4.29.2018

BLEDUNJAVO I MLAKO

Film: Zver (Wildling)
Režija: Fritz Bohm
Scenario: Fritz Bohm, Florian Eder
Uloge: Bel Pauli, Liv Tajler, Brad Durif
Trajanje: 92 min
Proizvodnja: SAD, 2018.

Film „Zver“ debitantski je projekat Fritza Bohma i ako bismo ga posmatrali u tom kontekstu treba reći da ovaj autor ima potencijala da se razvija. Koncept i radnja nisu originalni, ali postoji doza autentičnosti kojom su izvedeni. Iako mu specijalni efekti nisu jača strana, stilski film obiluje mračnim atributima romaneskne građe. Da ne preterujemo, sve to pomalo bledunjavo i mlako uz lošu montažu podseća na mešavinu „Sumraka“ (Twilight, 2008) i „Mame“ (Mama, 2013.) sa budžetom od 2000 dolara kojim je verovatno plaćen angažman Liv Tajler, a koja je svojim terapeutskim glasom samo rutinski izgovarala replike besprekorno moralne i pravedne policajke



Radnja prati devojčicu Anu koja odrasta sa svojim ocem u zabačenoj kući usred šume. Otac joj svako veče priča o divljanima koji žive u šumi i surovosti spoljašnjeg sveta kako bi je ubedio da u njega nikad ne kroči. Jednog dana nju i njenog oca pronalazi policija i tako Ana, sada već tinejdžerka, prvi put dolazi u dodir sa društvenim životom, otkivajući svoju pravu mračnu prirodu.



Najjaća karika filma je misterija koju krije protagonistkinja u sebi, kao i način na koji ona pokušava da se uklopi u spoljašnji svet, što negde čini prolog i prvi čin filma koji su veoma dobro napućeni tenzijom. Nakon što se otkrije priroda Aninog bića koja pred nju postavlja veliki izazov, kako da se nosi sa svojim nagonima, film polako ulazi u dosadne klišee gubi na snazi i postaje predvidiv. Tematski film govori o prognanim bićima koja u nekom smislu stoje s one strane dobra i zla, koja sama po sebi ne poseduju znanje o ova dva moralna načela već ih je ljudski rod tako okarakterisao s obzirom na njihov vlastiti odnos sa tim bićima. Film „Zver“ je gledljiv ako izuzmemo specijalne efekte koji to nisu, neće puno propustiti i ako ga preskočite ali svakako možemo od Bohma da očekujemo zanimljivih stvari u budućnosti. 

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment