2.25.2018

EPOPEJA GOSPODARA PAKLA

Film: Gospodar pakla: Presuda (Hellraiser: Judgment)
Režija: Geri Dž. Tuniklif
Scenario: Geri Dž. Tuniklif
Uloge: Dejmon Karni, Rendi Vejn, Aleksandra Heris
Trajanje: 81 min
Proizvodnja: SAD, 2018.

"Gospodar pakla” (Hellraiser, 1987.) je za svojih tridesetak godina postojanja, prošao kroz svakojaka mrcvarenja i dobio status ukletog serijala. Prvi nastavak je bio slučajni hit, koji je na budžetu od 900 000 američkih dolara zaradio gotovo 15 000 000 samo u Americi i Kanadi. Baziran na romanu Klajva Barkera, koji je sredinom osamdesetih godina XX veka bio na vrhuncu svoje slave, i režiran od strane ovog pisca, prvi film serijala je stvorio i jednog od najikoničnijeg likova horor žanra – čuvenog Pinheda, iako on u ovom filmu ima veoma minornu ulogu.



Na žalost, već sledeći nastavak “Gospodari pakla 2: Glasnik iz pakla” (Hellbound: Hellraiser II, 1988.) reditelja Toni Randela nije uspeo da ponovi uspeh originala, a treći nastavak “Gospodari pakla 3: Pakao na zemlji” (Hellraiser III: Hell on Earth, 1992.) u režiji Entonija Hikoksa je bio toliko loša da je zacementirao sudbinu serijala, jer nakon njega do danas nijedan nastavak nije dobio bioskopsku distribuciju. Naravno, to nije zaustavilo Dimension Films da svakih nekoliko godina izbaci novi direct to video film, da bi ispunio svoju ugovornu obavezu i zadržao legalna prava na serijal. Iako ovaj serijal čak i danas ima solidnu bazu fanova, Dimension im je 30 godina servirao poluproizvode očajnog kvaliteta. Često ovi filmovi nisu ni trebali da imaju veze sa serijalom, nego su bili scenariji koje bi Dimension Films pokupio sa raznih strana i onda ugradio u njih Pinheda, cenobite ili neki drugi delić Barkerove mitologije, samo da bi opravdao naziv filma.


I tako je nastalo čak sedam nastavaka progresivno lošijeg kvaliteta, sve dok uporni Tuniklif nije dobio svoju šansu da zasija. Tuniklif, veliki obožavalac serijala i izvornog materijala, radio je na serijalu kostime i specijalne efekte još od trećeg nastavka, i prvi put je dobio šansu da proširi svoj uticaj na serijal sa devetim nastavkom - “Gospodari pakla 9: Otkrovenje” (Hellraiser: Revelations, 2011.), na kome je radio kao scenarista. Na žalost, iako je više u duhu originala od prethodnika, ovo je jedan od najgorih nastavaka serijala, a Tuniklif je krivio odluke reditelja i producenata. Ali Tuniklif nije nameravao da odustane, i na sve načine je pokušavao da progura svoj scenario za svojevrstan nezvanični reboot serijala, i kako se približavao trenutak da Dimension Films obnovi svoju ugovornu obavezu, šanse da mladi reditelj dobije svoju stolicu postajale su sve realnije.



Tuniklif je odlučio da se drži konvencija uspostavljenih serialom, u koje je suptilno uneo svoje ideje. Priča prati troje detektiva koji love sadističkog psihopatu koji se predstavlja kao Preceptor, i koji ubija svoje žrtve na osnovu njihovog prekršaja 10 Božjih zapovesti. Istraga će odvesti naše junake do vrata pakla, gde ćemo sresti neke od poznatih likova poput Pinheda i njegove klike cenobita, ali i galeriju novih likova pod nazivom Stigijska inkvizicija, predvođenu Revizorom.



Iako nam film nudi prosečnu krimi priču, koja će mnogima delovati predvidljivo, mesto na kome film zaista sija je (re)dizajn kostima i specijalnih efekata. Tuniklif je upregao sve svoje dvadesetšestogodišnje iskustvo na ovom polju i napravio film, koji barem vizuelnim kvalitetom odskače od ostalih filmova ovog ukletog serijala. Još jedan momenat koji pokazuje da ovaj reditelj zaista voli materijal sa kojim je radio, je način na koji je razumeo i proširio mitos ove franšize, a koji je potpuno u barkerovskom duhu. Na kraju, ako ste jedan od onih optimističnih fanova “Gospodara pakla” koji se i dalje nadaju da sledeći film ne može biti gori od prethodnog, mogli bi biti prijatno iznenađeni, ali ni oni koji su navučeni na trash momente ovog serijala neće biti razočarani. 

Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment