa Klarita. Šila i Džoel Hamond, koje tumače odlični Dru Barimor i Timoti Olifant su bračni par koji istovremeno timski rade i kao agenati za nekretnine. Njihovu kćerku Ebi tumači talentovana australiska glumica i scenografkinja Liv Hjuson. Oni žive svoje osrednje živote u predgrađu sa obe strane okruženi komšijama koji su predstavnici reda i zakona. Na jednoj strani je okružni šerif na drugoj policajac lokalne policijke stanice. Ovo dobija na značaju kada životi porodice Hamond naglo krenu u neočekivanom pravcu nakon što Šila u toku pokazivanja jedne kuće klijentima pod dramatičnim okolnostima umre i probudi se sa željom za ljudskim mesom. Od tog ternutka njem muž Džoel sa užasom i beskrajnom ljubavlju istovremeno pokušava da se navikne na svoj novi život i pronađe odgovore i potencijalno lek za novonastalu situaciju, dok Šila počinje da živi neopterećena konvencijama koje moralno i na druge načine sputavaju ostali živi svet. Novonastalo stanje se odražava i na komšluk, a vrlo brzo i njihova ćerka Ebi saznaje istinu o izmenjenim okolnotima u svom domu i cela porodica nalazi se pred nizom izazova od kojih je nov jelovnik samo početak.


Serija je napisana intelignetno i duhovito sa namerom da ne bude više od bilo kog sitkoma i vešto varira temu bračnih i porodičnih odnosa u dramatično izmenjenim okolnostima koje doprinose tome da se svakodnevne meusobne sitne svađe bračnih partnera ili roditelja i dece dodtno dramatizuju iz perspektive užasnog i apsrudnog u kojima se svi nalaze. Glumačka ekipa na visini je zadatka i potpuno nepretenciozno, ali uspešno dočararava spektar emocia od komedije do porodične drame i kriminalističke misterije sa kojima se likovi u seriji nose i izlaze na kraj. 


Ja sam pogledala do sad prvu sezonu i žurim da gledam drugu tako da neću dužiti sa člankom. Mogu samo reći da ćete seriju verovatno morati da pogledate u dahu i nadam se da ćete uživati bar pola kao ja. Istinski zabavan, na trenutke strašan, na trenutke odvratan i krvav pun iznutrica porodični život u predgrađu nikad nije bio tako uzbudljiv i napet još od Visterije lejn. Uživala sam u svim peripetijama i preokretima u toku sezone u svim detaljima koje Fresko ne zaboravlja nego ih sve otplaćuje u pravom trenutku kad je posle scena apsurnog nasilja potrebno razbiti napetost osmehom ili ponekim romantičnim momentom sa koji izmami "owwww". A posebna poslastica je i to što su za radnju u celoj prvoj sezoni od izuzetnog značaja koliko drevni, toliko i savremeni Srbi. Sad ne možete da ne gledate! Toplo preporučujem!

Nina Stefanija Blažević

No comments:

Post a Comment