7.23.2017

NE MISLI NA NJEGA, ALI STVARNO

Film: Baj Baj Men (The Bye Bye Man)
Režija: Stejsi Tajtl
Scenario: Džonatan Pener
Uloge: Daglas Smit, Lisjen Laviskont, Kresida Bonas
Trajanje: 97 min
Proizvodnja: Kina/SAD, 2017.

Iako je produkcija ovog filma završena još u decembru 2015. godine, čekao je više od godine da se počne sa prikazivanjem. U januaru 2017. je konačno ugledao svetlost dana, i pitate se da li je vredelo čekati? Kratak odgovor je ne, ovo je najgori film do sada u 2017.


Ipak, ovaj film je dosta zanimljiv fenomen, jer iako je dobio univerzalno loše reakcije kako od kritike, tako i od publike, on je na budžetu od 7,4 miliona dolara, zaradio 26 miliona dolara na svetskom nivou. Samo u Americi, gde je bila projektovana zarada od 10 miliona, zarađeno je 13, 2 miliona u prvom vikendu prikazivanja.

Priča je zasnovana na navodno istinitom događaju koji je doživeo Robert Dejmon Šnek, dokumentator natprirodnih događaja, i opisao u svojoj knjizi “Predsednikov vampir”. Šnek je pouzdan izvor koliko i naš časopis “Treće oko”, ali to ne mora biti ništa loše jer ovo nije dokumentarni film. Priču je adaptirao u scenario Džonatan Pener, a rediteljsku stolicu je zauzela njegov žena Stejsi Tajtl, i kao horor priča je blago zanimljiva (i samo blago zanimljivija jer je navodno utemeljena u stvarnim događajima), ovo je još jedna priča o baba-rogi, koja je već toliko puta veštije ispričana nego ovde. Ironično je da su za naslovnu ulogu odabrali kultnog Dag Džonsa, koji je oživeo monstrume u mnogim horor filmovima (“Panov lavirint”, “Helboj”, “Grimizni vrh”, itd.), ali najzanimljivije je što je pre par godina glumio gotovo identičnog lika u filmu “Operator” (Always Watching: A Marble Hornets Story, 2015.). U ovom filmu je igrao ulogu čuvene urbane legende Slendermena, koji tera svoje žrtve da gube razum – baš kao i Baj Baj Men.


Zaplet filma počinje 1969. kada u jednom američkom predgrađu, čovek naoružan lovačkom puškom počini masovni pokolj nad svojim komšijama, neprestano raspitujući se da li su njegove žrtve nekome rekle “ime”, i ponavljajući mantru “Ne misli na njega, ne izgovaraj ga.” Priča se nastavlja u sadašnjem trenutku, kada se tri studenta, Eliot (Daglas Smit), njegova devojka Saša (Kresida Bonas) i Eliotov najbolji prijatelj Džon (Lisjen Laviskont), useljavaju u jednu kuću u blizini fakulteta na kome studiraju. Naravno, kako smo navikli do sada, život u ovakvoj kući ne može proći bez misterioznih šumova i stvari koje možete uhvatiti samo na trenutak perifernim vidom, pa tako naši junaci bivaju uvučeni u zagonetnu prošlost kuće, koja eskalira kada Eliot pronađe noćni stolić na kome je ispisano “Ne misli na njega. Ne izgovaraj ga.”


Na papiru sve ovo do sada zvuči koa jedan od desetina holivudskih horora koji izađu svake godine. Ali ono što je veća misterija od one koju krije je Baj Baj Men je kako to da je ovaj film dobio internacionalnu distribuciju. Svaki aspekt produkcije odiše amaterizmom, od režije, preko scenarija i montaže do glume. Likovi su potpuno neuverljivo napisani i odglumljeni (do te mere u velikom broju scena glasno izgovaraju stvari koje u tom trenutku očigledno rade), pozadinska priča je potpuno nerazjašnjena (ili bolje rečeno nepostojeća), a tenzije gotovo da nema, tako da ni jump scareovi, na koje se ova vrsta filmova potpuno oslanja, uopšte ne funkcionišu. Zlikovac je u suštini rip-off već pomenutog Slendermena, figura obučena u tamno sa kapuljačom koja joj zaklanja lice i vodi demonskog psa sa sobom (spoiler: pas nema nikakvu ulogu u priči). Čak i kada se pojavi na sceni, ne osećamo ga kao pretnju jer sve deluje tako rasklimano i diskonektovano da je njegov nastup više smešan, što potpuno razbija i poslednji trun tenzije.


Znam da u ovoj godini nije bilo previše naslova vrednih pažnje, ali retko se pojavi film koji ne bih preporučio čak ni ljubiteljima loših filmova. Možda bi bilo najbolje poslušati ono što nam sam film preporučuje “Ne misli na njega. Ne izgovaraj ga.”

Aljoša Tomić


No comments:

Post a Comment