11.12.2017

DRUGA SEZONA - MRAČNIJA I OPASNIJA

Serija: Čudnije stvari (Stranger Things), sezona 2
Kreatori: Met Dafer i Ros Dafer
Uloge: Mili Bobi Braun, Fin Vulfhard, Vinona Rajder
Trajanje: 9 epizoda, 55 min
Proizvodnja: SAD, 2017.

Kada razgovaram sa ljudima o „Čudnijim stvarima“ uglavnom niko nema ništa negativno da saopšti, jer nema se šta zameriti šarmantnosti i lepom vizuelnom doživljaju osamdesetih koje prikazuje ovaj serijal. Naime, niko ni ne očekuje obrt na kraju koji će izmeniti tok radnje u nekom smeru da publika bude iznenađena. U „Čudnijim stvarima“ je mahom sve jasno i sve predvidljivo, ali to nikome ne smeta jer je beskrajno simpatično, duhovito i strašno u onoj meri u kojoj se to očekuje. Međutim, pored svega navedenog, serija ostavlja gledaoca gladnim za još avanture i uzbuđenja koje nudi svaka nova epizoda. 


Na početku mi je malo zasmetalo to što nismo imali nikakvu retrospektivu kao podsetnik na prethodne događaje, pa mi je trebalo vremena da se setim svega što se izdešavalo u prvoj sezoni kao i to šta se tačno dogodilo sa određenim sporednim likovima. Sa druge strane mozaička struktura druge sezone sa nekoliko linija priče u određenoj meri obavlja taj posao podsetnika. Takođe ovaj mozaik slaže sve rasparčane delove u jednu celinu na samom završetku, kako one priče koje kreću sa istog polazišta tako i priču sa Ileven (Mili Bob Braun) koja u ovoj sezoni ima dobar deo radnje samo za sebe - čak jednu celu epizodu koja je u potpunosti posvećena isključivo njoj, a koja nema veze sa glavnom radnjom. Ileven u ovoj sezoni mora da ode od svojih prijatelja, da bi im se vratila jača i snažnija nego ikad u trenutku kad im je to najviše potrebno. Priča posvećena njoj otkriva mnogo o njenoj prošlosti i poreklu, ali obazrivo kako bi misterija ostala skrivena.


Na isti način dublje uranjamo u obrnuti svet inspirisan Lavkraftovom poetikom nekog čudnog paralelnog univerzuma koji hrli u naš s namerom da ga zaposedne, ali ipak ne saznajemo previše kako bi gledalac i dalje bio dovoljno znatiželjan da nastavi sa gledanjem. Sve je za stepen mračnije i opasnije nego u prvoj sezoni, čak su i naši glavni junaci za mrvicu zreliji. 


Verujem da ćemo dobiti još dosta nastavaka ovog serijala koji će se uozbiljavati onako kako naši glavni junaci budu odrastali. Takođe verujem da ovim tempom ne može mnogo da se iskvari kvalitet serije koja je već osvojila mnoge. Razlog tome jeste da „Čudnije stvari“ nisu ništa drugo do evociranje nostalgije spram bronzanog doba horor filma, ali u ruhu današnjice. Ne propuštajte vrhunski omaž hororu osamdesetih u produkciji Netflix.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment